اشیای تاریخی بخش خصوصی خراسان شمالی در معرض نابودی است

بجنورد- ایرنا- معاون میراث فرهنگی اداره‌کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان شمالی گفت: اشیای تاریخی و فرهنگی منقول در اختیار بخش خصوصی و برخی دستگاه‌های دولتی استان، در معرض فرسودگی و نابودی است.

علی مستوفیان روز سه  شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: بر اساس گزارش های غیررسمی، برخی دستگاه های دولتی استان و نیز شهروندان در منازل خود اشیای منقول تاریخی و فرهنگی را نگهداری می کنند که اگر به آنها به درستی رسیدگی نشده و به صورت دوره ای مرمت نشوند، احتمال از بین رفتن آنها وجود دارد.

وی افزود: علیرغم فراخوانی که در خصوص انتقال این اموال تاریخی برای مراقبت و نگهداری مناسب نزد اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی داده شد و مکاتباتی که با این دستگاه ها انجام شد، هیچ دستگاهی به این فراخوان پاسخ نداد.

وی با بیان اینکه برای ثبت اموال منقول، اولویت بر ثبت اموال منقول تاریخی و فرهنگی بخش خصوصی است،  اظهار داشت: عمده اشیای تاریخی که به ثبت می رسد در کاوش های صورت گرفته در بناها و محوطه های تاریخی پیدا شده است و به همین دلیل تلاش داریم تا اشیایی را که نزد بخش خصوصی است، رصد کرده و برای نگهداری آن اقدام کنیم اما تنها چند شی از مجموعه داران قدیمی به دست ما رسید ولی هیچ دستگاهی دراین خصوص همکاری نکرد.

مستوفیان خاطرنشان کرد: با علم به اینکه برخی اشیای تاریخی از جمله سپر، زره، ادوات جنگی و یا وقفنامه های قدیمی در تکایا و تعزیه خانه ها نگهداری شده و یا در اختیار اداره کل اوقاف و امور خیریه استان است، با این اداره کل نیز مکاتبه کردیم اما از آنان هیچ پاسخی دریافت نکردیم.

معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان شمالی با تاکید بر اهمیت رصد و پایش اشیای تاریخی برای حفاظت و مرمت اظهار داشت: آن دسته از اشیایی که رصد می شود مرمت خواهد شد، اما نگرانی ما از اقلامی است که در دست ارگان ها و اشخاص است و به دلیل شرایط نامناسب نگهداری در معرض تهدید و فرسایش قرار گرفته و ممکن است به تدریج از بین بروند.

مستوفیان افزود: این اشیا اگر ثبت شوند میراث فرهنگی به راحتی می تواند به آنها رسیدگی کرده و همه هزینه های رسیدگی آن را نیز تامین کند.

وی از مردم و مدیران دستگاهها خواست تا اگر اشیای تاریخی در اختیار دارند، وجود آن را گزارش کنند تا ثبت و سپس پایش شود و اگر نیاز به مرمت و حفاظت داشت با اعتبار دولتی و حفظ مالکیت شخصی، نسبت به آن اقدام شود.

وی تاکید کرد: بعضا مردم گمان می کننددر صورت اعلام،  مالکیت این اشیا به میراث فرهنگی منتقل می شود حال آنکه چنین نیست و با ثبت اشیا، حتی کمک های خوبی برای مرمت و حفظ و نگهداری آن صورت می گیرد و می توان با امانت گرفتن و نمایش دادن آنها در موزه ها برای این اشیا اعتبار کسب و آنها را به دنیا معرفی کرد.  

مستوفیان افزود: حسن دیگر ثبت اشیای تاریخی آن است که اگر مورد دستبرد قرار گیرند، می توان آنرا از طریق اینترپل پیگیری کرد.

تاکنون ۶۴۲ اثر تاریخی خراسان شمالی در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده که از این تعداد ۵۰۹ اثر تاریخی، ۴۴ اثر طبیعی، ۷۵ اثر ناملموس و ۲۰ اثر منقول تاریخی است.

استان خراسان شمالی با داشتن هزار و ۲۰۰ اثر و بنای تاریخی شناسایی شده در شمال شرق کشور قرار دارد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha