۱۰ شهریور ۱۳۹۹، ۱۶:۳۲
کد خبر: 84022093
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

اطلس هوا و اقلیم شناسی فارس تهیه شد

۱۰ شهریور ۱۳۹۹، ۱۶:۳۲
کد خبر: 84022093
اطلس هوا و اقلیم شناسی فارس تهیه شد

شیراز-ایرنا-رییس دفتر فناوری‌های نوین سازمان جهاد کشاورزی فارس گفت: اطلس هوا و اقلیم شناسی این استان به عنوان یک مجموعه مرجع در حوزه‌ هوا و اقلیم شناسی کشاورزی با هدف دسترسی بهتر کارشناسان، تصمیم سازان و فعالان بخش کشاورزی، توسط این دفتر تهیه شده است.

حسین صحراییان جهرمی، دوشنبه با بیان اینکه اطلس نام برده شامل، نقشه‌های هم‌مقدار آب و هوایی (هم دما، هم رطوبت، هم بارش و ...) است، افزود: رسم نقشه‌های هم‌مقدار آب و هوایی این امکان را در اختیار کاربر قرار می‌دهد تا بتواند به سهولت و آسانی یک دید کلی از شرایط آب و هوایی منطقه داشته باشد، همچنین اطلاعات اولیه مورد نیاز خود را استخراج و شرایط آب و هوایی مناطق مختلف را با یکدیگر مقایسه کند.
وی، اظهار داشت: ارایه اینچنین اطلاعاتی در قالب جدول، فضای بیشتری را اشغال و دسترسی و دریافت داده‌ها را با مشکل رو به رو می‌کند و از سوی دیگر بسیاری از کاربران توانایی استفاده از آمار خام را ندارند، در حالی که کار با نقشه برای تمام کاربران با سهولت همراه است، همچنین مقایسه میان مناطق مختلف تنها با صرف نگاه کردن به داده‌ها چندان میسر نمی‌شود، که رسم نقشه‌های هم‌مقدا این امر را مسیر می‌سازد. 
صحراییان جهرمی، به موقعیت جغرافیایی استان فارس نیز اشاره و بیان کرد: این استان به‌طور تقریبی بین مدارهای ۲۷ و ۳۲ درجه شمالی و نصف‌النهارهای ۵۰ و ۵۶ درجه طول شرقی واقع شده و از نظر اقلیمی در سه دسته کوهستانی، معتدل و گرم قرار گرفته است.
رییس دفتر فناوری‌های نوین سازمان جهاد کشاورزی استان فارس ادامه داد: نقشه‌های تهیه شده در این دفتر در سه دسته بلند مدت (طولانی مدت ۲۰ ساله)، میان مدت (ماهانه، فصلی و سالانه)،کوتاه مدت (نقشه‌های موردی در سال ۹۸) رسم شد.
وی، در مورد مراحل تهیه اطلس هوا و اقلیم شناسی استان فارس، گفت: نخستین مرحله از مراحل کار، دریافت آمار اقلیمی است که این آمار از ایستگاه‌های سینوپتیک، اقلیم‌شناسی و باران‌سنجی سازمان هواشناسی استان فارس، ایستگاه‌های خودکار هواشناسی اسکادا و کما (متعلق به سازمان جهاد کشاورزی استان فارس) تهیه شد و بعد از دریافت داده‌ها، "آزمون‌های آماری صحت سنجی" انجام شد.
صحراییان جهرمی، با بیان اینکه پس از اطمینان از صحت داده‌ها و یا اصلاح و بازسازی آنها به رسم نقشه‌ها اقدام شد، اظهار داشت: برای رسم نقشه‌های مورد نیاز از نرم‌افزارArcGIS  (ماژولArcMap ) و روش‌های مختلف زمین آمار برای میان یابی داده‌ها استفاده و در نهایت بهترین روش برای رسم هر نقشه انتخاب شد.
این کارشناس اضافه کرد: مولفه‌های آماری مورد بررسی شامل بارش، میانگین دمای روزانه و متوسط تبخیر از دشت طولانی مدت (بازه آماری ۲۰ ساله) و دما (کیمنه، بیشینه، میانگین)، رطوبت نسبی و بارش در سال ۱۳۹۸ بود.

وی بیان داشت: از جمله دلایل انتخاب این مولفه‌ها می‌توان به اهمیت و نقش پُررنگ اقلیم شناسی در بخش کشاورزی اشاره کرد به طور مثال داشتن اطلاعات از کمینه دما می‌تواند به پیش‌بینی رخداد سرمازدگی کمک کند از سوی دیگر دما و بارش ۲ مولفه اصلی هواشناسی به شمار می‌آیند که نقش عمده‌ای در تعیین اقلیم منطقه دارند و سایر مولفه‌‍ها هر یک به نحوی در آنها مستتر هستند.

صحراییان جهرمی افزود: همچنین ۲ مولفه یاد شده، به میزان قابل توجهی در رشد و نمو گیاهان اثر گذار بوده و کوچکترین تغییری در آن می‌تواند اثرات جبران ناپذیری را به بارآورد، بنابراین مطالعه و بررسی این مولفه‌ها در حوزه هواشناسی و به ویژه هواشناسی کشاورزی از اهمیت بالایی برخوردار است.
رییس دفتر فناوری‌های نوین سازمان جهاد کشاورزی استان فارس ادامه داد: هوا و اقلیم شناسی، دانشی است که در آن نمی‌توان تنها به اطلاعات و دانش موجود در مورد یک نقطه و یا یک پهنه کوچک و محلی اکتفا کرد، چرا که شرایط آب و هوایی اطراف بر منطقه‌ مورد نظر سایه افکنده و آن را تحت‌الشعاع خود قرار می‌دهد. بنابراین همواره باید شرایط آب و هوایی در مقیاس‌های وسیع‌تر مورد بررسی قرار گیرند تا بتوان به درک درست‌تری از شرایط موجود دست یافت.
فایل PDF این مجموعه که با استفاده از همه داده‌های در درسترس در واحد هواشناسی دفتر فناوری‌های نوین تهیه شده، در پورتال سازمان جهاد کشاوزی فارس، بخش فناوری‌های نوین، زبانه هواشناسی به منظور استفاده علاقه‌مندان قرار گرفته است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha