کارگردان جوان:سینمای مستند باید به جایگاه ویژه خود برسد

۲۶ آبان ۱۳۹۹، ۱۲:۳۳
کد خبر: 84112067
عاطفه جعفری نژاد
کارگردان جوان:سینمای مستند باید به جایگاه ویژه خود برسد

شهرکرد-ایرنا- کارگردان جوان و مستندساز چهارمحال و بختیاری با تاکید براینکه سینمای مستند در کشور بازار پخش چشمگیری مانند فیلم‌ها سینمایی ندارد و همچنان محجور است گفت که سینمای مستند باید با تلاش دست اندرکاران به جایگاه ویژه خود برسد.

آرمان قلی‌پور دشتکی ،عضو انجمن کارگردانان مستند ایران با بیش از ۳۰ حضور بین‌المللی و کسب جوایز مختلف از جشنواره‌های داخلی و بین‌الملل است، او بیش از ۱۰ اثر مستند را در کارنامه خود به ثبت رسانده است.

این کارگردان جوان چهارمحال و بختیاری به تازگی به مستند "تنها میان سنگ‌ها" موفق به کسب چند جایزه بین‌المللی از جمله جایزه ایتالیا شده است از این‌رو خبرگزاری جمهوری اسلامی(ایرنا) مرکز شهرکرد با این جوان هنرمند به گفت و گو پرداخته است.

عضو انجمن کارگردانان مستند ایران مستند «تنها میان سنگ‌ها» را یک مستند پرتره محور عنوان کرد و گفت:مستند تنها میان سنگ‌ها در خصوص زندگی آقای اسدپور، میراث‌بان آثار تنگۀ "کول فرح" در شهرستان ایذه خوزستان است که برای سالیان متمادی با کمترین حقوق به نگهبانی از این آثار می‌پردازد.

به گفته وی، او خط میخی را از فردی باستان‌شناس که بیش از ۵۰ سال پیش برای خواندن این آثار به آن منطقه رفته است، فرا گرفته است و روایت و خواندن این کتیبه‌ها را می‌داند.

قلی‌پور دشتکی، ضمن اشاره به اینکه این میراث‌بان شخصیت اصلی این مستند است، بیان کرد:به جز گردشگرانی که وارد فضا می‌شوند، شخصیت محوری دیگری در این مستند وجود ندارد و همه در حاشیه قرار دارند.

به گفتۀ وی، موضوع این مستند از طریق یکی از دوستانی که در آن منطقه به مرمت آثار می‌پرداخت، به او معرفی شد.

قلی‌پور دشتکی، روایت شاعرانه این مستند را ویژگی آن عنوان کرد و افزود: این مستند، جایزه‌ای با عنوان «مستندِ شاعرانۀ تنها میان سنگ‌ها» را دریافت کرده است، به عبارتی زندگی این شخص با سنگ‌ها، حالت شاعرانه‌ای ایجاد کرده است که می‌تواند موجب برانگیختن احساسات مخاطبان و توجه بیشتر آن‌ها به تاریخ شود و آن‌ها را علاقه‌مند کند آثار باستانی و مهم‌تر از آن،  این شخص را که میراث فرهنگی زنده است، از نزدیک ببینند.

او افزود: نمایش این فیلم در چند کشور، معرفی فضای تاریخی چند هزار ساله و از سوی دیگر دیده شدن شخصی که متعصبانه و دلسوزانه از آثار ملی و هویت فرهنگی محافظت می‌کند، را به دنبال داشت.

این کارگردان جوان اظهار داشت: مستندسازان، عکاسان و هنرمندان با در اختیار داشتن ابزار و به واسطۀ گستردگی دنیای سینما و دیجیتال می‌توانند با بیانی ساده و کامل، فضای تاریخی، فرهنگ و خرده فرهنگ‌های این مرز و بوم را معرفی کنند.

به گفته وی، بهترین مشوق برای مستندسازان، خودشان هستند چرا که باید انگیزه، سماجت و ارادۀ کافی داشته باشند تا بتوانند از پس دشواری‌های کار بر آیند و در نهایت مستندی ماندگار بسازند.

قلی‌پور دشتکی بیان کرد: سینمای مستند بازار پخش به‌خصوصی ندارد، تلویزیون استقبال نمی‌کند و به غیر از جشنواره‌ها، محلی در سینماها برای پخش مستند، مشخص نشده است، با این‌وجود بازخوردهای زیادی از تیزر مستند، جایزه گرفتن و بخش‌هایی از فیلم در فضای مجازی منتشر شد که همه مثبت بود و بینندگان نسبت به شخصیت اصلی این مستند ابراز محبت کردند و به دنبال پرورش افرادی همچون او جهت میراثبانی آثار تاریخی بودند.

او در ادامه عنوان کرد: پخش بین‌المللی این مستند به تازگی آغاز شده است و  این مستند در جشنوارۀ باستان‌شناسی قبرس نخستین نمایش خود را داشت و سپس توسط برنامه‌ریزان جشنوارۀ ایتالیا دعوت به نمایش شد و جایزۀ سوم این جشنواره را دریافت کرد، همچنین نمایش بعدی این فیلم در هفدهمین جشنوارۀ باستان‌شناسی آمریکا خواهد بود.

کارگردان مستند تنها میان سنگ‌ها بیان کرد: افزایش نرخ ارز، تاثیر مستقیمی بر قیمت تجهیزات مورد نیاز ساخت فیلم داشته است، به طوری‌که خرید یک دوربین حرفه‌ای برای یک فیلمساز بسیار دشوار شده است،از طرفی جهت ساخت مستند حرفه‌ای، باید هزینۀ زیادی برای صداگذاری، تدوین، ترکیب رنگ و حتی موسیقی پرداخت کرد، به عبارتی دستمزدها و هزینه‌ها بسیار بالا است و مستندسازان به راحتی نمی‌توانند سرمایه‌گذار شخصی و دولتی پیدا کنند. از طرفی به دلیل بلندمدت بودن کار، باید تهیه کنندۀ خوبی وجود داشته باشد تا کارگردان و گروه تولید دغدغه هزینه‌ها را نداشته باشند.

او افزود: سینمای مستند پیشرو از سینمای داستانی است و می‌تواند جریان‌ساز باشد و در زندگی افراد تغییر ایجاد کند، به این شرط که حمایت شود، در واقع لازم است به مستندساز اجازه داده شود تا موضوعاتی که در نظر دارد را بدون محدودیت انتخاب کند.

به گفتۀ وی، پیدا کردن سرمایه‌گذار در بخش مستند بسیار سخت است، اما اگر مستند خوب و با کیفیت ساخته شود، می‌تواند سرمایه‌گذاران را تشویق کند.

قلی‌پور دشتکی اظهار داشت: انتظار می‌رود تهیه‌کنندگان گستره موضوعات فیلم‌سازی را بزرگ‌تر کنند تا آرامش فکری و آزادی بیان مستندساز حفظ شود و بتواند آزادانه فیلم خود را بسازد، چرا که مستند می‌تواند به مخاطب بینش بدهد.

به گفته‌ وی، اگر به مستند بها داده شود و جدی گرفته شود، اتفاقات خوبی برای سینما و جامعه رقم خواهد خورد.

مستند تنها میان سنگ‌ها به کارگردانی آرمان قلی پور دشتکی و به تهیه‌کنندگی انجمن سینمای جوانان شهرکرد ساخته شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha