به گزارش ایرنا، دکتر آرزو فلاحی روز شنبه در گفت و گوی خبری اظهار داشت: هنگامی که بخشهای مختلف یک جامعه با یک بحران بهداشتی مواجه میشوند، چرخه هایی بوجود میآید که با تضعیف وضعیت اقتصادی، بهره وری را تحت فشار قرار میدهد و با افزایش آمار شیوع بیمارییهای مزمن، هزینه مراقبتهای بهداشتی را بالا می برد که این امر به سهم خود فقر را افزایش و در نتیجه باعث گسترش بیماری میشود.
وی اضافه کرد: در حال حاضر پاندمی کووید ۱۹ در سراسر جهان و این چرخه معیوب موجب شده بدنبال آن آسیبهای اجتماعی و بهداشتی در جامعه افزایش یابد.
مشاور رییس دانشگاه علوم پزشکی کردستان در امور زنان و خانواده افزود: فقر به صورت مانعی برای دسترسی اقشار ضعیف و متوسط جامعه به مراقبتهای بهداشتی و درمانی عمل می کند چرا که هزینه درمان بیماری برای این اقشار بسیار سنگین است.
فلاحی با بیان اینکه دلیل بیشتر بودن مرگ و میر ناشی از کووید ۱۹ در مردان مشخص نیست، ادامه داد: اصولاً متوسط طول عمر در مردان کمتر از زنان است و شاید بیماری کرونا تنها همین اختلاف را بیشتر نشان میدهد.
مشاور رییس دانشگاه علوم پزشکی کردستان در امور زنان و خانواده یادآور شد: تفاوت در شیوع بیماریهای زمینهای همچون بیمارییهای قلبی، ریوی، فشارخون، دیابت و یا تفاوت در اهمیت دادن به علایم بیماری و مراجعه به موقع برای دریافت خدمات بهداشتی درمانی، میتوانند علتهای اصلی این اختلاف باشند.
فلاحی تاکید کرد: طبق مستندی از سازمان ملل که در آوریل ۲۰۲۰ منتشر شد، پاندمی کووید ۱۹ آسیب پذیری زنان در زمینههای اجتماعی، اقتصادی و سیاسی را بیشتر تحت تأثیر قرار داده و شکاف بین دو جنس در این زمینهها را عمیقتر میسازد.
وی با اشاره به این برنامه توسعه سازمان ملل متحد که هشدار داده همهگیری کووید ۱۹ چیزی بیش از یک بحران سلامت است، گفت: این همهگیری بشدت وضعیت اقتصادی و اجتماعی را تحت تأثیر قرار خواهد داد و قطعاً تأثیرات همه گیری از کشوری به کشور دیگر متفاوت است ولی در هر حال باعث افزایش فقر و نابرابری در سطح جهانی میشود.
فلاحی اظهار داشت: زمانی که شوک اقتصادی ناشی از کووید ۱۹ به جامعه وارد شود، زنان بیش از مردان صدمه می بینند چرا که بطور کلی زنان درآمد و پس انداز کمتری نسبت به مردان دارند و سهم بیشتری از مشاغل ناپایدار مربوط به زنان است و بالطبع از حمایتهای شغلی کمتری برخوردارند.
وی با اشاره به اینکه در خانوادههای طلاق، زنان بیش از مردان سرپرستی فرزند را به عهده دارند، افزود: مجموع این عوامل باعث میشود که زنان بیش از مردان از شوک اقتصادی کووید ۱۹ صدمه ببینند.
مشاور رییس دانشگاه علوم پزشکی کردستان در امور زنان و خانواده اضافه کرد: از طرف دیگر بسته شدن مدارس و فاصله گذاری اجتماعی، باعث افزایش بار کاری زنان در خانه، و کم شدن فرصت اشتغال و درآمدزایی میشود.
فلاحی یادآور شد: در جوامع در حال توسعه که بیشتر مردم از مشاغل غیررسمی برخوردار هستند وضعیت بدتر است چرا که حمایتهای شغلی مانند بیمه سلامت، حقوق ایام بیکاری، مرخصی استعلاجی و موارد مشابه وجود ندارد.
وی تاکید کرد: اگر چه در کل جهان مشاغل غیررسمی بیشتر به مردان تعلق دارد، در کشورهای با درآمد پایین سهم بیشتر این مشاغل به زنان تعلق میگیرد لذا به نظر میرسد که این پاندمی تأثیر عمیقی بر درآمد و اشتغال زنان باقی بگذارد.
نظر شما