بسیاری از نگاهها به نتایج انتخابات آمریکا دوخته شده و از نخستین ساعات روز چهارشنبه چهاردهم آبانماه نتایج ایالتهای آمریکا یک به یک اعلام میشود. این انتخابات از دید بسیاری، پیامدهای انکارناپذیری برای ایران خواهد داشت.
در مقابلِ طیفی که معتقدند نتیجه انتخابات برای روابط خارجی ایران و به دنبال آن تجارت خارجی کشورمان بسیار اهمیت دارد، طیفی هم میگویند سیاستهای کلی آمریکا درباره ایران با جابهجایی افراد تغییر نمیکند و ایران باید بتواند در وهله اول نسبت به اصلاح سیاستهای اقتصادی خود اقدام کند. «مرتضی زمانیان»کارشناس اقتصادی در این رابطه گفتوگویی با ایرنا داشتهاست؛
این کارشناس اقتصادی درباره اثر نتیجه نتخابات آمریکا بر مسائل مرتبط با اقتصاد ایران و اینکه آیا میتوان درباره پیشبینی نتایج انتخابات به نظرسنجیها اعتماد داشت، گفت: پیشبینی نتایج انتخابات آمریکا کار بسیار سختی است و انتخابات دوره قبل هم نشان داد که نظرسنجیهایی که برنده را هیلاری کلینتون میدانستند با معضل سوگیری (به معنای خطای نظاممند) مواجه بودهاند. هرچند ظاهراً برخی موسسات نظرسنجی مدعی هستند که آن سوگیری و خطاها برطرف شدهاست، اما اساسا مشخص نیست که این ادعا درست باشد.
این کارشناس اقتصادی افزود: گفته میشد در پیشبینی دوره قبل فقط ۳ درصد خطا باعث شد تا نتیجه متفاوتی را شاهد باشیم و امروز ممکن است همان ایرادات یا خطاهای دیگری پیشبینیها را تهدید کند. بنابراین دایره جهل ما در این مورد زیاد است و بهتر است منتظر شویم تا نتیجه انتخابات مشخص شود.
وی با اشاره به اثر نتایج انتخابات امریکا در اقتصاد ایران گفت: موضوع مهم این است که در این شرایط و با توجه به سیاستهای اقتصادی داخل کشور، نتیجه انتخابات آمریکا تفاوت زیادی در وضعیت اقتصادی کشورمان ندارد. اگر ترامپ برنده باشد که احتمالا رویه فعلی دولت آمریکا ادامه خواهد داشت و اگر دموکراتها هم برنده این دوره از انتخابات باشند قاعدتا به سرعت به برجام ۴ سال گذشته برنمیگردند و پیشنهاد مذاکرات احتمالی خود را از نقطه صفر فعلی خواهند شد.
این کارشناس اقتصادی ادامه داد: باید توجه داشته باشیم که ایران دلیل خاص موجهای هم ندارد که که بگوییم آمریکا با بایدن به همان برجام ۴ سال گذشته برمیگردد. از سوی دیگر امریکا موضع ضعف اقتصادی ایران را میداند و با توجه به آن به این راحتی امتیازی نمیدهد که ایران، احیا و به شرایط مناسب برگردد.
زمانیان تاکید کرد نکته بسیار مهمی وجود دارد که معمولا از آن غفلت میشود. آن نکته این است که اگر نتیجه انتخابات آمریکا باعث کاهش تحریمهای نفتی شود، دلار نفتی تورمی میآفریند که برای اقتصاد کشور مفید نیست. یک مساله بسیار اساسی در اقتصاد ایران تورم و رشد بالا و بیضابطه نقدینگی است و باید بپذیریم که افزایش نقدینگی در اقتصاد کشورمان به شدت وجود دارد و لزوما هیچ تضمیمی نیست که با آزادسازی دلار، مشکل کسری بودجه برطرف یا چاپ پول متوقف شود.
وی ادامه داد: معتقدم در این صورت تجربه دهه ۵۰ تکرار می شود. یعنی دلار نفتی کافی خواهیم داشت اما در کنار آن با تورم بالا هم مواجهیم. با دلار نفتی، میتوان قیمت دلار را ثابت نگه داشت. در آن دوره هم نرخ دلار ثابت بود اما در عوض تورم دو رقمی در داخل کشور داشتیم و نتیجه اینکه جنس داخلی گران و واردات ثابت مانده بود و در نهایت باعث شد تولید داخل نابود شود.
این کارشناس اقتصادی افزود: حتی اگر امروز تحریمها برطرف و دلارهای مسدودشده آزاد شود، اما کماکان مشکل خلق پول وجود داشته باشد و با تورم مواجه باشیم، عملا اقتصاد کشور وضع وخیمتری خواهد داشت. اگر سیاستهای اقتصادی غلط باشد و مدیریت کسری بودجه انجام نشود و دلاری که میآید بدون مدیریت صحیح وارد بازار شود، چه بسا اقتصاد در وضعیت بدتری قرار گیرد.
نظر شما