واکنش‌های منطقه‌ای و جهانی به مناقشه قره‌باغ طی ۲۴ ساعت اخیر

تهران-ایرنا-درگیری بین نیروهای نظامی آذربایجان و ارمنستان در منطقه مورد مناقشه قره‌باغ که دیروز یکشنبه بار دیگر از سر گرفته شد، تاکنون واکنش‌های منطقه‌ای و جهانی گسترده‌ای به دنبال داشته است؛ در این میان سازمان ملل و بسیاری از کشورها از جمله ایران خواستار برقراری آتش‌بس میان دو طرف و حل تنش از راه دیپلماتیک شده اند.

به گزارش ایرنا،‌ درگیری‌های نظامی میان نیروهای ارمنستان و جمهوری آذربایجان بامداد یکشنبه از سر گرفته شد. وزارت دفاع جمهوری آذربایجان صبح یکشنبه نیروهای ارمنستان را متهم به حمله به مواضع  ارتش جمهوری آذربایجان و مناطق مسکونی مرزی این  کشور و کشتن افراد غیرنظامی کرد.

نیکول پاشینیان نخست‌وزیر ارمنستان نیز اعلام کرد که آذربایجان حملاتی هوایی و توپخانه‌ای علیه ارمنستان انجام داده است و نیروهای ارمنستان در پاسخ، دو هلی‌کوپتر و سه پهپاد آذربایجان را سرنگون کرد.

در پی این درگیری‌های نظامی  الهام علی اف  رییس جمهوری آذربایجان بسیج عمومی نسبی در این کشور اعلام کرد و پارلمان جمهوری آذربایجان نیز اجرای حکومت نظامی سراسری را تصویب و مقررات منع آمد و شد در این کشور اعمال کرد.

پس از درگیری‌های نظامی چند روزه ماه جولای (اواسط تیرماه) بین نیروهای دو کشور که منجر به تلفات جانی از دو طرف شده بود، جنگ لفظی و برخی تحرکات دیپلماتیک به تنش در منطقه قفقاز دامن زد و بروز برخورد نظامی میان این دو کشور را قابل پیش‌بینی کرده بود.

مناقشه میان ارمنستان و جمهوری آذربایجان بر سر منطقه قره‌باغ کوهستانی در سال ۱۹۸۸ میلادی آغاز و در سال ۱۹۹۲ میلادی به درگیری‌های نظامی تبدیل شد که هر از چندگاهی میان دو طرف از سرگرفته می‌شود.

 در سال ۱۹۹۴ میلادی با میانجیگری گروه مینسک سازمان امنیت و همکاری اروپا آتش‌بس میان طرفین مناقشه برقرار شد، ولی تلاش‌های بین‌المللی برای حل مسالمت‌آمیز این مناقشه تا به حال نتیجه‌ای نداشته است .

از سرگرفته شدن خشونت‌ها میان دو طرف که منجر به کشته یا زخمی شدن شماری از دو طرف شده است، ریشه تاریخی دارد و تاکنون‌ واکنش‌های منطقه‌ای و جهانی را به همراه داشته و کشورهای مختلف ضمن دعوت ارمنستان و آذربایجان به خویشتن‌داری خواستار آتش‌بس میان دو طرف شدند. 

ابزار نگرانی سازمان ملل از تنش میان باکو و ایروان

آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل با صدور بیانیه‌ای درباره ازسرگیری تنش‌های نظامی میان جمهوری آذربایجان و ارمنستان ابراز نگرانی کرد و  از هر دو طرف خواست که فورا درگیری‌ها را متوقف کرده، تنش‌ها را کاهش داده و بدون تعلل به مذاکرات معنادار بازگردند.

سخنگوی گوترش همچنین اعلام کرد که وی قرار است با رییس جمهوری آذربایجان و نخست وزیر ارمنستان در این باره گفت‌وگو کند.

اتحادیه اروپا درباره درگیری‌ها در قره باغ هشدار داد

اتحادیه اروپا نیز درباره تبعات تنش‌های جدید در منطقه قره‌باغ کوهستانی هشدار داد و خواستار توقف فوری درگیری‌ها بین آذربایجان و ارمنستا در این منطقه شد.

سخنگوی اتحادیه اروپا با صدور بیانیه‌ای طرفین را به خویشتن‌داری دعوت کرد و  خواستار برقراری فوری آتش‌بس در منطقه قره‌باغ و بازگشت به مذاکرات صلح شد.

در این بیانیه آمده است:‌ ما با طرف‌های درگیر در بحران قره‌باغ مدام در تماس هستیم تا تنش را متوقف کرده و هرگونه مداخله خارجی در این باره را رد می‌کنیم.

آمریکا خواستار مذاکره میان باکو و ایروان شد

وزارت خارجه آمریکا یکشنبه شب در بیانیه‌ای از جمهوری آذربایجان و ارمنستان خواست تا فوراً خصومت‌ها را متوقف کنند و به مذاکرات واقعی بازگردند.

در بیانیه آمریکا آمده است: واشنگتن معتقد است که مشارکت طرف‌های خارجی در خشونت‌ها کاملاً بی‌فایده است و فقط موجب وخامت تنش‌ها می‌شود. از طرف‌ها می‌خواهیم که با رؤسای گروه مینسک همکاری کرده و هرچه زودتر به مذاکرات واقعی بازگردند.

استفن بیگان معاون وزیر خارجه آمریکا نیز در همین راستا با جیحون بایراموف وزیر خارجه جمهوری آذربایجان و زوهراب مناتساکانیان  وزیر خارجه ارمنستان نیز گفت‌وگو کرد.

روسیه خواستار توقف تنش‌ها در قره‌باغ شد

ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه هم در گفت‌وگوی تلفنی نیکول پاشینیان نخست‌وزیر ارمنستان با وی، در خصوص درگیری‌های اخیر میان نیروهای آذری و ارمنی در قره‌باغ، خواستار توقف این تنش‌ها شد.

طبق اعلام دفتر مطبوعاتی کاخ کرملین، دو طرف درخصوص تشدید تنش‌ها در منطقه مناقشه قره باغ تبادل‌نظر کردند.

رئیس‌جمهوری روسیه در ارتباط با ازسرگیری درگیری‌های گسترده در منطقه قره‌باغ ابراز نگرانی کرد.  

پیشتر نیز سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه  روز یکشنبه در تماس‌های تلفنی با وزیران خارجه ترکیه، ارمنستان و جمهوری آذربایجان، در مورد امکان پایان دادن به درگیری‌های بین نیروهای ارمنستان و جمهوری آذربایجان رایزنی و گفتوگو کرده بود.

ایران آذربایجان و ارمنستان را به خویشتنداری دعوت کرد

محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران نیز یکشنبه شب در گفت‌وگوی تلفنی جداگانه با جیحون بایراموف وزیر امور خارجه جمهوری آذربایجان و زهراب مناتسکانیان وزیر امور خارجه ارمنستان ضمن اطلاع از آخرین وضع و شرایط میدانی و همچنین ابراز نگرانی از شرایط به وجود آمده، دوطرف را به خویشتنداری، آتش بس و پایان فوری خصومت ها و همچنین آغاز مذاکره در چارچوب حقوق و قوانین بین المللی دعوت کرد.

وزیر امور خارجه کشورمان همچنین آمادگی جمهوری اسلامی ایران برای استفاده از تمام ظرفیت‌های خود به منظور برقراری آتش بس، آغاز گفت وگو و استقرار صلح و آرامش را به دو طرف اعلام کرد.

اعلام حمایت پاکستان از باکو

وزارت امور خارجه پاکستان یکشنبه شب با صدور بیانیه‌ای ضمن ابراز همبستگی با باکو از آنچه که در این بیانیه مواضع نیروهای آذری برای استفاده از حق دفاع از خود خوانده شده، حمایت کرد.

در این بیانیه با اشاره به آنچه که طرف پاکستانی آتشباری از سوی نیروهای ارمنستانی به مناطق روستایی و ساکنان غیرنظامی جمهوری آذربایجان می خواند، آمده است: پاکستان ضمن حمایت از مواضع جمهوری آذربایجان در مورد ناگورنو-قره‌باغ، بر حل این مناقشه براساس قطعنامه‌های شورای امنیت سازمان ملل متحد تأکید می‌کند.

ترکیه در جریان قره‌باغ طرف آذربایجان را گرفت

رجب طیب اردوغان رییس جمهوری ترکیه روز یکشنبه در رشته توییت‌هایی نوشت: ملت ترکیه با همه امکاناتی که در اختیار دارد در کنار کشور برادر، آذربایجان می ایستد.

وی افزود: جامعه جهانی نتوانسته که موضع گیری لازم را در قبال تجاوز تحریک آمیز ارمنستان اتخاذ کند و بار دیگر معیارهای دوگانه‌ای را دنبال کرده است.

اردوغان با اشاره به گفت وگوی تلفنی خود با الهام علی‌اف نوشت: در این تماس بار دیگر شاهد موضع‌گیری قاطع و مصمم وی بودم. ترکیه در چارچوب تفاهم یک ملت و دو دولت، در کنار برادران آذربایجانی خود است.

عربستان خواستار برقراری آتش‌بس میان باکو و ایروان شد

عربستان هم اعلام کرد در عین اینکه تحولات میان ارمنستان و آذربایجان را با نگرانی دنبال می‌کند،‌ از دو طرف می‌خواهد با برقراری آتش‌بس از راه‌های مسالمت آمیز و طبق قطعنامه‌های شورای امنیت به درگیری خود پایان دهند.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha