به گزارش ایرنا، اشنویه را همه به عنوان شهر میوه بهشتی گیلاس میشناسند در حالی که این شهرستان با داشتن ۱۳ هزار هکتار باغ از انواع میوههای مختلف و متنوع سالانه قادر به تولید بیش از ۱۲۰ هزار تن سیب و ۴۰ هزار تن انواع میوههای هستهدار شامل هلو، گیلاس، آلبالو، شلیل، آلو و زردآلو است.
از بین محصولات باغی اشنویه ۲ محصول سیب و گیلاس بیشتر از سایر محصولات شناخته شده هستند و دلیل این شهرت تنها به خاطر فراوانی این ۲ محصول در اشنویه نیست بلکه به کیفیت منحصر به فرد آن در منطقه و برند شدن آن مربوط می شود.
شفافیت رنگ، طعم و عطر مطبوع و کیفیت مطلوب گیلاس و سیب اشنویه موجب شده تا این ۲ محصول مشتریان زیادی در داخل و خارج از کشور برای خود دست و پا کرده و نام سیب و گیلاس این شهرستان را برای همگان حتی در آنسوی مرزها شناخته شده کند.
برداشت سالانه بیش از یک هزار تُن گیلاس
سابقه ایجاد باغهای گیلاس در اشنویه به چندین دهه قبل برمیگردد زیرا آب و هوای این شهر برای رشد و نمو گیلاس مناسب بوده و وجود باغهای کهنسال گیلاس در اشنویه گواه این امر است و هماکنون نیز با ایجاد باغ جدید در ارقام مختلف و متنوع، این شهرستان را به قطب گیلاس آذربایجانغربی تبدیل کرده است.
سرپرست جهاد کشاورزی اشنویه در این باره گفت: در سال زراعی گذشته (۱۳۹۹- ۱۳۹۸) یک هزار تُن گیلاس از باغهای این شهرستان برداشت شد.
نجمالدین احمدی با بیان اینکه به طور میانگین از هر هکتار باغ بارور این شهرستان، هشت تُن محصول برداشت میشود، افزود: البته در بهار سال ۱۳۹۹ با توجه به شرایط آب و هوایی در زمان گلدهی، میزان برداشت در مقایسه با پارسال کاهش قابل توجهی داشت.
وی اظهار داشت: این شهرستان با توجه به شرایط اقلیمی و آبوهوایی مستعد کشت گیلاس بوده و سطح زیر کشت این محصول به ۳۸۰ هکتار رسیده که از این میزان ۱۸۰ هکتار بارده و ۲۰۰ هکتار غیربارده است.
وی اضافه کرد: ارقام گیلاسی که در اشنویه کشت میشود، شامل تکدانهای مشهد، خوشهای، زرد دانشکده، سفید ارومیه و نوع محلی به نام (خومالی) است که این نوع گیلاس مزه و کیفیت عالی و خواهان زیادی دارد.
سرپرست جهاد کشاورزی اشنویه با بیان اینکه آغاز برداشت گیلاس در خرداد بوده و ۳۵ تا ۴۵ روز طول میکشد، گفت: در فصل برداشت گیلاس بیش از هفت هزار نفر روز به صورت مستقیم مشغول به کار میشوند و بیش از ۱۲۰ میلیارد ریال گردش مالی در بازار گیلاس ایجاد میشود.
"احمدی" با بیان اینکه باغداران این شهرستان از کمترین میزان سم استفاده میکنند، افزود: با توجه به شرایط اقلیمی و قدمت طولانی گیلاس و کیفیت عالی این محصول، اشنویه به عنوان پایتخت گیلاس معرفی شده است.
برداشت ۱۲۰ هزار تُن سیب در اشنویه
یکی از دیگر از دلایل شهرت اشنویه وجود باغات سیب است که از در مجموع یک میلیون تُن سیب آذربایجانغربی بیش از ۱۲ درصد و در حدود ۱۲۰ هزار تُن سیب در این شهرستان تولید میشود.
سرپرست جهادکشاورزی اشنویه با اشاره به پیشبینی برداشت ۱۲۰ هزار تُن سیب از باغهای این شهرستان گفت: تولید این محصول امسال در مقایسه با پارسال ۳۰ درصد کاهش نشان میدهد.
نجمالدین احمدی بارشهای نامناسب و سالآوری محصول سیب را از مهمترین علل کاهش تولید عنوان کرد و اظهار داشت: این میزان محصول از بیش از ۱۲ هزار هکتار از باغهای سیب این شهرستان برداشت و روانه بازار مصرف، صنایع تبدیلی و سردخانهها میشود.
وی با بیان اینکه اشنویه رتبه دوم در تولید محصول سیب را در آذربایجان غربی داراست، بیان کرد: ارقام غالب سیب در این شهرستان "رد" و "گلدن دلیشیز" را تشکیل میدهد که از قابیلت ماندگاری و صادرات بیشتری در مقایسه با سایر ارقام برخوردار است.
سرپرست اداره جهادکشاورزی اشنویه افزود: هماکنون ۳۲ واحد سردخانه در این شهرستان وجود دارد که از این تعداد ۲۴ واحد پس از سال ۱۳۹۳ در این شهرستان احداث شده و با راهاندازی این تعداد بیش از ۷۵ هزار تن به ظرفیت نگهداری میوه در این شهرستان افزوده و به ۱۵۰ هزار تُن رسیده است.
سیب اشنویه از لحاظ کیفیت، محل پرورش و کمیت توانایی تبدیل به برند ملی را دارد و باید در زمینه معرفی آن به بازارهای مختلف داخلی و خارجی اقدامات موثری صورت گیردوی با بیان اینکه سالانه بیش از ۱۰۰ هزار تُن سیب در سردخانههای این شهرستان نگهداری میشود، گفت: سیب اشنویه از لحاظ کیفیت، محل پرورش و کمیت توانایی تبدیل به برند ملی را دارد و باید در زمینه معرفی آن به بازارهای مختلف داخلی و خارجی اقدامات موثری صورت گیرد.
وی اضافه کرد: هماکنون بخشی از سیب تولیدی این شهرستان به دلیل کیفیت بالا و ماندگاری خوبی که دارد، علاوه بر سایر استانها به کشورهای روسیه، گرجستان و پاکستان نیز صادر میشود.
احمدی با بیان اینکه برداشت این محصول از اواخر شهریور آغاز شد، افزود: برداشت سیب به مدت ۲ ماه ادامه می یابد و در این مدت روزانه به طور متوسط برای ۲۰۰ هزار نفر روز کارگر اشتغال ایجاد میشود.
تنوع ارقام گیلاس و سیب اشنویه
اشنویه با داشتن هزار و ۴۷۰ متر ارتفاع از سطح دریا یکی از مناطق حاصلخیز و مستعد جهت پرورش انواع محصولات باغی به شمار میرود و تنوع ارقام مختلف گیلاس و سیب باعث شده این ۲ محصول در اشنویه بیشتر از سایر میوهها شناخته شوند و ارقام کشت شده سازگاری خوبی با آب و هوای این منطقه داشته باشند.
مسوول واحد باغبانی جهادکشاورزی اشنویه گفت: محصول گیلاس دارای ارقام گوناگون "تکدانه سیاه و صورتی"، "خوشهای"، "زرد دانشکده"، "سفید و قرمز ارومیه" و ارقام محلی زودرس و سایر ارقام بوده و در این میان ارقام خوشه ای و تکدانه سیاه بیشترین میزان سطح کشت را به خود اختصاص داده است.
سیدیاسر سیدغفوری افزود: در زمینه سیب نیز ارقام مختلفی مانند "رد" و "گلدن"، "ردمریکال" ،"گالا، "گرانی اسمیت" و "فرانسه" در این شهرستان کشت شده و این ارقام از قابلیت خوب نگهداری سردخانهای، سازگاری با آب و هوای منطقه دارند.
وی اظهار داشت: شرایط ویژه آب و هوایی اشنویه در کنار دارا بودن باغات مختلف و ظرفیت بالای سردخانهای، این شهرستان را به یکی از قطبهای مهم باغداری آذربایجانغربی تبدیل کرده است.
وی اضافه کرد: تلاش جهاد کشاورزی و مسوولان این است که در ایجاد باغهای جدید و کشت نهال از پایه بذری از پایه رویشی که از نظر مقاومت به افت دما، عملکرد و کیفیت بهتر است استفاده شود.
سیب اشنویه برندسازی میشود
فرماندار اشنویه گفت: برای برندسازی سیب این شهرستان پیشبینی شده یک کمیسیون اقتصادی با حضور فعالان و تاجران خارجی و داخلی در این شهرستان برگزار شود.
عبدالسلام مامعزیزی افزود: امسال درصدد برگزاری جشنواره گیلاس و جشنواره ملی سیب جهت شناساندن سیب و گیلاس این شهرستان و ایجاد فرصتهای متناسب جهت سرمایهگذاری و رونق بازار فروش این محصولات خاص و مرغوب بودیم که به دلیل شیوع ویروس کرونا موفق به برگزاری این جشنوارهها نشدیم.
کمیسیون اقتصادی برندسازی سیب اشنویه برای اولین بار در سطح این شهرستان در چند مرحله و با حضور بازرگانان داخلی و خارجی، فعالان اقتصادی ، ادارات مرتبط و صاحبان کارخانهها برگزار میشود
وی افزود: در همین راستا و برای معرفی این محصولات، کمیسیون اقتصادی برندسازی سیب اشنویه برای اولین بار در سطح این شهرستان در چند مرحله و با حضور بازرگانان داخلی و خارجی، فعالان اقتصادی ، ادارات مرتبط و صاحبان کارخانهها برگزار خواهد شد که امیدواریم تحولی اساسی در زمینه فروش محصولات مرغوب باغی این شهرستان ایجاد کند.
فرماندار اشنویه با بیان اینکه برنامهریزی اساسی نیز جهت برگزاری کمیسیون برندسازی در این شهرستان صورت گرفته است افزود: افزایش صادرات سیب اشنویه و برندسازی آن، ایجاد درآمد پایدار و اشتغالزایی و هموار کردن مسیر صادرات سیب از مهمترین اهداف برگزاری این کمیسیون است که با حضور مهمانان داخلی و خارجی با رعایت پروتکلهای بهداشتی برگزار میشود.
مامعزیزی گفت: سیب اشنویه از لحاظ کیفیت، محل پرورش و کمیت، توانایی تبدیل به برند ملی را دارد و باید در زمینه معرفی آن به بازارهای مختلف داخلی و خارجی اقدامات موثری صورت گیرد.
اشتغالزایی و کارآفرینی
تولید محصولات و کسب درآمد از باغهای اشنویه تنها مختص کشاورزان و باغداران این شهرستان نیست و سایر اقشار جامعه نیز از وجود باغها و زمینهای کشاورزی در این شهرستان بهرهمند میشوند به گونهای که با توجه به ظرفیت بخش کشاورزی و گردش مالی بالغ بر ۱۰ هزار میلیارد ریالی زمینه مناسب برای جهش تولید در این بخش داراست.
از طرفی دیگر همزمان با شیوع بیماری کرونا و آموزش فضای مجازی بستر مناسب جهت ورود قشر نوجوان و جوان و افزایش تعداد کارگران سیب در این شهر را شاهد هستیم به طوریکه با حضور در باغها با شمار زیادی از نوجوانان و جوانان جهت کار در برداشت سیب روبرو هستیم.
یکی از رانندگانی که با ماشین خود سیب به سردخانه حمل میکند در گفتوگو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: به همراه خانواده خود، همسر، دختر و پسرم جهت چیدن سیب و کارگری فعالیت میکنیم.
"جعفر رسولی" افزود: دریافتی هر کارگر در طول روز یک میلیون و ۸۰۰ هزار ریال است و ساعت کار روزانه از ۷:۳۰ صبح شروع میشود و تا ۱۶:۳۰ عصر ادامه دارد که این منبع درآمد مناسبی در فصل پاییز برای خانوادههاست به طوری که بسیاری از آنها بهصورت دستهجمعی برای کار به باغات سیب میآیند.
وی اضافه کرد: یک نفر به عنوان "سرکارگر" با داشتن تعداد کارگر مشخص قبل از چیدن سیب با صاحب باغ قراداد میبندد و افرادی که توانایی برداشت سیب داشته باشند، برای کارگری به باغ میآورد.
یکی از صاحبان غرفههای میدان میوهوترهبار اشنویه نیز گفت: حجم زیاد سیب و میوههای پاییزی با توجه به فضای کوچک میدان میوهوترهبار از مشکلات اساسی است و صفهای طولانی تا ساعت ۲۲ شب در آن برای جابجایی بار میوه وجود دارد.
حسین خلیفه افزود: میدان میوهوترهبار اشنویه هر ساله میزبان خریداران و فروشندگان میوههای پاییزی از جمله سیب است و بخشی از سیب تولید شده اشنویه به سایر استانها و بخشی دیگر به کشورهای دیگر صادر میشود.
وی اضافه کرد: هماکنون قیمت سیب از ۷۰ هزار ریال تا ۹۰ هزار ریال معامله میشود و با توجه به حجم زیاد معاملات سبب رونق اشتغال برای خانوادهها شده است.
به همت باغداران و حمایتهای صورت گرفته از سیب اشنویه، این محصول هماینک به یک برند مشهور و خوشنام تبدیل شده و راهاندازی صنایع تبدیلی و تکمیلی آن میتواند ضمن ایجاد اشتغال، بهرهوری بیشتری برای این شهرستان داشته باشد.
هممرز بودن اشنویه با ۲ کشور عراق و ترکیه پتانسیل بسیار خوبی برای پیداکردن بازارهای خارجی برای تولیدات صنایع تبدیلی سیب در کنار صادرات این محصول است که باید بیشتر مورد توجه مسوولان قرار گیرد.
اشنویه در ۶۵ کیلومتری ارومیه مرکز استان واقع شده و بیش از ۷۴ هزار نفر جمعیت دارد.
نظر شما