«پیرمحمد ملازهی» در گفتوگو با خبرنگار سیاسی ایرنا، درباره کاهش نیروهای نظامی آمریکا از افغانستان گفت: ترامپ در سال ۲۰۱۶ در رقابتهای انتخاباتی و همچنین در دوران ریاست جمهوری خود همواره از حضور نظامی گسترده آمریکا در عراق و افغانستان انتقاد میکرد و میگفت چرا آمریکا باید هزینه مادی و انسانی تامین امنیت در کشورهای غرب آسیا و افغانستان را پرداخت کند.
وی با بیان اینکه ترامپ بارها اعلام کرده بود که میخواهد نیروهای نظامی آمریکا را از افغانستان و عراق خارج کند، اظهار داشت: انتخاب زلمای خلیلزاد به عنوان نماینده ویژه آمریکا در امور افغانستان و آغاز مذاکرات آمریکا با طالبان در این چارچوب بود و در راستای توافقات آمریکا و طالبان، قرار شد آمریکاییها نیروهای نظامی خود را از افغانستان خارج کنند که البته بعید است آمریکا بخواهد تمامی نیروهای نظامی خود در افغانستان و عراق را خارج کند.
کاهش نیروها به معنای خروج کامل نظامی آمریکا از افغانستان نیست
این کارشناس ارشد مسائل افغانستان با بیان اینکه ایالات متحده در سالهای اخیر تصمیم به کاهش هزینههای خود در افغانستان گرفته است، تصریح کرد: آمریکاییها در مورد افغانستان اهداف بلندمدتی دارند و کاهش نیروهای نظامی آنها را نباید به معنای خروج کامل نیروهای ارتش این کشور قلمداد کرد. در واقع، هر چقدر هم که ترامپ خواهان خروج نیروهای آمریکا از افغانستان باشد، او تنها تصمیمگیر نیست و مجموعهای از دستگاهها در این باره نقشآفرین هستند.
ملازهی با بیان اینکه آمریکا با کاهش نیروهای نظامی خود درصدد تعریف راهبردی جدید در افغانستان است، خاطرنشان کرد: ترامپ با این اقدام هم میخواهد خواسته خود برای کاهش هزینههای آمریکا در افغانستان را تحقق بخشد و هم شرط طالبان را در توافقشان عملی کند اما کاهش تعداد نیروهای نظامی آمریکا به ۲۵۰۰ نفر نشان داد آمریکا نمیخواهد به طور کامل نیروهای نظامیاش را از افغانستان خارج کند.
وی درباره آرایش نظامی آمریکا در افغانستان اظهار داشت: آمریکا دارای دو پایگاه مهم "شیندند" در نزدیکی شهر هرات و پایگاه "بگرام" در نزدیکی کابل است که مهمترین پایگاه نظامی آمریکا در افغانستان محسوب میشود. این دو پایگاه، مجهز به رادار و امکانات نظامی پیشرفتهای است و احتمالا این ۲۵۰۰ نظامی در این دو پایگاه باقی بمانند.
احتمال وقوع مجدد جنگ داخلی در افغانستان وجود دارد
این تحلیلگر مسائل سیاست خارجی درباره پیامدهای کاهش نیروهای نظامی آمریکا از افغانستان گفت: خروج نیروهای نظامی افغانستان میتواند زمینه هرج و مرج و وقوع جنگ داخلی و بحران را در افغانستان ایجاد کند. حتی ناتو و جو بایدن، رئیسجمهور منتخب آمریکا هم موافق خروج یکباره آمریکا از افغانستان نیستند و دولت کابل نیز نگران شدت گرفتن جنگ است چراکه طالبان آماده حملات گسترده در افغانستان است و ارتش و نیروهای امنیتی افغانستان هم توان زیادی برای مقاومت در برابر این حملات را در یک بازه بلندمدت ندارند.
ملازهی با تاکید بر اینکه حضور نیروهای نظامی آمریکا در افغانستان تضمینی برای حفظ وضعیت موجود در این کشور است، یادآور شد: حتی همسایگان افغانستان هم موافق خروج یکباره آمریکا از افغانستان نیستند و معتقدند این کار موجب به وجود آمدن حس برتری در طالبان و سایر گروههای تروریستی در این کشور میشود و ممکن است طالبان بخواهد به سمت کابل حرکت کرده و پایتخت افغانستان را تحت کنترل خود قرار دهد.
وی ادامه داد: وجود این نگرانیها موجب شده تا عطا محمد نور، والی پیشین ولایت بلخ و ژنرال دوستم بگویند اگر طالبان متوسل به زور شود، آنها دست به سلاح خواهند شد. بنابراین احتمال وقوع مجدد جنگ داخلی و حتی تجزیه افغانستان وجود دارد.
ایران بر خروج مسئولانه نیروهای نظامی آمریکا از افغانستان تاکید دارد
این کارشناس ارشد مسائل افغانستان درباره رویکرد ایران به افغانستان هم عنوان کرد: خروج آمریکا از مرزهای همجوار هرچند به سود ایران است اما از آنجا که خروج یکباره نیروهای نظامی آمریکا از افغانستان میتواند موجب بیثباتی در این کشور شود، ایران بر خروج مسئولانه نیروهای نظامی آمریکا از افغانستان تاکید دارد.
به گفته ملازهی، خروج یکباره نظامی آمریکا از افغانستان میتواند موجب تفوق طالبان بر این کشور شود. در این شرایط ایران نمیخواهد نیروها و گروههای تروریستی در نزدیکی مرزهایش حضور یابند.
ضربهپذیری آمریکا محدود به عراق و افغانستان نیست
وی افزود: حتی روسیه و چین نیز که دو رقیب آمریکا در عرصه بینالمللی محسوب میشوند، موافق خروج کامل آمریکا از افغانستان نیستند چراکه از خطرات احتمالی این خروج اطلاع دارند.
این تحلیلگر مسائل سیاست خارجی درباره ارتباط بین کاهش نیروهای نظامی آمریکا در عراق و افغانستان با حمله احتمالی آمریکا به تاسیسات نظامی ایران هم گفت: شاید بتوان از خروج نیروهای نظامی آمریکا از عراق و افغانستان این برداشت را کرد که آمریکا بخواهد با این کار میزان ضربهپذیریاش را در این دو کشور کاهش دهد اما ضربهپذیری آمریکا محدود به عراق و افغانستان نیست و ضربهپذیریهای متعددی در منطقه غرب آسیا دارد.
نمیتوان روی عقلانیت ترامپ حساب باز کرد
ملازهی با بیان اینکه نیروهای نظامی آمریکا در سراسر منطقه از جمله کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس پراکنده بوده و حضور دارند، اظهار داشت: هر گونه حمله نظامی به ایران محدود باقی نخواهد ماند و با پاسخ محکمتر از سوی ایران همراه خواهد بود. بنابراین نمیتوان ارتباطات تنگاتنگی میان کاهش نیروهای نظامی آمریکا در عراق و افغانستان با حمله احتمالی آمریکا به ایران برقرار کرد.
وی با بیان اینکه البته ترامپ تا دو ماه دیگر، همچنان رئیسجمهور آمریکا است، تصریح کرد: ترامپ با ایران مشکلات اساسی دارد و میتواند دست به هر اقدام جنونآمیزی بزند. تجربه نیز نشان داده نمیتوان روی عقلانیت وی حساب باز کرد بنابراین ایران باید حساسیتهای لازم را در این رابطه داشته باشد.
این کارشناس مسائل بینالملل با بیان اینکه ضربهپذیری آمریکا به تعداد نیروهایش نیست بلکه به ایجاد روند و اقدام علیه حضور آمریکا در منطقه است، خاطرنشان کرد: ایران حتما به اقدام نظامی احتمالی آمریکا پاسخ میدهد اما این پاسخ محدود به عراق یا افغانستان نیست و موجب شکلگیری جنگ گستردهای میشود و کل خاورمیانه را دربرخواهد گرفت.
ملازهی اضافه کرد: قبل از انتخابات شاید این کارها جواب میداد ولی اکنون فقط ۶۰ روز به اتمام ریاست جمهوری ترامپ باقی مانده است و به نظر نمیرسد دستگاههای اطلاعاتی و نیروهای نظامی آمریکا با هر گونه اقدام احتمالی علیه ایران همراه شوند.
نظر شما