سوریه و تحکیم پایه های سیاسی

تهران–ایرنا– یکی از اهداف بحران آفرینی در سوریه با گسیل تروریست ها حذف «بشار اسد» رئیس جمهوری این کشور بود، اما نه تنها حامیان تروریست های تکفیری وهابی و صهیونیستی به این هدف خود دست نیافتند که سوریه در سال 2020 شاهد تحولاتی بود که پایه های سیاسی نظام این کشور را تحکیم کرد.

برگزاری انتخابات پارلمانی ، تغییرات ضروری در هیات دولت از جمله نخست وزیر و انتصاب فوری « فیصل مقداد» به عنوان وزیر امور خارجه تنها چند روز بعداز درگذشت « ولید معلم» وزیر امور خارجه فقید سوریه از جمله نشانه های برنامه های بشار اسد برای تحکیم پایه های سیاسی کشور متبوعش است.

این تلاش های سیاسی که با اقدامات برخی کشورها برای برقراری مجدد روابط دیپلماتیک با این کشور در حال تکمیل است با ادامه نبردها برای پاک کردن سراسر خاک سوریه از لوث تروریست های تکفیری و صهیونیستی همزمان شده است.

کسب پیروزی های چشمگیر ارتش سوریه و جبهه مقاومت اسلامی در شمال غرب این کشور، تقویت نیرو و مواضع ارتش ترکیه در شمال سوریه، حضور یک هیات آمریکایی پس از ۹ سال در سوریه، تحریم سخت سوریه از سوی آمریکا، اعتراف آمریکا به شکست سیاست هایش در سوریه و آتش زدن مزارع سوریه توسط تروریست ها و آمریکایی ها، مهم ترین رویدادهای مهم این کشور در سال ۲۰۲۰ میلادی بود.

تغییر نخست وزیر سوریه

"بشار اسد" رییس جمهور سوریه در تاریخ ۲۲ خرداد ۱۳۹۹ در حکمی مهندس "عماد محمد دیب خمیس" نخست وزیر سوریه را از سمت خود برکنار و به جای او مهندس "حسین عرنوس" را به عنوان نخست وزیر این کشور انتخاب کرد.

تشدید بحران اقتصادی در سوریه باعث شد که ارزش لیره این کشور در سال ۲۰۲۰ به شدت نزول کند و به انفجار تورم و همچنین اعتراضات مردمی در مناطق تحت کنترل دولت دمشق بینجامد؛ همین امر و ناتوانی دیب خمیس در مواجه با آن موجب عزل او شد.

درگذشت ولید معلم

«ولید بن محی الدین المعلم» شخصیت برجسته سیاسی سوریه که از سال ۲۰۰۶ به مدت ۱۴ سال  معاون نخست وزیر و  وزیر امور خارجه و مهاجران این کشور بود در ۲۶ آبانماه و در سن ۷۹ سالگی درگذشت؛ فردی که در سختی های و بحران ۱۰ ساله این کشور در کنار مردم این کشور بود و هیچگاه به آرمان های کشورش و مردم سوریه پشت نکرد.

 ولید المعلم یکی از معروف ترین شخصیت های سیاسی سوریه در دو دهه گذشته بود که در حوزه سیاست خارجی و دیپلماسی به ویژه در اوج بحران این کشور که از سال ۲۰۱۱ آغاز شد، در کنار ملت و دولت خود خدمات شایانی به سوریه کرد.

وی از سال ۱۹۹۰ تا سال ۱۹۹۹ به عنوان سفیر سوریه در ایالات متحده آمریکا مشغول بکار بود، سپس در آغاز سال ۲۰۰۰ دستیار وزیر امور خارجه و در سال ۲۰۰۵ به عنوان معاون وزیر امور خارجه و یک سال بعد نیز به عنوان وزیر خارجه و معاون نخست وزیر سوریه منصوب شد.

انتخاب "فیصل مقداد" به عنوان وزیر خارجه سوریه

یک هفته پس از مرگ ولید المعلم یعنی در دوم آذرماه، "فیصل المقداد" که معاون وزیر خارجه سوریه بود از سوی "بشار اسد" رییس جمهور این کشور به عنوان جانشین و وزیر امور خارجه سوریه تعیین شد.    

المقداد در سال های گذشته به علت بیماری ولید المعلم که طی سال‌های اخیر از بیماری قلبی رنج می‌برد در بیشتر کنفرانس‌ها و نشست ها شرکت می کرد و به انعکاس دیدگاههای این کشور در حوزه سیاست خارجی می‌پرداخت.

رئیس جمهوری سوریه همچنین  "بشار الجعفری" را به عنوان معاون وی و «بسام الصباغ» را به عنوان نماینده جدید و دائمی سوریه در سازمان ملل به جای الجعفری تعیین کرد.

برگزاری انتخابات پارلمانی سوریه

یکی از رویدادهای مهم سوریه در سال ۲۰۲۰ برگزاری انتخابات پارلمانی سوریه در تاریخ ۲۹ تیر ماه و در دوران شیوع کرونا بود. در این تاریخ میلیون ها شهروند سوری با رعایت اصول بهداشتی و فاصله اجتماعی پای صندوق های رای حاضر شدند و نمایندگان مورد نظر خود را انتخاب کردند.

از اسفند ماه سال ۱۳۸۹ و با آغاز بحران سوریه تاکنون پنج انتخابات شامل دو انتخابات پارلمانی، دو انتخابات شوراهای محلی شهر و روستا (۲۰۱۱ و ۲۰۱۸) و یک انتخابات ریاست جمهوری برگزار شده و انتخابات پارلمانی ۲۹ تیر ماه نیز ششمین انتخابات دراین کشور در طول ۱۰ سال بحران داخلی سوریه می باشد.

انتخابات پارلمانی این دوره سوریه در حالی انجام شد که شکست گروهک تروریستی داعش در آذر ماه سال ۱۳۹۶ توسط بزرگ سردار سپاه اسلام شهید حاج قاسم سلیمانی اعلام شد. گروهی که طی چند سال این کشور و عراق را ویران کرد.

از نکات جالب انتخابات پارلمانی سوریه برگزاری این انتخابات در استان ادلب در شمال غرب این کشور می باشد که حدود ۴۰ درصد آن در تصرف تروریست ها و ارتش ترکیه می باشد.

آخرین وضعیت امنیتی دو استان ادلب و حلب در شمال غرب سوریه

ارتش سوریه و جبهه مقاومت اسلامی در بهمن ماه سال ۱۳۹۸ در دو استان ادلب و حلب عملیات مهم و کارسازی انجام دادند که منجر به آزادسازی مناطق مهمی از جمله خان طومان، معره النعمان و سراقب شدند و پس از سال ها امنیت دو بزرگراه‌ مهم این کشور یعنی "ام ۴" و "ام ۵" به رغم شرارت های نظامیان ترکیه و تروریست ها برقرار گردید.

هم اکنون تقریبا تمامی خاک استان حلب و ۴۰ درصد از استان ادلب آزاد شده و درصورت همراهی روس ها مابقی خاک سوریه که حدود پنج درصد می باشد از دست تروریست ها و نظامیان ترکیه نیز آزاد خواهد شد.

 آخرین وضعیت نیروهای متجاوز ترکیه در سوریه

نیروهای مسلح ترکیه در زمستان گذشته اقدام به انتقال نیرو و تجهیزات به سوریه کردند، بطوریکه بیش از ۴۰۰ دستگاه تانک، نفربر زرهی و توپ خودکششی و ماشین‌های جنگ الکترونیکی و نیز ۵۰۰ ماشین راکت انداز به شمال سوریه منتقل و اقدام به تحکیم مواضع خود در این منطقه نمودند.

نظامیان متجاوز ترکیه در حالی وارد ادلب و مناطق شمال غربی سوریه ‌شده اند که بر اساس روند مذاکرات آستانه تنها باید ۱۲ نقطه دیده بانی برای ایجاد مناطق کاهش تنش ایجاد می‌کردند و مانع حمله گروه‌های تروریستی مسلح به ارتش سوریه می‌شدند، اما ترک ها به هیچ یک از تعهدات خود عمل نکردند.

هم اکنون ترکیه بیش از ۴۰ پایگاه غیر قانونی در شمال سوریه ایجاد کرده است. در منطقه تفتناز نیز ترکیه اقدام به ایجاد یک پایگاه نظامی هوایی کرده است.

علاوه بر تجهیزات نظامی، در حدود ۴ هزار نیروی نظامی متشکل از کماندو و نیروهای ویژه ترک نیز وارد سوریه شده اند.

تحریم سوریه از سوی آمریکا

سابقه تحریم مردم و دولت سوریه از سوی واشنگتن به آغاز بحران این کشور در اسفند ماه سال ۱۳۸۹ باز می گردد، ولی آمریکا در آخرین اقدام تحریمی خود علیه دمشق که به قانون سزار معروف شده از هشتم مرداد ماه گذشته، تحریم‌های جدید و گسترده ای علیه برخی مقام‌ها و نهادهای سوریه وضع کرده است.

وزارت خزانه‌داری آمریکا در همان زمان اعلام کرد که "بشار اسد" رییس جمهوری سوریه و یک واحد نظامی در ارتش این کشور از جمله افراد و نهادهایی هستند که تحریم شده‌اند.

اداره کنترل دارایی‌های خارجی در وزارت خزانه‌داری آمریکا نیز با انتشار بیانیه ای اعلام کرد که «کرام الاسد»، «زهیر توفیق الاسد» و «وسیم انوار القطان» افراد دیگری هستند که نام آنها در فهرست تحریم‌ها قرار گرفته و چند شرکت و مرکز تجاری سوری نیز در همین ارتباط تحریم شده اند.

این تحریم‌ها در چارچوب «قانون سزار» وضع شده است. نمایندگان مجلس سنای آمریکا دسامبر ۲۰۱۹  قانون سزار را تصویب کردند و دونالد ترامپ رییس جمهوری ایالات متحده نیز آن را ۲۰ دسامبر ۲۰۱۹ امضا کرد و این قانون ۲۸خرداد/۱۸ ژوئن ۲۰۲۰ به اجرا گذاشته شد.

به دنبال اجرای این قانون، دولت آمریکا ۳۹ شخصیت سوری از جمله رئیس جمهوری سوریه و همسرش را به دلایل واهی تحریم کرد و همچنین افراد و سازمان‌های خارجی حامی پیمانکارانی را که به نمایندگی از سوریه و کشورهای دوست این کشور فعالیت می‌کنند، مشمول این قانون قرار داد.

این تحریم‌ها علیه کمک کنندگان به سوریه برای تولید نفت، تأمین‌کنندگان نیازهای نظامی و فنی نیروهای این کشور نیز اعمال می‌شود.

سفر یک هیات آمریکایی به سوریه

در سال ۲۰۲۰ سفر محرمانه یک هیات آمریکایی به دمشق و دیدار این هیات با برخی از مقامات سوریه از جمله سرلشکر "علی مملوک" رئیس دفتر امنیت ملی این کشور، خبر ساز شد. با آغاز بحران سوریه سفارت آمریکا در دمشق تعطیل و ارتباط سیاسی واشنگتن – دمشق نیز به حالت تعلیق درآمد.

با آغاز بحران سوریه، آمریکایی ها در سوریه اهداف مختلفی را پیگیری کردند که فرماندهی تروریست ها در جریان این بحران به منظور براندازی حکومت سوریه برای تامین امنیت رژیم صهیونیستی و همچنین از سال ۱۳۹۶ نیز سرقت نفت سوریه توسط نظامیان آمریکایی از برنامه های مهم مقامات واشنگتن در سوریه بوده است.

اقدامات آمریکایی ها و تروریست های مورد حمایت واشنگتن در سوریه تاکنون موجب کشته شدن بیش از ۶۰۰ هزار سوری شده است.

دلیل اصلی حضور هیات آمریکایی در سوریه که در مردادماه گذشته انجام شد، پیگیری پرونده دو آمریکایی مفقود در سوریه بود.

در سال ۲۰۱۲ بود که اولین آمریکایی به نام "آستین تایس" در پوشش روزنامه‌نگار در سوریه، مفقود شد و در سال ۲۰۱۷ نیز خبر مفقودی آمریکایی دیگری به نام "مجد کامالماز" که خود را امدادرسان معرفی کرده بود منتشر شد؛ از همان زمان تاکنون خبری از این دو آمریکایی مفقود شده، به دست نیامده و آمریکایی ها دربه در دنبال کسب اطلاعات از این دو نفر می باشند و تاکنون چند هیات آمریکایی  برای کسب اطلاع از وضعیت آنها و دیگر مسایل به دمشق و دیگر نقاط سوریه سفر کرده اند که آخرین بار آن سفر یک هیات آمریکایی به دمشق به طور محرمانه در تابستان گذشته بود.

«راجر کارستین» و «کاش پاتل» دستیار دونالد ترامپ رئیس‌جمهور آمریکا در سفر به سوریه پرونده‌های زیادی را بررسی و پیشنهاداتی را ارائه کردند.

مقامات آمریکایی در این دیدار سعی داشتند تا نظر سوریه را برای همکاری در پرونده «ربوده‌شدگان آمریکایی» جلب کنند، اما دمشق بر موضع خود در خصوص اولویت‌بخشی به موضوع لغو تحریم های دمشق و خروج نیروهای آمریکایی از خاک سوریه اصرار کرد. هیات آمریکایی  در این سفر از موضع دمشق و اصرار آن بر پرداختن به موضوع خروج نیروهای آمریکایی از سوریه و لغو تحریم ها پیش از پرداختن به هر موضوع دیگری، غافلگیر شد.

دولت «بشار اسد»، رئیس‌جمهور سوریه در ازای همکاری برای یافتن دو مفقود آمریکایی خواستار رفع تحریم‌های آمریکا علیه سوریه و خروج نیروهای آمریکایی از این کشور شده است.

 اعتراف آمریکا به شکست سیاست‌هایش در سوریه

 در حالی‌که آمریکا از حامیان اصلی گروه‌های تروریستی در سوریه برای براندازی حکومت دمشق بود، "جیمز جفری" نماینده ویژه کاخ سفید در امور سوریه سوم تیرماه و پس از سال ها و برای اولین بار در طول بحران سوریه اعلام کرد که واشنگتن به دنبال براندازی "بشار اسد" رئیس‌جمهوری این کشور از قدرت نیست، اعترافی که پس از ۱۰ سال نشان از شکست سیاست‌های آمریکا در قبال دمشق دارد.

جفری که در نشست «اندیشکده خاورمیانه» درباره موضوع سوریه حضور داشت، اعلام کرد که «ما پیروزی همه‌جانبه نمی‌خواهیم. نمی‌گوییم اسد باید برود، می‌گوییم وی یا هر کس دیگری که عهده‌دار قدرت در دمشق است، باید رفتارش را تغییر دهد؛ آمریکا به دنبال "تغییر نظام" سوریه نیست؛ مردم این کشور باید تصمیم بگیرند، چه کسی بر کشورشان حکومت کند».

البته باید گفت که این اعتراف دیرهنگام آن هم پس از ۱۰ سال که سوریه از طریق تروریست‌های مورد حمایت جبهه غربی – عربی – صهیونیستی و ترکیه ویران شده، سودی برای مردم این کشور نخواهد داشت، ولی حداقل نشان می‌دهد که سیاست‌های ضدحقوق بشری واشنگتن در سوریه شکست خورده است.

 آتش زدن مزارع کشاورزان سوری  

تروریست های تکفیری مورد حمایت جبهه  غربی – عربی – صهیونیستی که به هیچ اصول و اخلاقی پایبند نیستند، در اواخر بهار و ابتدای تابستان ۲۰۲۰ کشاورزان زحمتکش سوری را هدف قرار دادند و مزارع گندم و جو آنها را به آتش کشیدند.  

با رسیدن فصل گرما و رسیدن محصول گندم و جو کشاورزان سوری، هسته های خفته داعش و دیگر گروه های تروریستی، چندین مزرعه کشاورزان را در طول چند هفته در سوریه به آتش کشیدند، مزارعی که کشاورزان سوری ماهها برای به ثمر نشستن آن زحمت های فراوانی کشیده بودند، اقدامی که نشان می دهد تروریست ها و حامیان آنها، مردم محروم را هدف قرار داده اند.

منابع سوری در این باره اعلام کرده بودند که گروه‌های تروریستی " فلیق الرحمن"، سلطان مراد "، احرار الشرقیه " و " فرقه المعتصم" که همگی مورد حمایت ترکیه می باشند، بر سر نفوذ در مناطق و سیطره بر مزارع کشاورزی مردم سوریه با یکدیگر درگیر شدند که بر اثر آن تعدادی از مزارع جو و گندم در حومه شهر " تل تمر " در غرب الحسکه به آتش کشیده شد.

دقیقا همین اقدام نیز از سوی گروه‌های تروریستی وفادار به ترکیه در استان الحسکه در شمال شرق سوریه نیز اتفاق افتاد و ده‌ها هکتار از مزارع گندم و جو کشاورزان این استان به آتش کشیده شد.

این منابع سوری بارها اعلام کرده اند که مزدوران وابسته به ترکیه گاهی به عمد گلوله‌های انفجاری را به سمت مزارع گندم و جو مردم در روستاهای نزدیک به مناطق تحت سیطره خود شلیک می‌کنند تا آن‌ها را آتش بزنند و بسوزانند.

سوریه در ۲۰۲۰ در یک نگاه، همچنان درگیر بحران جنگ داخلی است که از ۲۰۱۱ و بر پایه یک توطئه بین المللی و منطقه ای شروع شده است و چالش های امنیتی آن همچنان ادامه دارد و هنوز برای پاسخ به این سوال که آیا امیدی هست که در سال آینده میلادی، بویژه با تغییر دولت در آمریکا، بحران سوریه هم روبه پایان بگذارد؟، اندکی زود است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha