کامران خرم روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: چهار میلیارد و ۸۰۰ میلیون مترمکعب آب ناشی از بارندگیهای سالانه در کردستان به رواناب تبدیل و هفت میلیارد و ۴۰۰ میلیون مترمکعب، معادل ۵۰ درصد حجم آب بارشها نیز تبخیر میشود.
وی میزان افزایش تبخیر روانابهای ناشی از بارندگی استان را در طول ۱۵ سال اخیر نسبت به گذشته هفت درصد اعلام کرد و افزود: میزان تبخیر روانابهای کردستان در دراز مدت ۵۶ درصد بود که اکنون با توجه به تغییرات دمایی به ۶۳ درصد افزایش یافته است.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای کردستان با بیان اینکه بیشترین میزان آبهای سطحی مربوط به نیمه غربی استان و ۸۶ درصد است، یادآور شد: این رقم در نیمه شرقی استان ۱۴ درصد است، بنابراین آب شرب مورد نیاز ساکنان شهرستانهای قروه و دهگلان، از طریق آبهای زیرزمینی تامین شده است.
خرم به وجود ۷۳ درصد منابع آبی زیرزمینی در شرق و ۲۷ درصد آن در غرب استان اشاره کرد و گفت: با وجود اینکه بخش قابل توجهی از آبهای سطحی کردستان در نیمه غربی واقع شده اما در حال حاضر آب شرب مریوان از منابع زیرزمینی تامین میشود که قرار است از محل سد گاران آب بخشی از این شهر تامین شود.
وی سهم مصرف سالانه آب شرب در استان را ۱۴۴ میلیون مترمکعب اعلام و تاکید کرد: سالانه یک میلیارد و ۶۷ میلیون مترمکعب آب در کردستان مصرف میشود که بیشترین آن مربوط به بخش کشاورزی با ۸۵۲ میلیون مترمکعب است و کمترین مصرف هم به بخش صنعت با ۷۱ میلیون مترمکعب اختصاص دارد.
کردستان، استانی کوهستانی و اقلیم آن متاثر از تودههای هوای گرم و مرطوب مدیترانهای است که موجب بارندگیهایی در بهار و ریزش برف در زمستانها میشود.
میزان بارندگی سالانه در شرایط عادی اقلیمی معادل ۴۵۵ میلیمتر و بیشترین میزان بارندگی سالیانه مربوط به شهرهای مریوان و بانه با حدود ۸۰۰ میلیمتر و کمترین میزان بارندگی در شرق استان حدود ۴۰۰ میلیمتر و در قسمت مرکزی یعنی سنندج نزدیک به ۵۰۰ میلی متر است.
از حوضه های آبریز اصلی استان کردستان میتوان به خلیج فارس و دریای عمان، دریای خزر و دریاچه ارومیه و حوضههای آبریز نیز به سفیدرود شامل رودخانههای تلوار و قزل اوزن، مرزی غرب شامل رودخانههای سیروان و زاب کوچک، کرخه شامل رودخانه رازآور و دریاچه ارومیه شامل رودخانه های زرینه و سیمینه اشاره کرد.
تعداد دشتهای استان ۹ مورد بوده که پنج دشت آن در نیمه شرقی، ۲ دشت در غرب و ۲ مورد دیگر در جنوب استان واقع شده است و دشتهای قروه، دهگلان و چهاردولی در شرق استان جزو دشتهای ممنوعه محسوب میشود.
۱۸ سد در کردستان وجود دارد که از این تعداد مدیریت ۱۲ سد در اختیار استان است و چهار سد قشلاق، سنگسیاه، عباس آباد بانه و سد زریوار به بهرهبرداری رسیده است
سنندج - ایرنا - مدیرعامل شرکت آب منطقهای کردستان گفت: حجم آب ناشی از بارندگیهای سالانه در این استان ۱۳ میلیارد و ۲۰۰ میلیون مترمکعب است که یک میلیارد مترمکعب آن در زمین نفوذ کرده و وارد آبخوانها میشود.
اخبار مرتبط
-
۵۸ درصد ظرفیت دریاچه سد آزاد سنندج پُر است
سنندج - ایرنا - مدیرعامل شرکت آب منطقهای کردستان گفت: در حال حاضر ۵۸ درصد ظرفیت آب مخزن سد…
نظر شما