کشاورزی قراردادی در چهارمحال و بختیاری توسعه می‌یابد

شهرکرد -ایرنا- معاون بهبود تولیدات گیاهی جهادکشاورزی چهارمحال و بختیاری با اشاره به اهمیت کاهش هزینه‌ها تولید از مزرعه تا سفره خانواده‌ها گفت: توسعه کشاورزی قراردادی به عنوان یک راهکار برای نحات اقتصاد وکاهش فاصله بین تولیدکننده و مصرف کننده است و این نوع کشاورزی توسعه می‌یابد.

به گزارش ایرنا، در کشاورزی قراردادی کشاورز با صادرکننده و یا واحد فرآوری قرارداد منعقد می‌کند تا براساس آن قرارداد محصول را تولید و بعد از برداشت آن را با قیمت معین شده به فروش برساند.

حسین بزرگر روز شنبه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا با اشاره به اینکه کشاورزی قراردادی در دنیا به عنوان یک مدل توسعه کشاورزی است، گفت: توسعه این بخش در کشور ما و در این استان یک اولویت است.

وی اظهار داشت: کشاورزی قراردادی در چهارمحال و بختیاری با محوریت گیاهان دارویی، بادام و سبزی و صیفی‌جات گلخانه‌ای در دست پیگیری و اقدام است تا در قالب زنجیره تولید از مزرعه تا سفره، فروش بدون واسطه انجام شود.

به گفته وی، این استان ظرفیت بسیاری بالای در حوزه گیاهان دارویی دارد و در این راستا با همکاری مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه شهرکرد، سازمان صنعت معدن و تجارت برای توسعه کشت و فرآوری گیاهان دارویی در حال برنامه‌ریزی هستیم.

برزگر به تنوع گونه‌ گیاهان دارویی، ارتفاع مناسب از سطح دریا و وجود ماده موثره بالا در گیاهان دارویی در استان اشاره کرد وگفت: این استان ظرفیت تبدیل شدن به یکی از قطب‌های گیاهان دارویی کشور را دارد.

به گفته وی، توسعه کاشت و تولید گیاهان دارویی در استان بر مبنای کشاورزی قراردادی موثرتر و  پربازده‌تر خواهد بود و سرمایه‌گذار بخش خصوصی و یا یک تشکل غیردولتی از خود تولیدکنندگان به عنوان "پیمانکار" در مدل کشاورزی قراردادی می‌تواند برای تامین نهاده و همچنین نظارت بر کاشت و پرورش محصول و همچنین خرید و برندینگ محصول فعالیت داشته باشد.

وی افزود:هم‌اکنون در چهارمحال و بختیاری تنها چغندرقند در قالب کشاورزی قراردادی تولید می‌شود و کارخانه قند و شکر استان نهاده مورد نیاز کشاورز شامل بذر، کود و سم را برای آنان تامین و با کشاورز قرار داد خرید تضمینی یا توافقی منعقد می‌کند و ماشین‌آلات کشت و برداشت را نیز برای کشاورز تامین می‌کند.

معاون بهبود تولیدات گیاهی جهادکشاورزی چهارمحال و بختیاری گفت: در هنگام کشت تا برداشت نیز کارشناسان کارخانه به عنوان پیمانکار به کشاورز مشاوره ارائه می‌دهند.

وی بر توسعه کشاورزی قراردادی در حوزه گیاهان دارویی با لزوم تشکیل اتحادیه تولیدکنندگان گیاهان دارویی تاکید کرد و گفت: برای اجرای طرح کشاورزی قراردادی در حوزه گیاهان دارویی لازم است که اتحادیه گیاهان‌ دارویی یا یک شرکت سرمایه‌گذار و یا یک شرکت دارویی بزرگ در این حوزه سرمایه‌گذاری کند.

برزگر اظهار داشت: برای توسعه کشاورزی قراردادی و همچنین توسعه سرمایه‌گذاری در این حوزه نیاز به همکاری دستگاه‌های اجرای از جمله تعاون، کار و رفاه اجتماعی، مدیریت تعاون روستایی، سازمان صنعت معدن و تجارت، دانشگاه علوم پزشکی، دفتر امور اقتصادی استانداری و همچنین سرمایه گذاری بخش خصوصی است تا بتوان در حوزه بازرگانی، بازاریابی و کسب و کار و ایجاد علایم تجاری (برند) محصول برنامه‌ریزی کرد.

وی بر همکاری شرکت‌ها و تشکل‌های مادر تخصصی بازرگانی و سازمان میادین میوه و تره بار و دستگاه‌های دولتی تاکید کرد و گفت: تشکیل ساختار جدید در کشاورزی باعث افزایش تولیدات، افزایش درآمد سرانه خانوار می‌شود.

برزگر با تاکید بر اینکه توزیع اعتبارات باید متناسب با تعهدات دستگاههای اجرایی باشد تا بتوان نقش بخش کشاورزی محقق کرد، گفت: استان ظرفیت توسعه کشت سالانه ۳۰۰ تا ۳۵۰ هکتار گیاهاهن دارویی را دارد.

به گفته وی، تاکنون یکهزار و ۴۵۰ هکتار گیاهان دارویی در  اراضی کشاورزی استان از جمله زعفران، گل‌محمدی و گیاهان دارویی کشت شده که بحث بازاریابی، بازرگانی و کشاورزی قراردادی و منعقد کردن قرارداد با پیمانکار و شرکت‌های دارویی در استان نیاز به پیگیری و توجه جدی تر دارد.

وی اظهار داشت: در استان سالانه ظرفیت تولید بیش از ۲ هزار تن تولیدات گیاهان دارویی فراهم شده است و توسعه این بخش نیازمند اجرای طرح کشاورزی قراردادی و همچنین ایجاد زیرساخت‌ها و صنایع تبدیلی و تکمیلی است.

برزگر افزود: از ۴۰۰ هزار گونه گیاهی در کره زمین بیش از ۲۰ هزار گونه قابل خوردن است و اما کشت و کار در قالب زراعی و باغی ۱۲۰ گونه در دنیا صورت می‌گیرد و بیش از ۹۰ درصد غذای مردم دنیا را هفت گونه تشکیل می‌دهد که در راستای بهبود معیشت و امنیت غذایی باید از این ظرفیت‌ها استفاده بهینه‌تری داشت.

 بهره‌برداران حوزه کشاورزی در چهارمحال و بختیاری بیش از ۶۷ هزار نفر هستند   

معاون بهبود تولیدات گیاهی جهادکشاورزی چهارمحال و بختیاری گفت:هم‌اکنون در استان ۶۷ هزار بهره‌بردار حوزه کشاورزی فعالیت دارند که ۶ هزار و ۸۰۰میلیارد تومان ارزش تولیدات بخش کشاورزی استان است.

برزگر گفت: بیش از هفت میلیون تومان سرانه ارزش محصولات تولیدی به ازای هر هم‌استانی است و بخش کشاورزی نزدیک به یک سوم درآمد سرانه تولید ناخالص داخلی استان را به خود اختصاص داده است.

به گفته وی، نزدیک یک چهارم اشتغال استان مربوط به حوزه کشاورزی است و ۲۵۰ هزار هکتار از اراضی استان، اراضی کشاورزی است.

وی اظهارداشت: سالانه یک میلیون و ۱۰۰ هزار تن تولیدات زراعی و باغی در استان تولید می‌شود که بیش از ۹۴۰ هزار تن تولیدات در استان معادل ۶۳ درصد تولیدات کشاورزی در حوزه زراعی و ۴۸ هزار بهره بردار در این بخش فعال است. 

توسعه گلخانه در چهارمحال و بختیاری یک اولویت است 

معاون بهبود تولیدات گیاهی جهادکشاورزی چهارمحال و بختیاری با اشاره به سیاست وزارت جهادکشاورزی در برنامه پنج ساله تا سال ۱۴۰۴ مبنی بر توسعه ۶۰ هزار هکتار،به توسعه شهرک‌های گلخانه‌ای اشاره کرد و گفت: ظرفیت استان در این خصوص ۷۰۰ هکتار برآورد شده است.

وی اظهار داشت:هم‌اکنون ۳۰ هکتار گلخانه در استان فعال است و برای فعال ساختن ۷۰۰ هکتار گلخانه در استان به پنج هزار میلیارد تومان منابع مالی نیاز و حداقل ۵۰۰ میلیارد تومان برای احداث زیرساخت‌های شهرک‌های نیاز است.

این محقق بخش اقتصاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری اظهار داشت: تامین منابع به عنوان مهمترین مشکل در حوزه احداث گلخانه در استان است.

برزگر با اشاره به اینکه بالای ۲۱۰ هکتار مجوز تاسیس گلخانه در استان صادر شده است، افزود: این واحدها نیاز به یکهزار و ۲۰۰ میلیارد تومان تسهیلات دارد و تقاضاهای این واحدهای گلخانه در بانک معطل منابع است.

وی گفت: بر اساس تعهد جهادکشاورزی استان باید سالانه ۱۰ هکتار گلخانه احداث کند ولی با توجه به نقش چهارمحال و بختیاری در حوزه کشاورزی کشور که سهم استان ۱.۱ درصد است و براساس میزان مساحت اراضی، تعداد بهره‌بردار و ارزش تولیدات پتانسیل سهم گلخانه استان ۷۰۰ هکتار پیش‌بینی شده است.

معاون بهبود تولیدات گیاهی جهادکشاورزی چهارمحال و بختیاری گفت: برای تامین بازار فروش و بازاریابی و ایجاد شهرک‌ها و مجتمع‌های گلخانه‌ای، تشکیل تعاونی یا اتحادیه گلخانه‌داران به صورت فراگیر یک مزیت است تا بتوان مشکلات تامین نهاده و تجهیزات و همچنین فروش محصولات گلخانه‌داران را رفع کرد.

به گفته وی، سازمان میادین میوه و تره بار نیز با راه‌اندازی پایانه سورتینگ و صادارت برای محصولات گلخانه‌ای می‌تواند در بازاریابی این محصولات با عرضه مستقیم، ایفا نقش کند.

قوانین حمایتی از مجتمع‌ها و شهرک‌های کشاورزی نیاز به توجه جدی دارد 

معاون بهبود تولیدات گیاهی جهادکشاورزی چهارمحال و بختیاری با اشاره به اینکه قوانین حمایتی از مجتمع‌ها و شهرک‌های کشاورزی در کشور ضعیف است، گفت: ضعف در قوانین و ساختارها روند توسعه را کُند کرده است.

وی اظهار داشت:در ماده ۸۱ قانون الحاق موادی به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت ، دستگاه‌های خدمات‌رسان موظف هستند خدمات مورد نیاز آب، برق و گاز مجتمع و شهرک‌های صنعتی را تا درب مجتمع‌ها و شهرکهای صنعتی به صورت رایگان تامین کنند که این قانون برای شهرک‌ها و مجتمع‌های کشاورزی نیز تسری یابد.

 به گفته وی، برای خرید ایستگاه تقلیل فشار گاز مجتمع گلخانه‌ای در بلداجی چهار میلیارد تومان هزینه شده است که این هزینه‌، بار سنگینی بر دوش سرمایه‌گذار و کشاورز است.

برزگر با تاکید بر اینکه شهرک‌های کشاورزی یک شرکت نوپاست و نیاز به توجه جدی دارد، گفت: حمایت از شرکت شهرک‌های کشاورزی از لحاظ وضع قوانین، تخصیص منابع، ساختار نیروی انسانی و ساختارسازمانی به اندازه ظرفیت و استعداد و نقش‌آفرینی در اقتصاد هماهنگ نیست.

وی به تعهدات و پتانسیل بالای این شرکت‌ها اشاره کرد و گفت: فعال شدن شرکت‌ها و مجتمع‌های دامپروری، گلخانه‌ای و قارچ، شهرک‌آبزی‌پروری و شهرک بادام در استان در اولویت قرار دارد تا بتوان با سرمایه‌گذاری در این حوزه توسعه استان را تسهیل کرد.

برزگر بر افزایش بهره‌وری در حوزه کشاورزی تاکید کرد و افزود: دولت سه وظیفه اصلی برنامه‌ریزی و سیاست‌گذاری، پشتیبانی و خدمات و نظارت را دارد که باید با اصلاح برخی ساختارها در بخش کشاورزی بتوان بهره‌وری را افزایش داد.

وی افزود: در بُعد پشتیبانی و خدمات دولت، باید ساختارسازی کند و دولت بیشتر در بحث نظارتی ایفا نقش کند و تامین و تدارک نهادها،بازاریابی، بازرگانی و بحث مشاوره و آموزش را به عهده بخش خصوصی و اتحادیه و تشکلهای فراگیر قرار دهد.

معاون جهادکشاورزی چهارمحال و بختیاری گفت: عوامل مختلف از جمله عوامل طبیعی و انسانی باعث شده که بهره‌وری در کشور نسبت به دنیا پایین‌تر باشد به گونه‌ای که بهره‌وری اقتصادی در دنیا به ازای مترمکعب آب مصرفی بیش از هشت دلار ارزش آفرینی می‌شود و در کشور ما در هر مترمکعب آب کمتر از یک دلار ارزش تولیدات است.

وی، فرآیندهای مربوط به کاشت، حوزه صنایع صنایع جانبی کشاورزی و بازاریابی و عرضه را موجب  کاهش بهروری دانست که این مسایل در استانهای کوچکتربیشتر نمود دارد.

برزگر اظهار داشت:بهره‌وری آب در چهارمحال و بختیاری به ازای هر مترمکعب آب مصرفی نسبت به کشور وضعیت بهتر دارد و به طور متوسط محصولات زراعی، باغی یک کیلو و  ۳۳۰ گرم به ازای هر مترمکعب آب محصول تولید می‌شود که متوسط این میزان در دنیا بیش از پنج کیلوگرم  است.

وی بر افزایش تولید در سطح تاکید کرد و گفت: تا سال ۱۴۰۴ براساس برنامه چشم‌انداز پنج ساله باید این میزان به یک کیلو و ۸۸۰ گرم برسد.

خرده مالکی مهمترین مشکل حوزه کشاورزی است

معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری اظهار داشت:با توجه به بالابودن هزینه تولید برای کشاورز و خرده مالک بودن، تامین نهادها و مکانیزاسیون را هزینه برکرده است و زمان برداشت محصول نیز واسطه‌ها محصول را خریداری می‌کنند و کشت محصول سود کمی برای تولید کننده دارد و این امر باعث می‌شود بهره‌وری اقتصادی کاهش پیدا کند.

به گفته وی، حق بهره‌برداری اراضی کشاورزی با مالکیت متفاوت است و باید در قوانین کشور حق بهره‌برداری "مالکانه" با" زارعانه" تفکیک شود و قانونگذار برای بهره‌برداری زارعانه باید تمهیدات لازم را اخذ کند تا از خُرد شدن اراضی جلوگیری شود.

برزگر با تاکید بر اینکه برای جلوگیری از خرد شدن زمین‌های کشاورزی صدور سند مالکیت در شهرستان‌ها و مناطق مختلف سقف و حد نصاب دارد، گفت: برای زمین‌های خُرد شده سند مالکیت صادر نمی‌شود.

وی بر تدوین مجموعه قوانین در حوزه کشاورزی برای جلوگیری از خرد شدن اراضی تاکید کرد.

تامین بذر گواهی شده و راه‌انداری مرکز تولید بذر گوهی شده در چهارمحال وبختیاری ضروری است

معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری با اشاره به اینکه تامین بذر گواهی شده و اصلاح شده برای افزایش تولید محصول یک ضرورت است، گفت: راه‌اندازی مرکز تولید بذر گواهی شده در استان یک ضرورت است.

برزگر  گفت: در حوزه  تولید بذر، نشا و نهال به عنوان هسته اولیه در کشاورزی، باید از نهاده‌های مرغوب و با کیفیت استفاده کرد.

وی با اشاره به اینکه در سال زراعی گذشته ۲۳ هزار تن حبوبات در استان تولید شد، گفت: سالانه ۲ هزار تن بذر حبوبات برای کشت استفاده می‌شود  که باید برای کشت بهتر از هسته بذری حبوبات مرغوب و سالم استفاده کرد و یا هر چهار سال یکبار هسته بذری تجدید شوند و یا سالانه  ۲۵ درصد هسته بذری در حوزه غلات ،حبوبات علوفه و نباتات صنعتی بذرهای  گواهی شده باشد.

برزگر با تاکید بر  اجرای طرح تغییرالگوی کشت در استان گفت: تغیرالگوی کشت در اراضی کشاورزی باید آگاهانه و هوشمندانه انجام شود و مجموعه عوامل متناسب با کشت از جمله آفات و بیماری، اقلیم، منابع آب باید بررسی و تغییرالگوی کشت به صورت تدریجی انجام شود.

وی اظهار داشت: تغییر الگوی کشت یک ضرورت است که نمی‌توان کشت محصولات راهبردی (استراتژیک) را کنار گذاشت و به جای آن محصولات اقتصادی کشت کرد.

معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری گفت: براساس آمارنامه بخش کشاورزی در سال ۸۹ بیش از یک میلیارد مترمکعب آب در حوزه کشاورزی در استان مصرف شد و کمتر از یک میلیون تن محصول برداشت شد، در صورتی که در سال زراعی گذشته کمتر از ۸۰۰ میلیون مترمکعب مصرف آب در این حوزه مصرف شده و تولیدات به یک میلیون و ۵۰۰ هزار تن رسیده است.

این محقق و پژوهشگر بخش کشاورزی چهارمحال و بختیاری، به افزایش میزان تولیدات و کاهش مصرف آب مصرفی نیز به عنوان تغییر الگوی کشت اشاره کرد.

برزگر به از بین رفتن ۶ هزار هکتار اراضی درجه یک در استان در حاشیه شهرها و روستاها در راستای اجرای طرح هادی و توسعه شهرها اشاره کرد و گفت:طبق قانون توسعه شهری سه تا پنج برابر مساحت طرح مصوب شهر حریم شهر است که بخش زیادی از اراضی در قالب توسعه شهرها و روستاها، توسعه راه از کشاوری خارج شده است.

برزگر اظهار داشت: درصد بالای از این میزان زمین که حوزه کشاورزی خارج شده از اراضی درجه یک کشاورزی بوده است.

وی با تاکید بر اینکه اجرای طرح‌های توسعه‌ای باید در مکان‌هایی انجام شود که ارزش خاک درجه پایین است، گفت: در سالهای گذشته کانون‌های جمعیت در کنار آب و زمین‌های کشاورزی شکل می گرفتند و توسعه شهرها به شکل کنونی امنیت غذایی را تهدید خواهد کرد.

سالانه بیش از  ۴۱ هزار تن نهاده بین کشاورزان و باغداران توزیع می‌شود

معاون بهبود تولیدات گیاهی جهادکشاورزی چهارمحال و بختیاری گفت: سالانه ۴۱ هزار تن نهاده، کود و سم بین کشاورزان استان توزیع می‌شود که تاکنون ۳۱ هزار تن از این میزان تامین و به استان حمل شده است.

بزرگر اظهار داشت: تامین نهاده در استان در سالجاری ۶۳ درصد پیشرفت فیزیکی داشته است و در استان در حوزه تامین و تدارک نهاده، کود و سم مشکل وجود ندارد و با فعال شدن کارخانه پتروشیمی لردگان تامین کود شیمیایی و نهاده درسال آینده مطلوبتر خواهد شد.

به گفته وی،در حوزه نهاده( کود و سم شیمیایی) در ساختارها و نحوه تامین مالی مشکل وجود دارد که تشکل‌ها باید منابع لازم را برای تهیه این نهاده تامین کنند.

برزگر با اشاره به صدور کشاورز کارت با تفاهم‌نامه جهادکشاورزی و بانک کشاورزی اشاره کرد و گفت: امسال ۲۰۰ میلیارد ریال منابع بانکی برای تامین نهاده، کود، سم تخصیص داده شده که کشاورزانی که گندم و جو آبی و کلزا کشت می‌کنند با دریافت این کارت تسهیلات ۱۲ درصدی دریافت می‌کنند.

به گفته وی، به کشاورزان به ازای هر هکتار ۲۰ میلیون ریال تسهیلات پرداخت می‌شود.

وی با اشاره به اینکه ۵۶ کارگزاری بخش خصوصی توزیع کود در استان فعال است، گفت: شرکت خدمات حمایتی و کشاورزی استان ۳۵ هزار تن نهاده، اتحادیه تعاون روستایی و اتحادیه تعاونی تولیدات کنندگان نیز بیش از پنج هزار تن نهاده را تامین می‌کنند.

برزگر افزود: ۱۴۰ فروشگاه نهاده بخش خصوصی نیز با مجوز نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی در استان فعال است و سالانه ۲ هزار تن انواع نهاده و کودریز مغذی را تهیه و توزیع می‌کنند.

به گفته وی، قیمت‌گذاری محصولات تولیدی بخش کشاورزی به صورت ملی است و قیمت‌گذاری تضمینی در استان به جز چغندر قند و گندم وجود ندارد.

به گزارش ایرنا، هم‌اکنون ۶۷ هزار بهره‌بردار با تولید سالانه ۱.۵میلیون تن انواع محصولات در استان در حوزه کشاورزی فعال است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha