به گزارش روز دوشنبه ایرنا از ستاد ویژه توسعه فناوری نانو، نیلوفر شریف محقق ایرانی موسسه فناوری فدرال لوزان ( EPFL) که در حال سپری کردن دوره دکتری خود است درمورد این فناوری گفت: وقتی حسگر داشته باشیم، میتوانیم محصولات غذایی را در زمان واقعی کنترل کنیم.
وی افزود: هر ساله حدود ۱.۳ میلیارد تن مواد غذایی در جهان به هدر میرود، ممکن است بتوان با استفاده از فناوری نانو راهکاری برای مقابله با خرابی محصولات غذایی ارائه کرد.
این محقق در آزمایشگاه فناوری نانو در EPFL در حال ساخت حسگرهایی از جنس نانولولههای کربنی است که امیدوار است برای تشخیص علائم تخریب و فساد مواد غذایی مفید باشد.
شریف توضیح داد: این حسگرهای بسیار کوچک در بستهبندی مواد غذایی قرار داده میشود که هنگام فاسد شدن غذا هشدار میدهد. این فناوری دادههایی ایجاد میکند و این دادهها، توسط دستگاهی تفسیر شده و بهصورت گزارشی به مصرف کننده داده میشوند تا درباره وضعیت آن ماده غذایی اطلاعات مفیدی در دست داشته باشد.
وی با بیان این که یکی از راههای نظارت بر مواد غذایی، بررسی pH آنها است که میتواند تجزیه ماده غذایی را نشان دهد، افزود: وقتی ماده غذایی فاقد هر گونه فعالیت میکرواورگانیسمی باشد، ممکن است pH آن در حد خنثی باشد.
وی ادامه داد: اما وقتی میکرواورگانیسمها فعال شوند pH تغییر کرده و این حسگر میتواند با پایش اسیدیته محیط از وضعیت فعالیت میکرواورگانیسمها اطلاعاتی ارائه کند، اگر pH به حد ناامن برسد، حسگر روی برچسب به مسئولان فروشگاه یا مصرفکننده هشدار میدهد که غذا برای خوردن ایمن نیست.
پروژه این محقق بخشی از یک پیشگامی حوزه صنعت مواد غذایی است که هدف آن، گسترش تحقیقات و آموزش در زمینه غذا است.
وی در حال راهاندازی آزمایشگاهی بهمنظور انجام بخش اول پروژه سه مرحلهای خود است. او قرار است حسگرها را با گازهای مختلف آزمایش کند سپس این حسگرها با بستهبندیها ادغام شده و در نهایت روی مواد غذایی واقعی آزمایش انجام شود.
در یکی دیگر از پروژههای انجام شده در سوئیس در بخش مواد غذایی، از فناوری نانو در بستهبندیهای هوشمند استفاده شده است.
نظر شما