بازنگری در استقرار نیروهای آمریکایی در اروپا؛ طرحی هزینه‌بر و غیرمنطقی

تهران- ایرنا- بنیاد دفاع از دموکراسی‌ها در گزارشی با اشاره به انتقاد کمیته خدمات مسلح مجلس نمایندگان آمریکا از طرح بازنگری استقرار نیروهای آمریکایی در اروپا، این طرح را غیرمنطقی و هزینه‌بر و عامل تضعیف ناتو توصیف کرد.  

به گزارش روز سه شنبه ایرنا به نقل از بنیاد دفاع از دموکراسی‌ها، کمیته خدمات مسلح مجلس نمایندگان (HASC) هفته گذشته از برنامه وزارت دفاع برای تغییر موقعیت نیروهای آمریکایی مستقر در اروپا ابراز نگرانی کرد. به گفته این کمیته، در شرایط کنونی این طرح از جزئیات کافی برای رسیدن به نتیجه نهایی در مورد شایستگی‌های خود برخوردار نیست، ضمن آنکه این طرح کلی نشان می‌دهد که بودجه و سایر هزینه‌های این طرح ممکن است با در نظر گرفتن مزایای نامشخص این عملیات بیش از انتظار باشد.  

پیشنهاد «مارک اسپر» وزیر دفاع برای استقرار مجدد نیروهای آمریکایی در اروپا در ماه ژوییه (تیر) اعلام شد که براساس آن وی اعلام کرد تلاش می‌کند «نیروهای ما (آمریکایی) در اروپا برای رقابت بزرگ قدرت از موقعیت بهتری برخوردار باشند».

این طرح تعداد پرسنل نظامی مستقر در آلمان به ۱۱ هزار و ۹۰۰ نفر کاهش داد که در این شرایط نزدیک به ۶ هزار و ۴۰۰ از این نیروها به ایالات متحده باز می‌گردند و بقیه به سایر کشورهای ناتو نقل مکان می‌کنند.  

«آدام اسمیت» رییس کمیته خدمات مسلح مجلس نمایندگان در واکنش به این طرح گفت: تمامی جوانب در این طرح در نظر گرفته نشده، ضمن آنکه وی نسبت به جنبه‌های اجرایی این طرح ابراز نگرانی کرد.  

«مک ثورنبری» (Mac Thornberry)  نماینده جمهوری خواه مجلس نمایندگان نیز در سخنانی نسبت به اینکه در طرح وزارت دفاع قدرت اساسی و اتحاد با متحدان در الویت قرار ندارد،  ابراز نگرانی کرد.  

یکی از موضوعات دیگر مورد توجه کمیته خدمات مسلح مجلس، طرح وزارت دفاع برای تغییر مقر مرکز فرماندهی اروپا در ایالات متحده از آلمان به بلژیک است. اگرچه این حرکت ممکن است با قرار گرفتن مقر مرکز فرماندهی در نزدیکی مقر «ناتو» (مقر ناتو نیز در بروکسل پایتخت بلژیک واقع شده است) فوایدی داشته باشد، اما هزینه این انتقال بیش از حد به نظر می‌رسد. این امر به ویژه هنگامی صادق است که از یک سو واشنگتن در پی کاهش هزینه‌های دفاعی و جبران کسری بودجه این وزارت خانه هستند حال آنکه در سوی دیگر ماجرا همین نهاد در حال فراهم کردن زیرساخت‌هایی است که نیازمند میلیون‌ها دلار بودجه اضافی است.  

ایراد دیگر طرح اسپر، انتقال فرماندهی مشترک آمریکایی آفریقایی از آلمان است که هزینه بر بوده، هرچند کارشناسان معتقد هستند تا زمانی که وزارت دفاع آمریکا یک سایت جایگزین در اروپا، آفریقا یا ایالات متحده انتخاب نکند، ارزیابی اشکالات و مزایای آن کار دشواری است.

علاوه بر این انتقال فرماندهی آمریکا از آفریقا نیز منطقی به نظر نمی‌رسد. زیرا در شرایطی که مقر فرماندهی در اروپا باشد و نظامیان در آفریقا، شکاف موجود می‌تواند زمان و هزینه بسیاری را هدر دهد.  

به گفته منتقدان این طرح، انتقال مقر فرماندهی نیروهای آمریکایی از آفریقا به اروپا می‌تواند تاثیر منفی بر کارکنان داشته باشد و در نتیجه سرعت واکنش به تهدیدات را کاهش می‌دهد. حمله تروریستی به خلیج ماندا در کنیا در ژانویه سال جاری (حمله‌ای که در دی ۹۸ و توسط نیروهای بنیادگرای الشباب رخ داد و منجر به کشته شدن سه نفر از نیروهای آمریکایی مستقر در این پایگاه شد) نمونه برجسته‌ای از چنین ناهنماهنگی بود.  

کمیته خدمات مسلح نگرانی‌های مشابهی در مورد برنامه وزارت دفاع برای نگهداری واحدهای نیروی هوایی آمریکا در «میلدنهال» انگلیس و خروج نیروهای مستقر در «شپانگدالم» آلمان دارد. حفظ نیروهای آمریکایی در میلدنهال انگلستان؛ پایگاهی که پیش از این انتظار می‌رفت بسته شود، یکی از مولفه‌های قابل دفاع برنامه وزارت خانه تحت امر اسپر است. به عبارتی با افزایش توان موشکی روسیه، وزارت دفاع حق دارد از ادغام تجهیزات پویا در یک مکان واحد جلوگیری کند. نگهداری تانکرها در انگلستان و حفظ هواپیماهای باری در آلمان سبب پراکندگی این تجهیزات شده و محاسبات مسکو را برای هدفگیری پیچیده می‌کند.  

اما این امر را باید در نظر داشت که انتقال نیروها از شپانگدالم به «آویانو» در ایتالیا منجر به ادغام بیشتر تجهیزات می‌شود. هرچند شاید در نگاه نخست این تعبیر ایجاد شود که با این حرکت حضور ایالات متحده در جناح جنوب شرقی ناتو تقویت می‌گردد، اما این اقدام می‌تواند خطر حمله موشک‌های روسی به جنگنده‌های مستقر در ایتالیا را افزایش دهد.  

بدون یک برنامه دقیق تر، کنگره و وزارت دفاع قادر به تایید این نیستند که آیا طرح مدنظر وزارت دفاع یا سایر اقدامات منجر به ایجاد نیروهای "با موقعیت بهتر" و هزینه قابل قبول می‌شود. لذا به منظور جلوگیری از اقدامات نادرست برای موقعیت یابی، برنامه کنونی وزارت دفاع به زمان بیشتری برای رفع ایرادات نیاز دارد. این طرح باید هزینه، جدول زمانی، قابلیت، آمادگی و خطرات احتمالی را در نظر داشته باشد و مهمتر از همه، این طرح باید اتحاد ناتو را تقویت کرده و به طرز ماهرانه‌ای بازدارندگی قدرتمندی در برابر روسیه ایجاد کند.  

در پی تصمیم دولت «دونالد ترامپ» مبنی بر خروج نزدیک به ۱۲ هزار نیروی نظامی آمریکایی از آلمان، منتقدان آن را تلاش رییس جمهوری آمریکا برای گسست روابط واشنگتن با متحدانش خواندند و تاکید کردند این امر به تضعیف اتحاد ناتو منجر می‌شود.  

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha