طرح "گام" بانک را از تک محوری در تامین منابع مالی خارج می‌کند

مشهد- ایرنا- دبیر شورای هماهنگی بانک‌های خراسان رضوی گفت: در طرح "گام" بانک مرکزی، بانک تنها محور تامین کننده منابع مالی نیست بلکه بورس هم تامین کننده می‌شود و در اوراق گام ارتباط بین بازار پول و بازار سرمایه برقرار می‌گردد.

حمید صفایی نیکو روز شنبه در نشست کمیسیون سرمایه گذاری و بازار و پول اتاق بازرگانی خراسان رضوی در مشهد افزود: این اوراق کمک می کند مردم به سوی بورس بروند و لازم نباشد برای تامین مالی فقط  به بانک مراجعه کنند.

وی در تشریح جزئیات طرح "گام" بانک مرکزی ادامه داد: هدف از اجرای این طرح، جلوگیری از ایجاد نقدینگی است و در واقع، بانکها باید به اعتباردهی از طریق اوراق بپردازند.

دبیر شورای هماهنگی بانکهای خراسان رضوی گفت: در طرح "گام" هیچ پولی وارد نقدینگی نمی‌شود و حجم آن افزایش نمی‌یابد، با این روش، از طریق ارائه اوراق عمل می کنیم که دلیل آن جلوگیری از تورم است.

وی افزود: اوراق گواهی اعتبار مولد (گام) یک ابزار بازار محور و با قابلیت نقل و انتقال در بازارهای پول و سرمایه است که تسهیلات جدید را برای تامین مالی بدون تورم بنگاه های تولیدی فراهم می‌کند، به اتکای این اوراق، تولیدکنندگان برمبنای فاکتور خرید مواد اولیه و واسط از بانک عامل، درخواست انتشار و تضمین گواهی اعتبار مولد در سررسید کرده و به بنگاه فروشنده مواد اولیه تحویل می‌دهند، دارنده این اوراق می‌تواند گواهی را تا زمان سررسید نزد خود نگه دارد یا به فروشنده مواد اولیه بدهد.

صفایی نیکو ادامه داد: فرد به عنوان تولیدکننده‌ نیازمند مواد خام و اولیه از بانک طلب مبلغی از اوراق می‌کند، بانک نیز به وسیله سامانه خود، اعتبارسنجی فرد را انجام داده و وضعیت واحد تولیدی را بررسی می‌کند، همچنین، صورت های مالی و وثیقه‌های فرد بررسی می شود و براساس اعتبار، میزان اوراقی که می توان ارائه داد، مشخص می‌گردد.

وی گفت: پس از تعیین شدن میزان اعتبار و اوراق، فرد باید فروشنده مواد اولیه را انتخاب کند و فاکتوری برای خرید مواد اولیه از او بگیرد و نزد بانک بیاورد تا اوراق صادر گردد و به فروشنده برسد. بدین ترتیب، فرد می تواند مواد اولیه مورد نیاز خود را دریافت کند. فرد با این اوراق تا مدت مشخص سررسید می تواند خرید مواد اولیه را انجام دهد در غیر این صورت باید از طریق بورس، اوراق خود را بفروشد.

دبیر شورای هماهنگی بانکهای خراسان رضوی افزود: با این روش چرخه‌ای از تولید اتفاق نیفتاده و نقدینگی هم وارد نشده و بازار بورس هم فعال شده است.

وی ادامه داد: از مجموع هزار و ۱۰۰ میلیارد ریال منابع بانکی استان، ۷۶ درصد مصرف شده است که این میزان در نهایت تا ۸۵ درصد قابل افزایش است.

صفایی نیکو گفت: کرونا صنوف را در سطح گسترده‌ای تحت تاثیر قرار داد و این موضوع باعث شد بسیاری از منابع بانکی به سوی صنوف و بخش خدمات هدایت شود، البته در بخش صنعت نیز تاکنون بیش از آنچه پیش بینی می‌شد، تسهیلات پرداخت شده است.

رییس کمیسیون سرمایه گذاری و بازار پول اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی نیز در این نشست گفت: آن طور که به نظر می‌رسد، این اوراق می‌تواند جایگزین چک باشد و برای تامین کننده مواد اولیه اعتبار بیشتری از چک ایجاد می‌کند.

محمدعلی چمنیان افزود: بررسی ما بر روی واحدهای صنعتی نشان می‌دهد سرمایه در گردش مورد نیاز فعالان تولیدی تا ۲۰ برابر افزایش یافته و علاوه بر تورم، نقدی شدن تمامی خریدها و ممنوعیت واردات بر این موضوع اثرگذار بوده است، در واقع خرید نقدی به جای اعتباری، دو تا سه برابر نیاز واحدها به سرمایه در گردش را افزایش داده است.

وی ادامه داد: رشد سرمایه در گردش که در آمار منتشر شده بانک مرکزی اعلام شده، قابل مقایسه با نیاز سرمایه در گردش واحدهای صنعتی نیست.

رییس کمیسیون سرمایه گذاری و بازار پول اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی گفت: پارسال در جلساتی که با رییس کل بانک مرکزی داشتیم، بر جبران کسری بودجه و اینکه تسهیلات سرمایه در گردش صرف ایجاد شغل و تامین سرمایه در گردش بشود، تاکید ‌شد و یکی از روشهای تحقق این مهم نیز طرح موسوم به "گام" اعلام ‌گردید.

وی تکمیل زنجیره تولید در کشور را گامی مهم در جهت ایجاد ارزش افزوده، ارتقای تولید، پرهیز از خام فروشی و توسعه تولید و اشتغال عنوان کرد و افزود: باید مطالعات بیشتر و بررسیهای بیشتری در این حوزه انجام شود و دولت تا حد امکان، حمایتهای خود را در بخش هایی از این دست متمرکز سازد.

دبیر کمیسیون سرمایه گذاری اتاق بازرگانی خراسان رضوی نیز در این نشست گفت: کل تسهیلات پرداختی بانکها در سال ۱۳۹۸ حدود ۹ هزار و ۷۴۹ هزار میلیارد ریال بوده که ۷.۶ درصد به بخش کشاورزی، ۳۲.۵ درصد به بخش صنعت و معدن، هفت درصد به بخش مسکن و ساختمان و ۳۳ درصد به حوزه خدمات پرداخت شده است.

هاشم صفار افزود: در بخش کشاورزی در سال ۱۳۹۸ نسبت به ۱۳۹۷ رشد پرداخت تسهیلات بانکی منفی بوده است.

وی ادامه داد: در نیمه نخست امسال ۶ هزار و ۹۶۷ میلیارد ریال تسهیلات بانکی پرداخت شده که ۶۰.۷ درصد تسهیلات سال ۱۳۹۹ از نوع سرمایه در گردش بوده است، همچنین ۷۰ درصد اعتبارات بانکی سال ۹۸ نیز پرداخت شده است.

دبیر کمیسیون سرمایه گذاری اتاق بازرگانی خراسان رضوی گفت: از آنجا که رشد ۲۵ درصدی سرمایه در گردش در مقایسه با نیاز واحدها، تغییرات نرخ ارز و شاخصهای تورم کفاف سرمایه در گردش بخشهای مختلف را نمی‌کند، بر همین اساس، بانک مرکزی طرح گام را مطرح کرده تا این نیاز را تامین نماید.

وی افزود: بخش عمده‌ای از تسهیلات بانکی به شرکت های بزرگی داده می‌شود که بسیاری از آنها در بورس فعال بوده است و سوال اینجاست که چرا این شرکتها از بورس برای تامین سرمایه در گردش مورد نیاز خود استفاده نمی‌کنند؟

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha