به گزارش خبرنگار سیاسی ایرنا، «ابراهیم متقی» روز یکشنبه در نشستی با عنوان تاثیر انتخابات آمریکا بر تحولات منطقهای و بین المللی، افزود: ساختار انتخابات در آمریکا مانند هر انتخابات دیگری تابعی از قدرت است و هیچگاه در آن به دنبال ساختار دمکراتیک قدرت نیستند بلکه همیشه به دنبال تشکیل دولتی جمهوریخواه بودند.
استاد دانشگاه تهران با بیان اینکه ماهیت قدرت در آمریکا نخبه گرایانه است، گفت: استیون لوکس در کتاب خود میگوید در آمریکا بعد سوم قدرت وجود دارد که فریب و اغوا است و این بدان معنی است که جامعه احساس میکند با رای دادن در کشورش نقش و مشارکت دارد اما درعین حال فرایندهای انتخاباتی تعیین کننده هستند. زیرا به رغم اینکه جهان فکر میکند انتخابات آمریکاییها دمکراتیک است اما در حقیقت مردم از این دمکراتیک سهمی ندارند.
وی با بیان اینکه در نظام سرمایه داری مهندسی انتخابات اهمیت ویژهای دارد، عنوان کرد: در نظام سرمایه داری، رسانهها وظیفه اطلاع رسانی یا خبررسانی ندارند بلکه با رویکرد تولید و ساخت خبر در مهندسی انتخابات کمک شایانی میکنند.
متقی با طرح سوالی مبنی بر اینکه چرا بین دو کشور ایران و آمریکا چنین درگیری وجود دارد، گفت: مگر تولید ناخالص ایران به گونهای است که میتواند برای آمریکا مشکل آفرین شود یا مگر جمهوری اسلامی تسلیحاتی دارد که آمریکا نگران آن است؟
استاد دانشگاه تهران ادامه داد: این در حالی که ایران یک کشور منطقهای است با قدرت منطقهای و آمریکا باید این قدرت منطقهای را بپذیرد یا آن را مهار کند یا موازنه کند هر چند که بسیاری از آمریکاییها، درگیر شدن نظامی با ایران را برای امنیت ملی آمریکا مطلوب نمیدانند.
دلیل تلاش ترامپ برای مذاکره، قدرت ایران است
عضو هیات علمی دانشگاه تهران درباره اینکه چرا ترامپ در تلاش برای مذاکره با ایران است، گفت: مخالفان ترامپ میگویند که جمهوری اسلامی پس از خروج آمریکا از برجام رادیکالتر شده است و حتی توانست پایگاه نظامی آمریکا را هدف موشک قرار دهد. زیرا پیش از این ایران سقوط هواپیمایی مسافربری خود توسط آمریکا و همچنین موشک باران سکوهای نفتی توسط ایالات متحده را دیده است ولی توانایی پاسخ گویی نداشت. اما امروز ایران به هر حرکت آمریکا پاسخ میدهد که همین سبب تلاش ترامپ برای مذاکره با ایران شده است.
متقی با بیان اینکه سیاست فشار حداکثری ترامپ در قبال ایران شکست خورده است، افزود: ترامپ بر این باور بود که فشار حداکثری سبب انعطاف پذیری ایران میشود ولی غافل از اینکه باراک اوباما در سیاست خود در قبال ایران سیاست چماق و هویچ را در پیش گرفته بود و ترامپ میخواست این سیاست را تغییر دهد ولی وارد بازی شکست خوردهای شد.
وی اضافه کرد: ترامپ به این نتیجه رسیده است که در انتخابات آمریکا دچار یک سختی و مشقت خواهد شد زیرا جو بایدن به صورت شگفت انگیز وارد میدان شده و ایران هم مقاومت حداکثری را برگزیده است. از این رو چشم امید ترامپ در زمانی که دیگر اروپا از او حمایت نمیکند، به کشورهایی مانند روسیه، ترکیه، و برخی کشورهای عربی است.
کاهش میزان و قیمت نفت در ایران اجازه ظهور افراد پوپولیست را نمیدهد
عضو هیات علمی دانشگاه تهران در پاسخ به این سوال که در صورتی که ترامپ به عنوان رییس جمهور آمریکا انتخاب شود و در ایران نیز فردی پوپولیست در انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ ایران رای بیاورد، آینده روابط ایران و آمریکا را چگونه ارزیابی میکند؟ گفت: احمدی نژاد در زمانی مطرح شد که در روز ۲ و نیم میلیون بشکه نفت به قیمت ۱۰۰ تا ۱۱۰ دلار فروخته میشد. اما در حال حاضر که میزان فروش نفت خام و قیمت آن کاهش یافته است، ظهور افرادی شبیه احمدی نژاد منتفی است.
این کارشناس مسائل آمریکا افزود: در صورتی که ترامپ مجددا انتخاب شود، رفتار خودش را بازتولید میکند و این رویکردی است که همه روسای جمهور آمریکا در دوره دوم خود انجام میدهند.
وی خاطرنشان کرد: باید دانست که چه بایدن و چه ترامپ به عنوان رییس جمهور آمریکا انتخاب شوند، الگوی کنش متقابل بین ایران و آمریکا شکل خواهد گرفت و این موضوع سبب ترمیم شرایط اقتصادی کشور خواهد شد.
نظر شما