مدیرعامل خانه موسیقی ایران در این مراسم در محل آرامگاه حکیم ابوالقاسم فردوسی گفت: با رفتن استاد محمدرضا شجریان یک ملت و فراتر از ملت ایران پیرامون این شخصیت با یکدیگر همدل شدند.
حمیدرضا نوربخش افزود: باورپذیر نیست که اسطوره هنر این سرزمین اینک در خاک آرمیده باشد زیرا استاد شجریان بر تارک تاریخ ایران ایستاده و میدرخشد.
وی استاد شجریان را فراتر از هنر توصیف و بیان کرد: کمتر شخصیتی در تاریخ سراغ داریم که رفتنش را این چنین همه به هم تسلیت بگوییم زیرا حیات شجریان برکت و فوت او نیز برکات فراوانی داشت.
مدیرعامل خانه موسیقی ایران ادامه داد: پیامهای مهرآمیز هنرمندان و اقشار مختلف مردم دیگر کشورها همچون افغانستان و تاجیکستان و فارسیزبانان جهان موید این مطلب و همدلی همه افرادی است که به در سطح دنیا به زبان فارسی سخن میگویند.
وی همچنین به فقدان "روز موسیقی" در تقویم رسمی ایران اشاره و بیان کرد: این در حالی است که در جهان روزی به نام موسیقی ثبت شده و چه مناسبتی بهتر از اول مهر ماه زادروز استاد شجریان برای نامگذاری "روز موسیقی" لذا از مسوولان تقاضا داریم این روز را به عنوان روز موسیقی در ایران اعلام کنند.
نوربخش گفت: جمعی از هموطنانان از نقاط مختلف ایران به مشهد آمدهاند تا در این مراسم شرکت کنند لذا بواسطه تنگناها و مشکلات موجود در این مکان از همه عذرخواهم.
زندگی شجریان و آثارش بر اساس خرد بود
یکی از پژوهشگران شناخته شده عرصه موسیقی و تکنواز نیز در مراسم خاکسپاری مرحوم شجریان گفت: شجریان فقط متعلق به ایران و هنرمندان ایرانی نیست بلکه متعلق به همه جهان است. در کشورهای بزرگ وقتی یک خواننده و هنرمند بزرگ فوت میکند برای او عزای عمومی اعلام میکنند.
داریوش پیرنیاکان افزود: امیدوارم در نخستین سالگرد رحلت استاد شجریان، این کار انجام شود. مصرانه میخواهم روز نخست مهر ماه "روز شجریان" نامگذاری شود.
وی ادامه داد: همچنین از این پس باید در شورای عالی خانه موسیقی در بزرگداشت هنرمندان و گرامیداشت آلبومها و آثار منتخب، جایزه یا تندیس شجریان وجود داشته باشد. این موضوع دست خودمان است و باید انجام شود، مانند سینماییها که تندیس بلورین دارند ما اهالی موسیقی نیز باید "تندیس شجریان" داشته باشیم.
پژوهشگر و تکنواز عرصه موسیقی "شجریان" را نامی بلند فراتر از استاد توصیف و بیان کرد: خرد ایرانی با راسیونالیسم دنیا فرق میکند، آنها خرد را عقل در نظر گرفتهاند اما خرد در فرهنگ باستانی ما ترازوی نیک و بد است.
پیرنیاکان گفت: تمام زندگی شجریان و آثار وی بر اساس خردورزی بوده است. در موسیقی شجریان اندیشه موج میزند. خانواده شجریان و تربیت فرزندان وی نیز بر پایه همین خرد بود. این خرد ربطی به سواد ندارد. در کارهای شجریان این خرد وجود داشت، با او حرکت می کرد و برای او مثل ترازو بود به همین دلیل هیچوقت در موضعگیری و موسیقی خود به خطا نرفت.
همچنین علیاکبر شکارچی از استادان موسیقی استان لرستان نیز در ادامه مراسم خاکسپاری مرحوم شجریان در وصف استاد آواز ایران قطعاتی را سرود.
پیکر استاد آواز ایران امروز پس از وداع با خانواده و دوستدارانش طی مراسمی در آرامگاه فردوسی مشهد در خاک آرام گرفت.
در مراسم تدفین استاد شجریان بستگان و خانواده ایشان و به ویژه همایون و مژگان فرزندان نامدار استاد در عرصه موسیقی، معاون هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، مسوولان استانی، پیشکسوتان عرصه موسیقی، هنرمندان و علاقهمندان به استاد حضور دارند.
در این مراسم مدیرکل میراث فرهنگی،گردشگری و صنایع دستی خراسان رضوی، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی، فرماندار و شهردار مشهد و رییس شورای اسلامی مشهد شرکت دارند.
استاد محمدرضا شجریان برجستهترین هنرمند عرصه آواز و موسیقی سنتی ایران که از وی با عنوان "خسرو آواز ایران" یاد میشود پس از تحمل دوره طولانی بیماری پنجشنبه شب در سن ۸۰ سالگی در بیمارستان جم تهران درگذشت.
مرحوم شجریان سالها از بیماری ریه رنج میبرد و طی روزهای اخیر به دلیل مشکلات ریوی و تنفس ناپایدار، افت فشار خون و افت سطح هوشیاری در بخش مراقبتهای ویژه بستری شده بود.
استاد شجریان زادهٔ اول مهر ۱۳۱۹ در مشهد، موسیقیدان، آهنگساز، خواننده و خوشنویس بود.
شجریان در سابقه زندگی هنری خود به عنوان موسیقیدان، دو بار نامزد دریافت جایزه گِرمی (Grammy Awards) شد. جایزه گرمی یا همان گرامافون، عنوانی افتخاری است که از سال ۱۹۵۴ میلادی تاکنون توسط "آکادمی ملی علوم و هنرهای ضبط" هرسال به پدیدآورندگان دستاوردهای برجسته جهان موسیقی اهدا میشود. مراسم سالانه اهدای جوایز گرمی که با اجرای هنرمندان برجسته دنیا همراه است در میان سه مراسم بزرگ موسیقی جهان، بزرگترین آنها محسوب میشود بطوری که ارزش جایزه گرمی در عرصه موسیقی برابر با جایزه اُسکار در صنعت فیلمسازی و جایزه اِمی در تلویزیون شناخته شده است.
همچنین "سایت انجمن آسیا" شجریان را به عنوان پرآوازهترین هنرمند موسیقی اصیل ایرانی معرفی کرده است. "روزنامه ونکوورسان" هم سال ۲۰۱۰ میلادی شجریان را از مهمترین هنرمندان جهان موسیقی و یکی از ۵۰ صدای برتر در دنیا معرفی کرد.
مرحوم شجریان در طول فعالیت هنری خود موفق به تولید ۶۰ آلبوم موسیقی، خوانندگی در تیتراژ فیلمهایی همچون دلشدگان، ابجد و زمستان و اجرای دهها کنسرت داخلی و بینالمللی شد.
مرحوم شجریان در طول فعالیت هنری خود موفق به تولید ۶۰ آلبوم موسیقی، خوانندگی در تیتراژ فیلمهایی همچون دلشدگان، ابجد و زمستان و اجرای دهها کنسرت داخلی و بینالمللی شد.
نظر شما