محمد قیصری منوچهری روز پنجشنبه در گفتگو با خبرنگار ایرنا افزود: مجموع دبی آب شش هزار و ۸۸۲ رشته قنات خراسان رضوی سالانه ۵۰۰ میلیون مترمکعب معادل حدود ۱۰ درصد آب استحصالی از منابع آب زیرزمینی استان است.
وی طول قناتهای خراسان رضوی را نیز ۱۳ هزار کیلومتر ذکر و بیان کرد: قنات یا کاریز به عنوان منبع پایدار تامین آب و تعادلبخش سفرههای زیرزمینی، در شرایط بحرانی کنونی حاکم بر دشتهای این استان نقشی متعادلکننده را ایفا میکند.
معاون سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی ادامه داد: کار شمارش و عملیات مرمت تاکنون برای ۵۶ درصد قناتهای استان انجام شده و اجرای آن برای ۴۴ درصد دیگر قناتها باقی مانده است.
وی اعتبار استانی مصوب پارسال را برای رسیدگی به وضعیت قناتهای خراسان رضوی که میباست تا نیمه امسال جذب شود ۳۱۶ میلیارد ریال اعلام و بیان کرد: این میزان اعتبار تاکنون برای اجرای عملیات مرمت ۳۴۲ رشته قنات به طول ۸۶ کیلومتر هزینه شده است.
قیصری منوچهری گفت: اعتبارات ملی مصوب برای رسیدگی به وضعیت قناتهای خراسان رضوی نیز ۱۲۰ میلیارد ریال بود که بیشتر از آن یعنی ۱۵۵ میلیارد ریال تاکنون تخصیص یافته است.
وی افزود: این میزان اعتبار ملی تاکنون برای مرمت و احیای ۱۰۸ رشته قنات با طول ۶۰ کیلومتر هزینه شده است.
معاون مدیریت آب و خاک سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی ۱۶.۵ درصد از کل قناتهای کشور را متعلق به این استان ذکر و بیان کرد: قنات قصبه گناباد در جنوب و مزینان شهرستان داورزن در غرب خراسان رضوی شاخصترین قناتهای این استان محسوب میشوند.
"قنات" سازهای شامل مجموعهای از چاههای مرتبط، شیوهای برای جمعآوری و انتقال آب از چشمهها، روانآبها و جریانهای فصلی به نقطه دلخواه در سطح زمین برای مصارف آشامیدن و کشاورزی است.
استانهای خراسان، یزد، کرمان، مرکزی و فارس بیشترین و مهمترین قناتهای ایران در خود جای دادهاند.
استفاده از قنات به عنوان یک تکنیک مهندسی موثر و بهینه استحصال آب در نواحی خشک و کمآب، ابتکار هوشمندانه ایرانیان باستان بوده است که هماینک در ٣۴ کشور جهان از آن استفاده میشود. ابداع قنات در سطح بینالمللی به نام ایران ثبت شده است.
نظر شما