طرح سازش با صهیونیست‌ها در پاکستان خریدار دارد؟

اسلام‌آباد - ایرنا - بیش از چهار ماه از حرکت برخی از اعراب منطقه در مسیر برقراری روابط با رژیم صهیونیستی سپری می‌شود، اما پس‌لرزه‌های این اقدام خائنانه در دیگر کشورها از جمله پاکستان نیز احساس می‌شود. در عین حال به‌رغم برخی فشارها توسط به اصطلاح متحدان عرب، دولت اسلام‌آباد مخالف طرح سازش است. 

به گزارش روز دوشنبه ایرنا، سازش با رژیم اشغالگر قدس با حرکت ضدفلسطینی حاکمان امارات و بحرین تقویت یافت که البته با واکنش‌های تندی در پاکستان همراه شد.

وزارت امور خارجه پاکستان در اولین واکنش به عادی‌سازی روابط ابوظبی با تل‌آویو که درست همزمان با روز ملی پاکستان صورت گرفت، اعلام کرد که اسلام‌آباد متعهد به حمایت قاطعانه از ملت فلسطین است و هرگز رژیم صهیونیستی را به رسمیت نخواهد شناخت.

این مواضع از سوی پارلمان پاکستان، نخست وزیر، احزاب سیاسی و مذهبی این کشور نیز دنبال شد و برای چند هفته متوالی شهرهای مختلف پاکستان نیز شاهد تظاهرات علیه خیانت برخی از حاکمان عرب به فلسطین بود.

اما نزدیکی سایر اعراب منطقه به اسرائیل که خود را به اصطلاح هم‌پیمان پاکستان می‌دانند، این نگرانی را میان افکار عمومی در پاکستان به ویژه حامیان مقاومت فلسطین به وجود آورد که احتمال فشار و گروکشی برخی از کشورهای حوزه خلیج فارس بر پاکستان برای پیوستن به صفوف حاکمان سازشگر وجود دارد.

اما «عمران‌خان» نخست وزیر پاکستان و دستگاه دیپلماسی این کشور طی ماه‌های اخیر بارها بر مواضع ضدصهیونیستی خود تاکید کرده و ضمن یادآوری اندیشه‌های "محمدعلی جناح" بنیانگذار فقید پاکستان مبنی بر نامشروع بودن رژیم صهیونیستی و دفاع تمام قد از فلسطین، اطمینان دادند که هیچ جایی برای به رسمیت شناختن رژیم صهیونیستی وجود ندارد.

در عین حال گزارش‌ رسانه‌های پاکستانی طی هفته‌های اخیر حکایت از ناخرسندی متحدان عرب از مواضع صریح دولت عمران‌خان دارد و چنین گمانه‌زنی‌هایی این روزها در محافل رسانه‌ای و سیاسی پاکستان وجود دارد که اسلام‌آباد به شدت تحت فشار عربستان و امارات برای برقراری روابط با اسرائیل است.

حتی نخست وزیر پاکستان نیز ماه گذشته میلادی طی مصاحبه‌ای حاضر به رد فشارها از سوی برخی کشورها که معمولا به بهانه کمک با دلارهای نفتی به کمک ذخایر ارزی دولت اسلام‌آباد می‌شتابند، نشد.

عمران‌خان اواسط آبان ماه گذشته در گفت وگویی با شبکه پاکستانی "جی‌ان‌ان" درباره رویکرد اسلام‌آباد در رابطه با برقراری روابط امارات و بحرین با رژیم صهیونیستی بار دیگر بر مواضع قوی پاکستان علیه این توطئه و حمایت از آزادی سرزمین فلسطین تاکید کرد.

نخست وزیر پاکستان در پاسخ به این پرسش که آیا اسلام‌آباد تحت فشار کشورهای غیرمسلمان و یا برخی کشورهای مسلمان عرب (اشاره به حاکمان عربی سازشگر با تل‌آویو و برخی دیگر که روابط نزدیکی هم با پاکستان دارند) قرار دارد؟، این موضوع را انکار نکرد و به صورت تلویحی گفت: بعضی از حرف‌ها قابل بیان نیست و باید از آن گذشت، ما با برخی از این کشورها روابط خوبی داریم و نمی‌خواهیم باعث ناراحتی آنان شویم.

وی افزود: زمانی که پاکستان روی پای خود بایستد و مستقل شود، آن وقت می‌توان به این پرسش (که چه کشورهایی پاکستان را برای عادی‌سازی روابط با رژیم صهیونیستی تحت فشار قرار می‌دهند) پاسخ داد.

پس از این تحولات، چندی پیش شایعاتی مبنی بر سفر یکی از دستیاران ویژه نخست وزیر پاکستان به سرزمین‌های اشغالی برای رایزنی با رژیم نامشروع اسرائیل در رسانه‌ها منعکس شد که در رسانه‌های منطقه‌ای و بین‌المللی نیز بازتاب داشت، هرچند «سید ذوالفقار عباس بخاری» دستیار ویژه نخست وزیر پاکستان این موضوع را قویا تکذیب کرد.

نخست وزیر پاکستان نیز سه روز پیش طی گفت‌وگو با شبکه "سماء نیوز" این کشور ضمن جعلی عنوان کردن هرگونه تماس اسلام‌آباد با تل‌آویو، آن را بخشی از تبلیغات منفی سرویس‌های جاسوسی دشمن علیه پاکستان و تحریک افکار عمومی این کشور دانست.

به باور عمران‌خان، زمانی که پاکستان هیچ رابطه‌ای با اسرائیل ندارد، انتشار خبری مثل سفر یک مقام پاکستانی به تل‌آویو جز دروغ‌پردازی و جعل حقائق چیزی نیست و بیانگر نیت ماشین تبلیغات ضدپاکستانی است که از بیرون هدایت می‌شود و برخی از عناصر داخلی نیز درصدد فراهم‌کردن فضا برای دشمنان هستند.

ناظران سیاسی در پاکستان معتقدند: افکار عمومی این کشور با صراحت تمام مخالف به رسمیت شناختن رژیم صهیونیستی است و هرگز از حمایت از مردم فلسطین دست نخواهد کشید. مردم مسلمان این کشور در روز جهانی قدس همزمان با سایر ملت‌های حامی فلسطین در منطقه و جهان تظاهرات ضداسرائیلی گسترده در شهرهای مختلف پاکستان برگزار کرده و برای تداوم حمایت از آرمان‌های فلسطین تجدید عهد می‌کنند.

جدای از اینکه شنیده می‌شود برخی از عوامل دست‌نشانده و مجریان طرح طرف‌های خارجی در پاکستان از وجود مزایایی برای برقراری روابط با اسرائیل دم می‌زنند اما جامعه پاکستان از دولت و حتی ارتش گرفته تا ذی‌نفعان سیاسی، مذهبی و اجتماعی این کشور به شدت مخالف طرح سازش با صهیونیست‌ها هستند.

اخیرا مشاهده شد که یک مجری پاکستانی با حضور مجازی در برنامه زنده تلویزیونی یک شبکه صهیونیستی موجب خشم پاکستانی‌ها شد و واکنش اقشار مختلف مردم این کشور را برانگیخت.

منابع خبری در پاکستان به تازگی سخنان یکی از سیاسیون حزب جمعیت علمای اسلام (شاخه فضل) به نام "مولانا محمدخان شیرانی" را منعکس کردند که به ادعای وی، براساس طرح تشکیل دو کشور می‌بایست اسرائیل را نیز به رسمیت شناخت.

نکته جالب توجه این است که "مولانا فضل الرحمان" رئیس همین حزب سیاسی پاکستان در واکنش به عادی‌سازی روابط ابوظبی با تل‌آویو، به شدت موضع‌گیری کرد و خطاب به امارات گفت که این یک‌ کشوری کوچکی است و در جایگاهی نیست که بخواهد برای مردم فلسطین تصمیم بگیرد.

مواضع همسوی پاکستانی‌ها با فلسطین و سایر ملت‌های خردمند مسلمان در منطقه علیه برقراری روابط با اسرائیل نشان می‌دهد که طرح سازش تاکنون در پاکستان خریداری نداشته است و حتی بسیاری از کارشناسان این کشور و ستون‌نویسان در روزنامه‌های مختلف پاکستانی نسبت به تلاش‌های پشت پرده عوامل خارجی برای گرفتار کردن دولت عمران‌خان در بازی شیطانی سازش و فشار سایر حاکمان سازشگر بر اسلام‌آباد هشدار دادند.

برخی از گزارش‌ها حکایت از تغییر نگرش ریاض و ابوظبی به اسلام‌آباد به دلیل مواضع ضدصهیونیستی پاکستان دارد به طوری که سفر اخیر وزیر امور خارجه پاکستان به امارات متحده عربی نیز زیر سایه سنگین سازش ابوظبی یا تل‌آویو و ماجرای جنجالی توقف صدور روادید امارات برای پاکستانی‌ها صورت گرفت.

برخی از تحلیل‌ها در پاکستان درباره وضعیت روابط این کشور با متحدان عرب حکایت از عمق اختلافات میان آنان به ویژه از زمان حرکت جنجالی کشورهای عرب حوزه خلیج فارس به سمت عادی‌سازی روابط با اسرائیل دارد. گفته می‌شود عربستان سعودی در اقدامی غیرمنتظره وام‌هایی که قرار بود طی چند سال آینده به صورت بلندمدت از پاکستان پس بگیرد را اکنون از این کشور خواسته و دولت عمران خان نیز قسط اول به ارزش یک میلیارد دلار را اخیرا با کمک چین پرداخت و قسط دوم را نیز تا چند ماه آینده پس خواهد داد.

هرچند اسلام آباد و ریاض موضع خاصی درخصوص بازپرداخت قبل از موعد وام دولت سعودی از خود نشان نداده‌اند اما کارشناسان پاکستانی مخالفت این کشور با طرح سازش و قرار گرفتن دولت عمران خان در کنار سایر قدرت‌های منطقه از جمله جمهوری اسلامی ایران را دلیل سرد شدن روابط پاکستان با متحدان عرب می‌دانند.

شخصیت‌های پاکستانی نیز همچنان نگاه بدبینانه نسبت به سازش اعراب با صهیونیست‌ها داشته و معتقدند که حاکمان سازشگر بهای سنگینی بابت تسلیم شدن در برابر طرح مشترک سازش به رهبری آمریکا می‌پردازند.

«عمران ملک» تحلیلگر پاکستانی طی مقاله‌ای در روزنامه انگلیسی زبان «نیشن» با عنوان به رسمیت شناختن اسرائیل نوشت: سازش با اسرائیل یک لطف ظاهری است که اعراب مجبورند بهای سنگینی برای آن بپردازند. این وضعیت حاکمان عرب را در جهان منزوی کرده و برای همیشه سایه شر و تهدید بالای سر را برای خود خریده‌اند.

بسیاری معتقدند که معادله سازش با تل آویو در پاکستان جواب نخواهد داد، موضوعی که مدیرکل اندیشکده سیاسی اسلام آباد (IPS) نیز آن را تایید کرده و افزود: این ایده روی ملت‌ها کارایی نخواهد داشت.

«خالد رحمان» تاکید کرد: تاجایی که به عادی‌سازی روابط با اسرائیل ربط پیدا می کند ما از یک طرف دولت‌ها و رهبران کشورهای مسلمان را داریم و در طرف دیگر اراده مردم را در این خصوص مشاهده می‌کنیم. مهم نیست که دولت‌های چه راهی را انتخاب می‌کنند اما عرضه ایده دوستی با اسرائیل میان ملت‌های منطقه کار بسیار دشواری خواهد بود. 

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha