استانداردهای دوگانه آزادی بیان در فرانسه

تهران- ایرنا- دفاع رییس جمهور فرانسه از اهانت نشریه شارلی ابدو به ساحت پیامبر اکرم(ص) بار دیگر رویکرد متناقض اروپایی ها در دفاع از آزادی بیان را در معرض دید افکار عمومی قرار داده است.

به گزارش خبرنگار ایرنا، هفته نامه فکاهی فرانسوی «شارلی ابدو» روز ۱۱ شهریور در اقدامی توهین‌آمیز کاریکاتورهای موهن علیه پیامبر گرامی اسلام (ص) را روی جلد خود بازنشر کرد. هرچند رفتارهای اهانت آمیز نشریات غربی به ارزشهای غیرغربی  مسبوق به سابقه است اما آنچه در روزهای اخیر  بیش از هر چیز واکنشهای جهانی را برانگیخته دفاع ناشیانه ریی جمهور برانسه از این رفتارهای اهانت آمیز است.

امانوئل مکرون، رئیس‌جمهور فرانسه در واکنش نسبت به این اهانت، آن را مصداق «آزادی بیان» خوانده است.مکرون در حالی از آزادی بیان سخن می گوید که مطرح کردن موضوعاتی چون هلوکاست در این کشور با واکنش های شدید دولت مواجه می شود و مجازات های شدیدی در پی دارد.

این رویکرد رییس جمهور فرانسه با واکنش تند مسلمانان در سراسر جهان مواجه شده است. همچنین به دنبال افزایش اظهارات اسلام ستیزانه مقامات فرانسوی و هدف قرار گرفتن مسلمانان این کشور، کمپین تحریم کالاهای ساخت فرانسه در برخی از کشورهای مسلمان آغاز شده است.

به فاصله کمی پس از سخنان مکرون در مورد کاریکاتور توهین آمیز، تلویزیون فرانسه فیلمی منتشر کرد که در آن مکرون، یکی از روزنامه نگاران نشریه فیگارو به نام «جورج مالبرنو» را به علت انتشار مطالبی درباره لبنان توبیخ و اقدام او را غیر مسئولانه توصیف می‌کند و به او می گوید که اقدام شما بیانگر رفتاری غیرمسئولانه در خصوص منافع فرانسه، لبنان و یک اقدام خطرناک به لحاظ حرفه‌ای است.

مالبرنو، مطلبی را درباره دیدار مکرون با یک مقام لبنانی منتشر کرده بود و اینجاست که این سوال مطرح می شود که آیا انتشار کاریکاتور توهین آمیز در مورد پیامبر اسلام در جامعه فرانسه غیر مسئولانه نیست؟ و عامل توهین به سایر جوامع مسلمان محسوب نمی شود؟ این در حالی است که دفاع از نفرت پراکنی بر خلاف قانون فرانسه است.

مشخصا عملکرد و ادعاهای مکرون در مورد آزادی بیان متناقض است، او ادعا می کند که به طور جدی حامی آزادی بیان است و از سوی دیگر یک روزنامه نگار را به دلیل انتشار مطلبی سرزنش می‌کند.

نقض آزادی بیان در فرانسه تنها محدود به موضوع هلوکاست نیست و انتقاد از اسرائیل را نیز ممنوع کرده است. به موجب تصویب مجلس فرانسه مبارزه با ایدئولوژی صهیونیسم یعنی ایدئولوژی رژیم اسرائیل، نوعی یهودی ستیزی است و مستوجب مجازات است. بر اساس اظهارات ماکرون نفی مشروعیت اسرائیل نیز جرم و نوعی ممنوع از یهودی ستیزی است.

مکرون می گوید: ما بر آن شدیم که در خصوص صهیونیسم ستیزی و یهودی ستیزی از طریق مستقیم و روشن عمل کنیم. صهیونیسم ستیزی با یهودی ستیزی تفاوت ندارد...انکار حق موجودیت کشور اسرائیل شکل جدید یهودی ستیزی است... فرانسه تحت نظارت من، در مبارزه با یهودی ستیزی متعهد و فعال خواهد بود... باید در برابر یهودی ستیزی خط قرمزی را ترسیم کنیم... باید در این باره به آلمان اقتدا کنیم و مجازات قضایی و مالی در نظر بگیریم و همه افراد مسئولیت کار خود را متحمل شوند... به حمایت از مرده و زنده یهودی‌ها در فرانسه متعهدیم.

رئیس جمهور فرانسه که خود را آزادی خواه می داند از اسلام ستیزی و تحقیر ارزش های مسلمانان دفاع می کند و از آزادی بیان دم می زند اما در دفاع از رژیم صهیونیستی و ممنوع کردن انتقاد از یهودیان درنگ نمی کند. این موضوع نشانگر رفتارهای دوگانه فرانسه نسبت به آزادی بیان و حقوق بشر است.

موضوع آزادی بیان و عقیده بسیار با اهمیت است، اما آیا اقدام رئیس‌جمهور فرانسه شبیه به آزادی بیان است؟ اظهارات مکرون موج خشم و کینه توزی را در میان ملت‌های مسلمان ایجاد کرده و باید پرسید کدام بخش این اقدام به آزادی بیان شباهت دارد؟

احترام به مسائل اعتقادی ادیان مختلف یکی از مهمترین اصول دموکراسی و بخشی از اخلاق همزیستی و انسانیت است. حمایت از کاریکاتورهای توهین آمیز به پیامبر اسلام (ص) ‌ به بهانه دفاع از آزادی بیان، ‌ بی شک اقدامی به دور از بلوغ و عقلانیت سیاسی است. که منجر به نفرت پراکنی می شود.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha