به گزارش ایرنا، سید حسن رضوی روز چهارشنبه در جلسه بررسی مشکلات پروژه سد ژاوه و تصفیهخانه سنندج اظهار داشت: در بحث آبگیری سد ژاوه مشکلی وجود ندارد و مجوز آن را از کمیته سدهای وزارت نیرو دریافت کردهایم اما موضوع آلایندههای رودخانههای قشلاق و گاوهرود باید رفع شود.
وی با بیان اینکه تصفیهخانه فاضلاب سنندج ۴۵ درصد فاضلاب این شهر را پوشش و تصفیه میکند، افزود: باید مشکلات آلایندگی ۵۵ درصد باقی مانده در رودخانههای قشلاق و گاوهرود برطرف شود که این کار نیازمند همکاری و حرکت جهادی شرکتهای آب و فاضلاب، آب منطقهای و حفاظت محیط زیست است.
مدیرعامل شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران یادآور شد: در زمان شروع طرح سد ژاوه (۱۰ سال پیش) میزان آلایندگی رودخانه گاوهرود کمتر از سه درصد بود اما اکنون این رقم به ۳۴ درصد افزلیش یافته که نشان میدهد کار خاصی در این زمینه صورت نگرفته و این بحث زیست محیطی باید حتما برطرف شود.
رضوی با بیان اینکه پساب و فاضلاب ۸۰ روستا وارد رودخانههای قشلاق و گاوهرود میشود، اضافه کرد: در دو، سه سال گذشته اعتبارات خوبی برای طرحهای آب استان کردستان تخصیص یافته البته باید از فرصتها به خوبی استفاده میشد تا پروژهها در زمان کمی به بهرهبرداری برسد.
وی به پروژه سد آزاد نیز اشاره کرد و گفت: کار اجرای تونل(۱۱ کیلومتر) این سد برای انتقال آب به سد قوچم امسال تمام میشود و انتخاب پیمانکار هم برای ادامه پروژه نیز در دستور کار است، ضمن اینکه برای اتمام پروژه سد آزاد ۵۰۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز است.
مدیرعامل شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران با بیان اینکه آمادگی کامل آبرسانی به دشت قروه و دهگلان را داریم. تاکید کرد: از طریق خط ۸۷ کیلومتری، آب از سد آزاد به سد قوچم و دشتهای قروه و دهگلان انتقال خواهد یافت.
سد ژاوه با حجم مخزن ۳۵۰ میلیون متر مکعب و با هدف انتقال ۴۰ میلیون متر مکعب آب به اراضی سنندج و ۲۲۰ میلیون متر مکعب آب به دشت های قروه و دهگلان در دست احداث است.
این سد از نوع ' RCC' و از سنگ و سیمان ساخته می شود که طول تاج آن ۴۲۰ متر، عرض تاج ۱۰ متر، ارتفاع سد از رودخانه ۱۰۵ متر و ارتفاع آب مخزن ۹۵ متر خواهد بود.
سد ژاوه(در ۳۹ کیلومتری جنوب غرب سنندج) در حال حاضر ۷۲ درصد پیشرفت دارد و تاکنون ۷۶۰ میلیارد تومان برای آن هزینه شده است. این طرح امسال ۱۱.۹ میلیارد تومان بودجه مصوب شده دارد که تاکنون ۳۰ درصد آن تخصیص یافته و برای تکمیل آن ۶۵۰ میلیارد تومان دیگر اعتبار نیاز است.
یکی از مشکلات اصلی سر راه اجرای این سد، ورود فاضلاب سنندج از طریق رودخانه گاوهرود به آن است که با توجه به اینکه تصفیهخانه فاضلاب سنندج توان تصفیه کامل فاضلاب این شهر را ندارد باید تصفیهخانه فاضلاب در سد ژاوه نیز اجرا شود.
سد آزاد نیز با حجم ۳۰۰ میلیون مترمکعب، طرفیت انتقال ۱۵۱ میلیون مترمکعب در سال را به سدهای قشلاق و قوچم دارد. این سد در مجموع ۸۷ درصد پیشرفت دارد.
قرار است از طریق خط ۸۷ کیلومتری، آب به سد قوچم دهگلان انتقال یابد و آب مورد نیاز شرب و صنعت دشتهای قروه و دهگلان را تامین کند.
سالانه ۴۰ میلیون مترمکعب آب از طریق سد آزاد به قشلاق منتقل و آب مورد نیاز شرب سنندج تامین میشود.
برای بحث اجرای سامانه انتقال آب به سد قوچم امسال ۱۸ میلیارد تومان و در مجموع ۲۶۰ میلیارد تومان نیاز است. در مجموع برای سد آزاد۱۵۰۰ میلیارد تومان هزینه شده است.
نظر شما