به گزارش روز دوشنبه ایرنا، آیینهای دورهمی به مناسبت بلندترین شب سال (شب یلدا) از سوی رایزنی فرهنگی کشورمان در اسلامآباد و خانههای فرهنگ در شهرهای مختلف پاکستان با حضور شخصیتهای فرهنگی، اساتید فارسی دانشگاههای پاکستان و علاقهمندان به تمدن ایرانی برگزار شد.
یکی از این مراسم دورهمی مطابق با پروتکلهای بهداشتی با حضور "سید محمدعلی حسینی" سفیر جمهوری اسلامی ایران "احسان خزاعی" رایزنی فرهنگی سفارت کشورمان و برخی از مسوولان نهادهای ایرانی در محل خانه فرهنگ ایران در شهر "راولپندی" برگزار شد.
پاکستانیها در برخی از شهرهای این کشور نیز این شب را به عنوان اولین شب زمستان می دانند و با برگزاری جشن سنتی موسوم به «مهفَنگ» به استقبال فصل سرما می روند.
براساس این گزارش، همزمان با ولادت حضرت زینب (س) مراسم جشن شب یلدا با هدف معرفی فرهنگ، هنر و رسومات کهن ایرانی، همچنین آشنایی با فرهنگ عامه مردم ایران در خانه های فرهنگ ایران در شهرهای راولپندی و لاهور پاکستان برگزار شد.
در این مراسم که به صورت محدود همزمان پخش زنده آن در شبکههای اجتماعی برگزار شد، سخنرانان در خصوص ولادت حضرت زینب (س) و تاریخچه شب یلدا به سخنرانی پرداختند.
سفیر ایران در پاکستان ضمن معرفی جشن یلدا به عنوان یکی از رسوم کهن ایرانیان، دو ملت ایران و پاکستان را در کنار یکدیگر دانست و طی سخنانی افزایش روابط فرهنگی و اقتصادی دو کشور را تشریح نمود.
وی همچنین افتتاح مرز ریمدان را به عنوان دومین مرز رسمی ایران و پاکستان از روزهای تاریخی روابط دو کشور برشمرد.
در ادامه احسان خزاعی رایزن فرهنگی سفارت ایران یاد و نام شهدا به ویژه شهید گنجی مسئول فقید خانه فرهنگ ایران در لاهور را گرامی داشته و طی سخنانی به جایگاه یلدا در میان ایرانیان پرداخت. خزاعی در ادامه به اشتراکات فرهنگی ایران و پاکستان به ویژه جایگاه زبان فارسی در پاکستان پرداخت.
در این جشن که به همت رایزنی فرهنگی سفارت کشورمان در اسلامآباد برگزار شد، دکتر مظفر کشمیری استاد و مدرس زبان فارسی طی سخنانی به معرفی تاریخچه شب یلدا پرداخت، سپس خانم زهرا جاوید یکی از ایرانیان مقیم در مورد ولادت حضرت زینب (س) مقاله خود را ارائه کرد.
گردهمایی "شب یلدا" اساتید فارسی در قلب فرهنگی پاکستان
سومین گردهمایی سراسری اساتید زبان و ادبیات فارسی ایالت پنجاب به مناسبت شب چله (یلدا) به میزبانی خانه فرهنگ ایران در شهر "لاهور" به عنوان قلب فرهنگی پاکستان برگزار شد.
با توجه به محدودیتهای ناشی از ویروس کرونا در این نشست تعدادی از اساتید پیشکسوت زبان و ادبیات فارسی، روسای اتاق ایران شناسی و فردوسی شناسی و همچنین "محمدرضا ناظری" سرکنسول ایران در لاهور و "علیاکبر رضائیفرد" رئیس خانه فرهنگ کشورمان حضور یافتند.
در این مراسم ضمن حافظ خوانی از برگزیدگان اساتید زبان و ادبیات فارسی با اهداء لوح و صنایع دستی کشورمان تقدیر بعمل آمد.
سرکنسول ایران در این مراسم گفت: علیرغم محدودیتهای ناشی از کرونا سومین گردهمایی سراسری اساتید زبان فارسی ایالت پنجاب نیز امسال برگزار شد. هرچند که بر اثر فراز و فرود های بسیار جایگاه زبان فارسی در عرصه های مختلف جامعه پاکستان در حالت نوسان بوده است اما زبان فارسی یکی از مولفه های شاخص هویت فرهنگی و برهان وجودی این کشور است و به عبارتی زبان فارسی و پاکستان به نحوی جدا ناپذیر به یکدیگر مربوط هستند.
آیین های شب یلدا در مناطق مختلف ایالت گلگیت-بلتستان در شمال پاکستان موسوم به جشن مهفَنگ برگزار میشود و همزمان برخی شهرهای ایالت بلوچستان و خیبرپختونخوا نیز شاهد برپایی مراسم سنتی استقبال از فصل زمستان است.
جشن شب یلدا یا شب چلّه از کهنترین جشنهای ایرانی است که در آن، طی شدن بلندترین شب سال و به دنبال آن بلندتر شدن طول روزها در نیمکرهٔ شمالی که مصادف با انقلاب زمستانی است، گرامی داشته میشود.
نظر شما