به گزارش روز دوشنبه از پایگاه خبری ساینس، دژنراسیون ماکولا یا انحطاط ماکولا (بخشی از شبکیه)، یکی از شایعترین بیماریهای چشمی است که باعث میشود فرد با افزایش سن، دید متمرکز خود را از دست بدهد و انجام فعالیتهایی مانند مطالعه و رانندگی غیر ممکن شود.
ماکولا یک ناحیه کوچک در شبکیه است که مسئول بینایی مرکزی محسوب میشود و باعث میشود چشم قادر به دیدن جزییات باشد. تاری تصاویر، مشاهده مناطق تیره و اعوجاج در دید مرکزی مهمترین علایم انحطاط ماکولای مرتبط یا افزایش سن (AMD) محسوب میشود.
در حال حاضر هیچ درمانی برای احیای بینایی افراد مبتلا به دژنراسیون ماکولا مرتبط با سن وجود ندارد و تنها با استفاده از روشهایی میتوان پیشرفت این بیماری را کندتر کرد.
اکنون محققان یک شبکیه مصنوعی ساخته اند که به سادگی به بافت چشم انسان متصل میشود. این شبکیه مصنوعی متشکل از چندین لایه از سلولهای شبکیه چشم انسان است که توسط فیلمهایی از جنس فیبرون ابریشم در کنار هم قرار گرفته و درون نوعی ژل محافظ قرار دارند. این وسیله با استفاده از جراحی درون چشم بیمار ایمپلنت میشود و موجب احیای بینایی میشود.
سلولهای مورد استفاده در این ابزار عبارتند از نورونهای شبکیه که وظیفه تشخیص نور را برعهده دارند، سلولهای گلیال مولر که از نورونها حمایت میکنند و سلولهای بنیادی مزانشیمی که یکپارچگی سلولهای ایمپلنت و سلولهای چشم بیمار را تضمین میکند. این ساختار زمینه را برای رشد و نمو نورونها و ترمیم بافت آسیب دیده چشم در اثر بیماری فراهم میکند.
انتظار می روود با استفاده از این روش بتوان بینایی بیماران مبتلا به انحطاط ماکولا را با کمترین عارضه جانبی درمان کرد.
گزارش کامل این تحقیقات در نشریه Journal of Neural Engineering منتشر شده است.
نظر شما