به گزارش تارنمای روزنامه گاردین، ربکا باکستون (Rebecca Buxton) و لیزا وایتینگ (Lisa Whiting) در جستوجوی کتابی درباره بزرگترین زنان متفکر تاریخ بودند که ایده تالیف ملکههای فیلسوف (The Philosopher Queens) به سرشان زد.
باکستون میگوید: هیچ کتابی با این مضمون وجود نداشت. یک کتاب به عنوان بزرگترین فیلسوفان پیدا کردیم که هر فصل آن درباره یک فیلسوف مرد بود و به قلم یک مرد نیز نوشته شده بود. با توجه به این که اکثر فیلسوفان مرد هستند و در بیشتر کلاس های درس مباحثی درباره فیلسوفان بزرگ تدریس میشود که اتفاقا همگی مرد هستند، این چیز رایجی است. حتی همین اواخر نیز فیلسوف انگلیسی، ای سی گریلینگ، کتابی را در باب تاریخ فلسفه منتشر کرد که هیچکدام از فصلهای آن به یک فیلسوف زن اختصاص ندارد. در این کتاب تنها یک نقد سه و نیم صفحه ای بر فلسفه فمنیستی نوشته شده که در مجموع در آن تنها به اسم یک فیلسوف زن اشاره شده است. اما این بدان دلیل نیست که هیچ فیلسوف زنی نداریم.
این دانشآموخته رشته فلسفه در همین راستا به هیپاتیا فیلسوف، ریاضیدان و ستارهشناس سرشناس اهل اسکندریه که مشاور سیاستمداران عصر خود بود و مری استل از متفکران فمنیست قرن هفده اشاره کرده و میگوید: اینطور نبود که این زنان در عصر خود به عنوان افراد دقیق و باذکاوت جدی گرفته نمیشدند، پس چرا نامشان فراموش شده است؟ جواب آن دسته از افراد که زنان را از روایتهای خود از تاریخ فلسفه کنار گذاشتهاند به این سوال این است که هیچکدام از این زنان به اندازه کافی تاثیرگذار نبودند یا آثار چندان باکیفیتی به جا نگذاشته بودند که به نامشان اشارهای شود. با این حال وقتی کمی نسبت به زنانی که در کتاب (ملکههای فیلسوف) به آنها اشاره شده است، شناخت پیدا میکنید میبینید برخی از آنها در عصر خود خیلی هم سرشناس و شناخته شده بودند.
ملکههای فیلسوف، درآمدی بر نقش زنان در تاریخ فلسفه
به گفته باکستون، تنها چند مطالعه درباره فیلسوفان زن نوشته شده که آنها نیز مناسب قشر دانشگاهی هستند.
بنابراین باکستون و وایتینگ پس از مواجه با زنان بیشماری که استحقاق عنوان فیلسوف بزرگ را داشتند، تصمیم گرفتند با تالیف کتابی که هر فصل آن به قلم یک زن فیلسوف درباره یک زن فیلسوف نوشته شده است، جواب دندانشکنی به کتاب فیلسوفان بزرگ بدهند. انتشارات آنباوند (Unbound) نیز در کراودفاندینگ چاپ این کتاب را برعهده گرفت.
ملکههای فیلسوف در پنج زبان مختلف به ناشران بینالمللی فروخته شد و ظرف تنها ۲۸ روز به سقف تعیین شده برای پیشسفارش دست پیدا کرد.
این کتاب از مری وولستوکرفت و سیمون دوبوآر تا بن ژائو تاریخدان سرشناس چینی و آنجلا دیویس فعال سیاسی را به مخاطب معرفی میکند و هدف از آن برجسته کردن بی عدالتیهایی است که در تاریخ فلسفه به زنان تحمیل شده است.
آنطور که باکستون میگوید، بسیاری از افراد درک ناقص و غیردقیقی درباره تاریخ فلسفه دارند. برای درک درست گذشته، باید به کسانی که به فراموشی سپرده شدهاند توجه کنیم.
نویسنده کتاب ملکههای فیلسوف میگوید: این زنان ایدههای فوقالعاده ارزشمندی داشتند که هنوز هم بر تصوری که بر جهان امروز داریم، تاثیر میگذارد. به عنوان نمونه، هیچگاه به اندازه حالا زمان مناسبی برای مطالعه کتاب زنان، نژاد و طبقه اجتماعی آنجلا دیویس نبوده است. این کتاب چیزهای زیادی را درباره زمان حال به ما میگوید و مستحق توجه بیشتر است.
نظر شما