به گزارش خبرنگار ایرنا، مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا این روزها به جای سر و سامان دادن به امور مربوط به سیاست خارجی، وقت خود را صرف تهدید، ارعاب و هشدار میکند. تهدیدات و هشدارهای او طیف وسیعی از کشورها را در بر میگیرد و البته مسائل مربوط به ایران همواره در صدر تهدیدات پمپئو است. او اخیرا به حزب دموکرات در مورد بازگشت به برجام هشدار داده است.
پمپئو با انتقاد مجدد از برجام، نسبت به هرگونه تلاش برای بازگرداندن این کشور به توافق هستهای با ایران هشدار داد. او با ادعای این که برجام باعث دستیابی سادهتر ایران میشود، گفت که دولت فعلی آمریکا از همان ابتدا این توافق را تهدیدی برای امنیت اسرائیل میدید و در ماه می سال ۲۰۱۸ از آن خارج شد.
این در حالی است که اصولا دولت ترامپ در صورت پیروزی جو بایدن نامزد دموکراتها اختیاری در مورد تصمیم آنها نسبت به برجام ندارد و پمپئو با هشدارهای بیمورد خود در واقع «سرنا را از سر گشاد آن میزند.»
تونی بلینکن مشاور سیاست خارجی جو بایدن نامزد دموکرات انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۰ آمریکا چند روز پیش اعلام کرد: اگر جو بایدن در انتخابات پیروز شود و ایران به پایبندی کامل به توافق هستهای بازگردد، ما هم همین کار را انجام خواهیم داد. سپس از آن به عنوان موقعیتی استفاده خواهیم کرد تا با متحدان و شرکایمان برای تقویت و طولانی کردن آن همکاری کنیم. این امتیازاتی برای ما خواهد داشت، این که ما به همان وضع قبلی با متحدانمان برگردیم.
چند روز پیش و پس از اعلام یکطرفه بازگشت تحریمهای ایران به دنبال مکانیسم ماشه وزیر امور خارجه آمریکا با اعلام تحریمهای جدید علیه ایران کشورهای دیگر را از نقض تحریمهای این کشور برحذر داشت و گفت ناقضان این تحریم ها را تحریم می کنیم. پمپئو در نشست خبری خود تاکید کرد که هر کشور یا شرکتی که تحریمهای پیشبینی شده علیه ایران را نقض کند، خود مشمول تحریمهای آمریکا خواهد شد. این اظهارات البته با واکنش قاطع جامعه جهانی مواجه شد و اغلب اعضای شورای امنیت و شرکای برجام موضع آمریکا در قبال برجام را رد کردند.
در همان روز پمپئو در گفتوگو با روزنامه واشنگتن اگزمینر، درباره تحریم های سازمان ملل که دولت آمریکا مدعی شد به طور یک جانبه علیه ایران بازگردانده است و تحریم تسلیحاتی نیز بخشی از این تحریم ها می باشد، او روسیه و چین را درباره نقض این تحریم ها به واسطه فروش تسلیحات به ایران تهدید کرد.
سرگئی ریابکوف معاون وزیر امور خارجه روسیه به تهدید آمریکا برای تحریم کشورهایی که با ایران تجارت کرده و از بازگشت تحریمهای سازمان ملل علیه ایران تبعیت نکنند، واکنش نشان داد. ریابکوف طی نشست خبری در مسکو، گفت که روسیه به تحریم عادت داشته و از تحریمهای آمریکا در پی فروش تسلیحات به ایران، هیچ هراسی ندارد. او در این باره توضیح داد: ما از تحریمهای آمریکا نمیترسیم، ما به آنها عادت داریم. این مسئله به هیچوجه بر سیاست ما اثر نمیگذارد. همکاری ما با ایران چند وجهی است و همکاریهای نظامی نیز وابسته به نیازها و تمایلات دو طرف، پیش خواهد رفت.
لیست تهدیدات مایک پمپئو علیه دیگر کشورها به واسطه تجارت با ایران لیست بلند بالایی است. نگاهی به اظهارات برخی مقامات آمریکایی طی روزهای گذشته نشان میدهد که نگرانی زیادی در میان سیاستمداران و مقامات آمریکایی وجود دارد. این تهدیدها نشانه ضعف پمپئو است علاوه بر این چنین تهدیدهایی با قوانین بین المللی مغایر است.
شرایط جدید آمریکا به عنوان کشوری منزوی باعث عصبانیت بیش از حد هیات حاکمه آن شده است، آمریکا اشتباهات راهبردی زیادی در مورد توافق هسته ای با ایران انجام داده است دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا با خروج غیرقانونی از برجام با وجود مخالفت متحدان اروپایی خود اولین اشتباه را مرتکب شد پس از آن با عدم موفقیت در صدور قطعنامه علیه ایران و فعال سازی مکانیسم ماشه انزوای خود را به نمایش گذاشت. این شرایط باعث عصبانیت بیش از حد هیات حاکمه آمریکا شده است و ریشه تهدیدهای دولت ترامپ از عصبانیت ناشی از رویکرد جامعه جهانی نسبت به ایران و برجام سرچشمه میگیرد.
نماینده دائم ایران در سازمان ملل متحد روز ۲۶ شهریور ماه با ارسال نامهای به دبیرکل سازمان ملل متحد و شورای امنیت، مراتب اعتراض خود را به تهدیدهای رئیس جمهوری آمریکا علیه ایران ابراز داشت. مجید تخت روانچی در این نامه، تهدید ترامپ را نقض اصول منشور سازمان ملل از جمله ماده ۲ آن که به صراحت تهدید یا استفاده از زور را ممنوع میکند، دانسته است. او همچنین با اشاره به تهدیدهای گذشته آمریکا علیه ایران و نیز ترور سردار سلیمانی توسط این کشور، از شورای امنیت خواسته است آمریکا را وادار سازد به تهدید، سایر اقدامات غیرقانونی و سیاستهای غیرمسئولانه خود پایان دهد.
تهدید و زور دستاویز دولت ترامپ خصوصا وزیر خارجه آمریکا است که با در پیش گرفتن دیپلماسی قلدرمآبانه سعی در ارعاب کشورها دارد با وجود شکست این رویکرد مایک پمپئو که پیش از این در سازمان اطلاعات آمریکا (سیا) کار می کرده ظاهرا روشی جز برخوردهای امنیتی و تهدید کشورها نیاموخته است و همچنان به دنبال کردن این رویکرد شکست خورده ادامه میدهد.
نظر شما