ناصر اصلانی روز جمعه در گفت وگوی اختصاصی با خبرنگار حوزه ستاد مبارزه با مواد مخدر ایرنا، ضمن تبریک هفته دولت به تمام دولتمردان و مسوولان پرتلاش، به تشریح آمار هفت ساله عملکرد ستاد مبارزه با مواد مخدر پرداخت و یادآور شد: در هفت سال گذشته در مجموع ۵ هزار و ۱۴۳ تن مواد مخدر توسط نیروهای مقابله ای در کشور کشف شده است.
وی ادامه داد: در سال ۹۸، بیش از ۹۵۰ تن مواد مخدر کشف شده که این میزان نسبت به سال نخست دولت تدبیر و امید یعنی سال ۹۲ با یک افزایش ۶۶ درصدی مواجه است.
معاون مقابله با عرضه و امور بینالملل ستاد مبارزه با مواد مخدر یادآور شد: از میان انوع مواد مخدری که کشف شده، ماده مخدر شیشه با رشد قابل توجه ۴۱۷ درصدی، مرفین با رشد ۹۰ درصدی و تریاک با ۷۳ درصد بیشترین میزان افزایش کشفیات طی سال ۹۸ نسبت به سال ۹۲ داشته است.
در این هفت سال، بیش از ۲۴۵ میلیون قرص روانگردان کشف شد
وی با بیان اینکه امروز مواد مخدر شیشه برای جوانان بسیار خطرناک و مخرب است، تصریح کرد: در این هفت سال، کشفیات آمپول ها و قرص های روانگردان و مواد پیش ساز، ۲۱ درصد کاهش داشته و علت این کاهش را می توان علاوه بر اقداماتی که توسط نیروهای مقابله ای صورت گرفته، تاثیر آگاهی هایی که امروز در رابطه با مضّرات روانگردان ها و پیش سازها داده می شود دانست.
اصلانی یادآور شد: مجموع آمپول ها و قرص های روانگردانی که در طول این هفت سال کشف شده، ۲۴۵ میلیون و ۳۸۱ هزار و ۱۹۵ عدد بوده است.
ضعف قانون، عامل افزایش تعداد دستگیرشدگان جرایم مواد مخدر است
وی ادامه داد: تعداد دستگیرشدگان در ارتباط با جرایم مواد مخدر در سال ۹۸ نسبت به سال ۹۲ متاسفانه ۵۰ درصد رشد را نشان می دهد که این رشد می تواند به دلایل مختلف از جمله ضعف قانون باشد. به این معنا که ضعف قانون بویژه در بحث خرده فروشان یا معتادان متجاهر قانون محکم و بازدارنده نداریم که زحمات طاقت فرسای نیروهای مقابله ای را کم اثر می کند.
به بیان اصلانی، دبیرخانه ستاد مبارزه با مواد مخدر برای گرفتن جلوی این موضوع، جلسات کارشناسانه متعددی برگزار کرد و در رابطه با نقاط ضعفی که در قانون وجود دارد پیشنهادات لازم را ارائه کرد که امیدوار هستیم این قانون بازنگری و به مراجع مسوولان ابلاغ شود تا با تغییر این قانون شاهد کاهش مجرمان مواد مخدر در جامعه باشیم و اقدامات اساسی و بازدارنده باشد.
بیش از ۱۲۷ هزار وسیله نقلیه قاچاقچیان در مدت ۷ سال توقیف و مصادره شده است
اصلانی در ادامه این گفت و گو، درباره اموال توقیف شده در ارتباط با جرایم موادمخدر هم اظهار داشت: در این هفت سال، بیش از ۱۲۷ هزار و ۸۸۹ دستگاه وسیله نقلیه از قاچاقچیان شناسایی شد که در بحث حمل و نقل مواد مخدر استفاده می کردند که بر اساس دستورات مراجع محترم قضایی توقیف شد.
وی بیان داشت: توقیف این وسایل در سال ۹۸ نسبت به سال ۹۲ نزدیک به ۶۷ درصد افزایش داشته است. ضمن اینکه در این هفت سال، در بحث سلاح های کشف شده هم می توان گفت سال ۹۸ نسبت به سال ۹۲ با رشد ۳۲ درصدی مواجه هستیم.
معاون مقابله با عرضه و امور بینالملل ستاد مبارزه با مواد مخدر درباره اموال مصادره شده منقول قاچاقچیان هم گفت: در پایان سال ۹۸، مصادره اموال منقول ۲۱۹۸ مورد بوده است که نسبت به سال ۹۲، رشدی ۱۰۹ درصدی را نشان می دهد. در واقع ضربه زدن به بنیان های اقتصادی قاچاقچیان یکی از راهبردهای اصلی و اساسی دبیرخانه ستاد ملی نیروهای مقابله ای بوده است.
وی توضیح داد: جمهوری اسلامی به دنبال توقیف اموال مشروع این افراد همانند آنچه به آنان ارث رسیده، نیست بلکه اموالی که در راه فروش و قاچاق مواد مخدر کسب شده توقیف و مصادره می شود که در این هفت سال، ۲۱۸۵ میلیارد ریال مجموع فروش اموال بوده که در سال ۹۸ نسبت به سال ۹۲، ۳۰۸ درصد رشد داشته است.
بیش از ۱۷ هزار باند و شبکه مواد مخدر در این هفت سال متلاشی شده است
معاون مقابله با عرضه ستاد با بیان اینکه در این هفت سال، ۱۵ هزار و ۲۰ فقره عملیات درگیری مسلحانه بین نیروهای نظامی، انتظامی و اطلاعاتی با عناصر اصلی قاچاقچیان مواد مخدر صورت گرفته است، تاکید کرد: عملیات درگیری سال ۹۸ نسبت به سال ۹۲، رشدی ۳۲ درصدی را دارا است.
وی افزود: باندها و شبکه های متلاشی شده در این هفت سال، ۱۷ هزار و ۸۶۹ مورد بوده است که می توان گفت رشد ۲۰ درصدی را نسبت به سال پایه شاهد هستیم. همچنین ۵۵۶ نفر از عناصر اصلی قاچاقچیان مسلح که به صورت رویارو با نیروهای مقابله ای درگیر شده اند در حین درگیری تلف شده اند.
وی در مورد متلاشی شدن کارگاه های تولید شیشه هم متذکر شد: در گذشته به دلیل اینکه ترانزیت پیش سازها و روانگردان ها از مرزهای غرب و شمال غرب کشور صورت می گرفت، افراد فرصت طلب از این موضوع بهره برده و اقدام به راه اندازی کارگاه های تولید شیشه کرده بودند که در سال ۹۸ نسبت به سال ۹۲، کاهش ۷۷ درصدی در بحث کارگاه های تولید شیشه داریم چرا که اقدامات ارزشمندی در جهت کنترل پیش ساز ها در مرزهای غربی و شمال غرب انجام شد و اغلب شیشه های تولیدی در آن نقاط یا در استان های اطراف منهدم شدند.
اصلانی توضیح داد: افزایش ۴۱۷ درصدی کشفیات شیشه به این دلیل است که افغانستان در نیمه دوم سال ۹۷ به عنوان یک قطب بزرگ و سازمان دهی شده در تولید شیشه قرار دارد و متاسفانه پیش سازها از مبادی مختلف از دریا یا مرزهای دیگر به افغانستان وارد می شود و کارگاه ها و لابراتوارهای بزرگی در افغانستان تولید شده که شیشه تولید می کنند و باعث کاهش قیمت این ماده مخدر و کشش جوانان به سمت آن شده اند.
به شهادت رسیدن ۸۳ نفر از پرسنل نظامی، انتظامی و اطلاعاتی در این هفت سال
معاون مقابله با عرضه و امور بین الملل با ابراز تاسف از این که در این هفت سال، ۸۳ نفر از نیروهای نظامی، انتظامی و اطلاعاتی در جریان درگیری های مسلحانه و برخورد با اشرار به شهادت رسیدند، خاطرنشان کرد: علیرغم اینکه عملیات درگیری افزایش داشته است، خوشبختانه در بحث شهدا، ۵۶ درصد کاهش را شاهدیم که علت این امر این است که اقدامات و امکانات نیروهای اطلاعاتی و انتظامی بر مبنای کاهش تلفات انسانی و مادی نهادینه شده است.
وی ادامه داد: در سه سال اخیر، ۷۶ درصد اقدامات اطلاعاتی بوده است که منجر به کاهش تلفات انسانی و مالی شده است چرا که در اقدامات اطلاعاتی تمامی مواضع حریف شناسایی و با آگاهی صددرصدی پیش می رویم.
اصلانی درباره راهبرد جدید ستاد در مبارزه با مواد مخدر هم توضیح داد: بیش از ۷۲ درصد کشفیات، در سه سال اخیر صورت گرفته است که در این راه، از نیمه دوم سال ۹۷، راهبردها به جای مقابله در استان های عمقی، اولویت قرار دادن برنامه ریزی و واگذاری تجهیزات و انسداد مرزها در شرق و حاشیه شرق بود که منجر شد در سال ۹۸ و پنج ماهه سال جاری، ۷۲ درصد از این کشفیات در شرق و حاشیه شرق صورت گیرد یعنی اهتمامی که امروز وجود دارد برنامه ریزی در نقاط صفر مرزی شرق و حاشیه شرق است.
وی تاکید کرد: بر اساس گزارش های دفتر سازمان ملل در حوزه مبارزه با مواد مخدر، ایران با اقدامات شگرفی که انجام داده به عنوان پرچمدار مبارزه با مواد مخدر در دنیا معرفی شده است و هیچ کشوری تا به امروز به اندازه ایران تلاش و فعالیت نداشته است.
گفت و گو از: فاطمه دهقان نیری
نظر شما