به گزارش ایرنا، در تازه ترین واکنش اتحادیه اروپا به تحولات جاری و ناآرامی ها در بلاروس، جوسپ بورل مسئول سیاست خارجی این اتحادیه شب گذشته(سه شنبه) در بیانیهای انتخابات ریاست جمهوری اخیر این کشور را جعلی خواند و به صراحت اعلام کرد که اتحادیه اروپا لوکاشنکو را به عنوان رئیس جمهوری بلاروس به رسمیت نمی شناسد. این درحالی است که روسیه تمام قد از لوکاشنکو و دولت او حمایت می کند و اخیر هم از کمک مالی قابل توجه به دولت مینسک خبر داده است.
هم پیمانی و روابط راهبردی دولت لوکاشنکو با مسکو، شاید یکی از دلایل و انگیزه های اتحادیه اروپا برای تشدید فشارها بر بلاروس باشد؛ اتحادیه ای که بیشتر اعضای آن عضو سازمان پیمان آتلانیتک شمالی "ناتو" و از هم پیمانان واشنگتن هستند. اتحادیه اروپا نسبت به اعمال فشار بر روسیه از طریق تحت فشار قرار دادن دولت لوکاشنکو چندان بی رغبت نیست. در صورتی که رهبران مخالف لوکاشنکو در بلاروس قدرت را بدست گیرند، این متحد کلیدی روسیه می تواند چرخشی قابل توجه از مسکو به سمت بروکسل پیدا کند.
سایت رسمی اتحادیه اروپا، با انتشار بیانیهای از سوی جوسپ بورل اعلام کرد: شرایط بلاروس برای ما روشن است. ما انتخابات ۹ اوت (۱۹ مرداد) این کشور را تقلبی میدانیم. ما «الکساندر لوکاشنکو» را به عنوان رییس جمهوری قانونی بلاروس به رسمیت نمیشناسیم.
بورل در این بیانیه گفت: من از حمایتی که این پارلمان از حقوق مردم بلاروس و همچنین اقداماتی که تاکنون توسط اتحادیه اروپا انجام شده، قدردانی میکنم. اما سرکوب وحشیانه در بلاروس همچنان ادامه دارد. بیش از هفت هزار و ۵۰۰ معترض اعتراضات مسالمت آمیز بازداشت شدهاند. ۵۰۰ نفر مورد شکنجه قرار گرفته و همه اعضای هیات رئیسه شورای هماهنگی دستگیر یا تبعید شدهاند. لذا ما به این اقدامات لوکاشنکو در قالب چهار محور واکنش نشان دادهایم.
"نخستین قدم ما در این مسیر تصویب تحریمها است. ما در حال حاضر تحریمهایی برای شمار قابل توجهی از افراد که مسئول خشونت، سرکوب و جعل نتایج انتخابات هستند، در نظر گرفتهایم. این تحریمها در حال حاضر تحت بررسی قرار دارند تا تصویب آنها در اسرع وقت انجام شود.
دوم، ما از مقامات بلاروس میخواهیم که با پایان دادن به خشونت و بازداشتهای غیرقانونی و برقراری یک گفتگوی ملی فراگیر راهی برای خروج از بحران پیدا کنند. ما همچنان تأکید میکنیم که آماده حمایت از هرگونه راه حل معتبر در این مسیر هستیم.
اما عزم راسخ لوکاشنکو برای ماندن در قدرت با آنچه که به ظاهر حمایت روزافزون مسکو از این کشور دیده میشود، همه اینها را دشوار میکند. همه ما در روز دوشنبه (۱۵ سپتامبر، ۲۵ شهریور) شاهد دیداری میان لوکاشنکو و «ولادیمیر پوتین» رییس جمهوری روسیه در روز دوشنبه بودیم. به نظر میرسد حمایت مسکو از لوکاشنکو همچنان ادامه دارد.
سوم، ما متعهد به تقویت تعامل با مردم بلاروس و جامعه مدنی هستیم. «اورزولا فن در لاین» رییس کمیسیون اروپا در این راستا ۵۳ میلیون یورو به بلاروس اختصاص داده است. این بودجه بلافاصله در اختیار قربانیان خشونت قرار گرفته است. "
بورل در نهایت تاکید کرد: ما در حال بررسی روابط اتحادیه اروپا و بلاروس هستیم. ما در حال شناسایی مناطقی هستیم که باید تماسها به حالت تعلیق درآمده یا کاهش یابد. مناطقی که ما تمایل داریم تماسها را برای حمایت از مردم بلاروس و جامعه مدنی تشدید کنیم نیز شناسایی میشوند.
بورل اخیر در مصاحبه ای با فایننشال تایمز عنوان کرد که انتظار میرود وزرای امور خارجه اتحادیه اروپا در نشست ۲۱ سپتامبر، مقامات ارشد دولت بلاروس را به دلیل آنچه تقلب در انتخابات ریاست جمهوری و سرکوب مخالفان دراین کشور نامید، تحریم کنند. وی عنوان کرد که اعضا هنوز درباره افزودن نام الکساندر لوکاشانکو رئیس جمهوری بلاروس در پیشنویس فهرست تحریمها به اشتراک نظر نرسیده و قرار است درباره این مساله بحث و تبادل نظر شود.
تقابل اتحادیه اروپا با روسیه در خصوص انتخابات بلاروس و ناآرامیهای این کشور در حالی شدت گرفت که تندرویهای کشورهای حوزه بالتیک تحت حمایت آمریکا و متحدان آن، تنور اعتراضات را داغتر کرد.
آمریکاییها که از هرگونه تغییر ساختار سیاسی در بلاروس و نزدیک شدن روابط این کشور با غربیها استقبال میکنند، با استفاده از شرایط ملتهب به وجود آمده پس از انتخابات ریاستجمهوری پایگاههای نظامی ناتو در لهستان و لیتوانی را فعال کرده و باعث حساسیت بیشتر مینسک نسبت به احتمال دخالت نظامی غربیها شدند.
به طوری که بلاروس برای اولین بار در 25 سال اخیر نیروهای نظامی خود را به آمادگی کامل رسانده و سختگیریهای بیشتری در مرزهای خود با کشورهای همسایه اعمال میکند. واشنگتن همچنین تهدید به استفاده از اهرم اعمال محدودیت در صادرات نفت به بلاروس نیز کرده است.
نظر شما