به گزارش ایرنا، «قیس الخزعلی» دبیرکل «عصائب اهل الحق» عراق شب گذشته (یکشنبه شب) در پیامی به مناسبت سالروز اعتراضات این کشور با اشاره به رویدادهای یکسال گذشته در عراق تاکید کرد: هرگونه اصلاحات حقیقی در گرو تعدیل قانون اساسی و تغییر نظام از پارلمانی به ریاست جمهوری است.
وی از مردم بویژه جوانان عراقی خواست تا به این نکته مهم توجه کنند و صدای خود را برای درخواست جهت حرکت در مسیر اصلاح واقعی که همان تعدیل قانون اساسی است، بلند کنند.
الخزعلی گفت: به طور قطع معتقدم تا زمانی که نظام پارلمانی عراق که اساس سهمیه بندی و سهم خواهی را بنیان نهاده است، تغییر نکند، اصلاحاتی واقعی در سطح انتظارات مردم وجود نخواهد داشت زیرا به طور ساده باید گفت که نتیجه بهترین یک قانون انتخابات، براساس سالم ترین کمیسیون انتخاباتی، پارلمانی خواهد بود که به طور قطع، برای آوردن افراد جدیدی به پست های قوای سه گانه براساس ساختار سهمیه بندی مجبور به توافق خواهد شد. تا زمانی که نظام پارلمانی باشد، رهایی از ساختار سهمیه بندی میسر نخواهد بود و این پارلمان مجبور خواهد شد که روی پست های وزارتی نیز بر همین اساس عمل کند.
وی خطاب به مردم و جوانان عراقی بیان داشت: انتظار شما این بوده که رئیس قوه مجریه، فردی باشد که تسلیم قدرت احزاب سیاسی نباشد و کابینه خود را براساس اصل سلامت و کاردانی و نه توافق و سهم خواهی تشکیل دهد؛ این امر تا زمانی که قانون اساسی عراق تعدیل نشود و نوع نظام تغییر نکند، مطلقا روی نخواهد داد، لذا از افراد بیدار ملت و خصوصا قشر جوان می خواهم که به این نکته مهم توجه کرده و آن را با صدای بلند مطالبه کنند.
دیروز یکشنبه سالروز اعتراضات موسوم به "اکتبر" در عراق بود که در قالب گروههای کم شمار در برخی مناطق عراق برگزار شد؛ در نهایت در میدان التحریر بغداد به درگیری تعداد معدودی از تجمع کنندگان با نیروهای امنیتی انجامید.
سرتیپ «یحیی رسول» سخنگوی فرمانده کل نیروهای مسلح عراق یکشنبه شب از تجمع کنندگان خواست تا اجازه ندهند که برخی در میان آنها به سمت نیروهای امنیتی سنگ و شیشه های آتش زا پرتاب کنند. وی گفت که در اثر این حملات دو افسر و ۳۰ نیروی امنیتی عراق زخمی شدند.
صدای چند تیراندازی پراکنده و انفجار بمب های صوتی قوی نیز تا نیمه های شب از سمت میدان التحریر به گوش می رسید، اما امروز (دوشنبه) آرامش دوباره به میدان تحریر بازگشته و نیروهای امنیتی برخی مسیرها را بازگشایی کرده اند و تعداد انگشت شماری معترض به طور پراکنده در این میدان حضور دارند.
اعتراض های اجتماعی از اول اکتبر ۲۰۱۹ نهم (مهر ۱۳۹۸) در عراق با محوریت اعتراض به فساد و مشکلات اقتصادی ابتدا در بغداد آغاز شد و تا آخر فوریه ۲۰۲۰ (اسفند ۹۸) در این شهر و برخی دیگر از شهرهای این کشور ادامه یافت.
در شکل گیری این اعتراضات، افزون بر دلایل داخلی، تحریکات خارجی نیز نقش داشت و برخی احزاب سیاسی عراقی نیز در راستای بهره برداری سیاسی با آن همراه شدند.
این اعتراضات خشونت های بسیاری به دنبال داشت و در جریان آن تعدادی کشته یا زخمی شدند.
نظر شما