نخست وزیر انگلیس با استناد به ادعای پزشکان آلمانی، درباره امکان مسمومیت الکسی ناوالنی میگوید؛ این مساله دنیا را شوکه کرده است. وی با انتشار پیامی در توئیتر خواستار تحقیقات کامل و شفاف درباره علت این حادثه شده و میافزاید عاملان آن باید محاکمه شوند.
به گزارش ایرنا، انگلیس از جمله کشورهایی بود که از همان ابتلا از لفظ مسمومیت در ماجرای ناوالنی استفاده کرد. وزیر امور خارجه انگلیس سه روز پیش ادعا کرد که پس از انتقال این سیاستمدار روس به آلمان برای مداوا و «گذراندن مراحل درمانی حیاتی»، از نگرانی درآمده است.
دومینیک راب با انتشار پیامی در توئیتر جز نخستین سیاستمداران اروپایی بود که ضمن بهکارگیری از لفظ مسمومیت خواستار تحقیق پیرامون این حادثه شد. بلافاصله رسانههای انگلیسی با تداعی ماجرای مسمومیت یک افسر امنیتی سابق روس در انگلیس، به استقبال تعبیر وزیر امور خارجه این کشور درباره ناوالنی رفتند.
سرگئی اسکریپال و دخترش یولیا دو سال پیش در شهری واقع در جنوب انگلیس توسط آنچه گاز اعصاب خواندهشد مسموم شدند. دولت لندن، مسکو را به دست داشتن در این حادثه متهم کرد و به این بهانه توانست کشورهای اروپایی و آمریکا را برای تشدید تحریمها علیه روسیه متقاعد و ۱۵۰ دیپلمات روس را از این کشورها اخراج کند.
روسیه بارها دخالت در این حادثه را رد کرد و به رغم درخواستهای مکرر، هرگز اجازه ملاقات با اسکریپالها را برای روشن شدن ابعاد این ماجرا نیافت.
هم زمان، «ترزا می» نخست وزیر سابق و «بوریس جانسون» در کسوت وزیر امورخارجه انگلیس موفق شدند ۲۰ کشور را همراه خود متحد کرده و پرونده روسیه را تا پشت درهای شورای امنیت سازمانهای ملل متحد بکشانند.
اینک مسمومیت ناوالنی هم بهانه تازهای را برای زدودن غبار خاکستر از آتش نفرت انگلوساکسونها و احیای پروژه روسیه هراسی فراهم کرده است.
بوریس جانسون میگوید دولت لندن به آنچه او تلاشهای جهانی برای تحقق عدالت در رابطه با مسمومیت ناوالنی نامیده، میپیوندد. با این حال معلوم نیست نخست وزیر انگلیس به کدام تلاشهای «جهانی» در این حادثه اشاره کرده است.
اتحادیه اروپا خواستار راه اندازی تحقیقات مستقل و شفاف از طرف روسیه شده اما مسکو ضرورتی برای انجام چنین اقدامی نمیبیند.
دمیتری پسکوف سخنگوی رئیس جمهوری روسیه دیروز در مورد ادعای مسمومیت ناوالنی گفت: در ابتدا باید ماده سمی را (در بدن ناوالنی) یافت و دلیل اینکه چه چیزی سبب این حالت برای ناوالنی شده است را مشخص کرد.
وی افزود: برای آغاز تحقیقات باید دلیل وجود داشته باشد. در زمان حاضر ما فقط می توانیم به زمان بسر بردن ناوالنی در کما اشاره کنیم.
این سیاستمدار روسی افزود: اگر واقعیت مسموم شدن ناوالنی با یک ماده سمی محرز شود، این دلیلی برای آغاز تحقیقات خواهد بود. اما پزشکان روس خواهان تبادل اطلاعات و نتایج آزمایشات در مورد ناوالنی با همکاران آلمانی خود هستند.
پسکوف در همین حال اظهارات مقامهای غربی در مورد مسمومیت ناوالنی را هیاهو و سر و صدای توخالی خواند که نباید نسبت به اتهام علیه رهبری روسیه در این مورد جدی رفتار کرد.
الکسی ناوالنی هفته گذشته در حالی که از تومسک در سیبری به مسکو پرواز می کرد در هواپیما دچار عارضه شدید شده و در شهر اومسک سیبری بستری شد.
وی سپس روز شنبه به بیمارستان چریته برلین منتقل شد و همچنان در آنجا بستری است.
نظر به سوابق گذشته به نظر میرسد که موضعگیری تند لندن در ماجرای ناوالنی با سیاست تبلیغاتی این کشور در استانه پایان دوره گذار برگزیت و تلاش برای مدیریت بحرانهای داخلی بی ارتباط نیست.
دولت انگلیس با شکست در هفتمین دور مذاکرات برگزیت و کاهش احتمال دستیابی به توافق با اتحادیه اروپا درباره آینده همکاریهای تجاری، طرح اضطراری و فوقالعادهای را در مواجهه با برگزیت بدون توافق و افزایش ناگهانی آمار ابتلا به کرونا تهیه کرده که بر اساس آن نیروهای ارتش برای مقابله با شورشهای خیابانی مردم و نیروی دریایی برای جلوگیری از برخورد صیادان انگلیسی و اروپایی در آبهای اطراف جزیره به حالت آماده باش درآمده اند.
سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه پیشتر این فرضیه را مطرح کرده بود که سرویسهای جاسوسی انگلیس برای انحراف افکار عمومی این کشور از مشکلات برگزیت، به روسیه هراسی متوسل شده است.
نظر شما