رضا برومند روز شنبه در این خصوص به رسانه ها اعلام کرد: در این مرحله با انجام آزمایش های متعدد از ملات قلعه پرتغالیهای جزیره هرمز نمونه برداری شده و پس از آن، عملیات اجرایی، حفاظت، ساماندهی، مرمت و آوار برداری این قلعه آغاز می شود.
وی ادامه داد: برای این منظور افزون بر ۴۱ میلیارد و ۴۹۰ میلیون ریال اعتبار از سوی سازمان میراث فرهنگی،صنایع دستی و گردشگری در نظر گرفته شده است.
اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در نیمه دوم سال گذشته دست به مرمت اضطراری زد که با انتقادهای فراوانی از سوی فعالان میراث فرهنگی هرمزگان روبهرو شد.
کارشناسان مرمت آثار تاریخی نیز خواستار انتشار مطالعههای و آزمایش های فنی انجام شده برای آن مرمت شدند تا همه مباحث به صورت شفاف در معرض دید قرار گیرد.
مدیرکل دفتر حفظ و احیای بناها، بافتها و محوطههای تاریخی در آن زمان گفته بود: طرح مرمت قلعه پرتغالیهای هرمز قبل از اجرا باید به ستاد وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی ارسال و بررسی میشد، متأسفانه اقداماتی که در این قلعه انجام شده، مورد تأیید دفتر حفظ و احیا نیست.
قلعه پرتغالی های جزیره هرمزآثار به جا مانده از دوره صفویه به شماره ۱۹۹۸ در سال ۱۳۷۷ در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است که در ضلع شمالی این جزیره و در ساحل دریا قرار دارد، مهمترین قلعه باقی مانده از روزگار تسلط پرتغالیها بر سواحل و جزایر خلیج فارس است.
این قلعه به فرمان آلفونسو آلبرکرک دریانورد پرتغالی در سال ۱۵۰۷ میلادی، در محلی موسوم به مورنا احداث شد وبه شکل چند ظلعی نامنظم است و ۵۱۳ سال از ساخت آن میگذرد که قدمت تاریخی آن نیز درخور توجه است.
در زمان شاه عباس که به استعمار پرتغالیها در ایران خاتمه داده شد، این قلعه به دست امام قلی خان از سرداران شاه عباس فتح شددربیشتر مناطق حاشیه خلیج فارس از جمله در بندر قشم، کنگ، عمان، رأس الخیمه، جزیره هرمز وجود دارد.
این قلعهها با پلان چهار ضلعی نامنظم، دیوارهایی به قطر حدود ۳.۵ متر و برجهایی به ارتفاع حدود ۱۲ متر در ۴ گوشه قلعه ساخته شدهاند و شامل انبارهای اسلحه، آب انبار بزرگ، اتاقهای سرباز خانه، زندان، کلیسا، مقر فرماندهی و تالار است،کلیسای بعضی از این قلعهها، دارای دو ردیف ستونهای سنگی دایرهای شکل با قوسهای زیبایی از سنگهای مرجانی تراش خورده است.
نظر شما