محمد رکنی روز سهشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: آسبادهای ایران که به شماره ۶۱۹۲ در فهرست موقت میراث جهانی به ثبت رسیده است در استانهای خراسان رضوی، خراسان جنوبی و سیستان و بلوچستان قرار دارند و مستندسازی، شناسایی، معرفی و مرمت و احیای آنها در حال انجام است.
وی ادامه داد: تاکنون در استان خراسان رضوی ۲۰۰ آسباد شناسایی شده که از این تعداد ۱۲۵ دستگاه دارای آثار، شواهد، بقایا و عناصر سازهای و معماری هستند.
مدیر پایگاه میراث فرهنگی آسبادهای ایران گفت: آسبادهای شناسایی شده در پهنه فرهنگی و تاریخی حوزه جغرافیایی شهرستانهای خواف، تایباد، کلات و تربتحیدریه قرار دارند.
وی در باره اقدامات انجام شده برای این آثار تاریخی افزود: تاکنون از محل اعتبارات ملی و استانی اقداماتی در حوزه ثبت، مرمت، احیای آسبادها و بافتهای پیرامون، مستندسازی فنی، طراحی و نصب تابلوهای گرافیک محیطی و اطلاعرسانی در محدوده پایگاه میراث فرهنگی آسبادهای ایران انجام شده است.
رکنی ادامه داد: در همین راستا سازههای نامتناسب که باعث ایجاد آسیبهای منظری و کاربردی هستند، شناسایی شده و برای مستندسازی و آزادسازی عرصه و حریم آنها اقداماتی از جمله پاکسازی و بهینهسازی سایت در دستور کار قرار گرفته است.
وی با اشاره به درخواست و مشارکت مطلوب ساکنان، مالکان محدوده، بازدیدکنندگان، گردشگران، پژوهشگران و متخصصان حوزه میراث فرهنگی و معماری و شهرسازی گفت: اجرایی کردن ضوابط و دستورالعملهای میراث فرهنگی، با مشارکت شورای اسلامی شهر و شهرداری نشتیفان، میراث فرهنگی، سازمان برنامه بودجه، استانداری، فرمانداری، اداره کل میراث فرهنگی استان پس از مستندسازی واحدهای اولویتدار که دارای کالبدی نامتناسب با طرح احیا هستند انجام میشود.
مدیر پایگاه میراث فرهنگی آسبادهای ایران در باره منابع مالی اجرای طرحها افزود: با استفاده از منابع اعتباری سفر ریاست جمهوری به مبلغ یک میلیارد تومان کار پاکسازی و بهینهسازی محیط پیرامون آسبادهای نشتیفان اجرایی شد و از فضای آزادسازی شده در قالب محلی برای اجرای برنامههای فرهنگی و نمایشگاهی متناسب با منطقه و استان استفاده خواهد شد.
آسبادها (آسیابهای بادی) نشتیفان در خواف خراسان رضوی از بزرگترین و ممتازترین مجموعه های خشت، گل و چوبی و البته قدیمی ترین بنا از این گونه در جهان است که با تلفیق هنر و فناوری، همچنان در خدمت مردمان دیروز و امروز بوده و هست.
از مجموع ۱۰۷ آسباد موجود در خواف، ۶۰ درصد نیاز به مرمت، بازسازی و نگهداری دارد.
۳۶ آسباد نیز در نشتیفان خواف وجود دارد که ۶ آسباد از آنها اکنون فعال است و همچنان آرد تولید میکند.
آسبادها در اساس نماد فناوری شرق کشور بوده و از انرژی پاک استفاده میکنند، ساختار این آثار از دو قسمت شامل یک ساختمان خشت و گلی تشکیل شده که در قسمت پایین آن سنگ رویین و زیرین و انبار ذخیره غلات وجود دارد و در قسمت بالایی چرخ و پر آسباد با مصالح چوبی مستقر است.
شهرستان خواف در جنوب شرقی مشهد ۹۵ اثر تاریخی و فرهنگی ثبت شده در فهرست آثار ملی دارد.
نظر شما