به گزارش روزشنبه روابط عمومی سازمان جهاد کشاورزی یزد به ایرنا، علی اکبر رحمتیان افزود: این کارگاه را یکی از جوانان روستای « فاضلیه » راه اندازی کرده است.
وی با اشاره به برداشت سالانه ۸۰ تن علوفه از کارگاه یادشده اظهار کرد: شیوه کشت به صورت هیدروپونیک است و علوفه با کمترین هزینه برداشت میشود.
مدیرجهاد کشاوزی بافق گفت: تغذیه دام با این روش، مکمل غذایی است و با توجه به محدودیتهای منابع آبی و شرایط نامناسب خاک در شهرستان جنبه آزمایشی دارد.
وی تصریح کرد: با توسعه کشت هیدروپونیک تا چند سال آینده نیاز ۳۰ درصد علوفه بیش از سه هزار و پانصد واحد دامی بافق تامین میشود.
رحمتیان ادامه داد: زمان کاشت تا برداشت در این روش هفت روز است و از هر یک کیلوگرم بذر کشت شده تا هفت برابر علوفه برداشت میشود.
همچنین مسوول ترویج و تولیدات محصولات کشاورزیِ مدیریت جهاد کشاورزی بافق روزشنبه در گفت و گو با ایرنا گفت: حسن ربیع زاده ، ۴۳ ساله با راه اندازی کارگاه کوچکی توانست علوفه دام های مورد نیازش را شخصا تامین کند.
علی فلاح تعداد دام های این کشاورز را که علوفه هیدروپونیک ( بدون خاک) تولید می کند ۳۰ راس گوسفند ذکر کرد.
وی بر ترویج و توسعه کشت گیاهان علوفهای به روش یادشده تاکید کرد و یادآور شد: مهمترین مزایای این شیوه، کم آبخواه بودن کیاه است و جهاد کشاورزی آمادگی دارد به نسل جوان در این حوزه کمک کند و علاوه بر آموزش وترویج، بذر اصلاح شده مرغوب و تسهیلات بانکی را در اختیار بهرهبرداران قرار دهد.
مزایا کشت بدون خاک
ربیع زاده در مورد نحوه فعالیت خود به خبرنگار ایرنا گفت: در حال حاضر ۸۰ عدد سینی هیدروپونیک برای تامین علوفه دامداری کوچک خود تهیه کرده است.
وی قیمت دستگاه تولید علوفه هیدروپونیک در بازار آزاد را یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون ریال ذکر کرد و افزود: شخصا اقدام به ساخت تجهیزات مورد نیاز کرده ، لذا هزینهها هم کمتر از این مبلغ است.
ربیع زاده، مصرف آب کم نسبت به کشت یونجه، امکان برداشت محصول در تمامی فصول سال و استفاده نکردن از ماشین آلات و ادوات کشاورزی را از مزایای این شیوه کشت برشمرد و خاطرنشان کرد: کشت هیدروپونیک هر سه روز در مجموع ۱۵ لیتر آب نیاز دارد و در هر سینی مخصوص ۳۰۰ گرم جو برای تعلیف دام کشت و معادل ۱۵ کیلوگرم علوفه برداشت میشود.
وی هزینه این شیوه کشت را اندک ، برداشت محصول را نسبت به سایر شیوه های کشت زیاد و هزینه ماهانه را ۱۸ میلیون ریال ذکر کرد و گفت: در این مدت با تولید ۶ تن علوفه، ۹۰ میلیون ریال و سالانه یک میلیارد و ۸۰ میلیون ریال سوددهی دارد ضمن اینکه علوفه دامهایش تامین میشود.
با کشت هیدروپونیک نیازی به خرید علوفه از بازار نیست
به گفتهربیع زاده، با این روش مدتی است که نیاز به خرید علوفه تر یا خشک از بازار آزاد ندارد و این محصول علوفهای با کشت ذرت و جو در سینی بدون استفاده از خاک با صرفه جویی در مصرف آب زراعی ، مورد تعلیف دام قرار می گیرد.
وی با اشاره اینکه در حال حاضر کنجاله ذرت و جو به صورت سهمیه ای از طریق شرکتهایی در استان به صورت خُرد شده و « پلت »نرم تحویل دامداران میشود ،افزود: این روش برای دامدار مشکلاتی ایجاد میکندو اگر جهاد کشاورزی حمایت و مساعدت نکند، کارگاه تعطیل و ناگزیر وابسته به خرید خوراک دام از بازار است و در حال حاضر با تولید علوفه با هزینه بسیار کم نیازی به خرید علوفه از بازار ندارد.
درخواست ۵۰۰ کیلوگرم جو و ذرت هیدروپونیک
این کشاورز از مسوولان ذی ربط به خصوص مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان بافق خواست که ماهانه ۵۰۰ کیلوگرم کنجاله اعم از جو و ذرت به صورت هیدروپونیک در چارچوب سهمیه تعاونی برای او در نظر بگیرد تا بتواندتولید علوفه را ادامه دهد.
به ادعا ربیع زاده تعلیف دام از طریق علوفه هیدروپونیک باعث ۲ قلوزایی در گوسفندان ،افزایش شیردهی و افزایش وزن دام های پرواری میشود و بعد از هفت روز از هر ۳۰۰ گرم جو ، ۱۵ کیلوگرم علوفه برداشت میشود.
هیدروپونیک یا آبکشت، یکی از روش های خلاقانه تولید محصولات کشاورزی بدون خاک و سم و با کم ترین نیاز به آب (با استفاده از محلول مغذی) است.
۲ سال قبل هم برای نخستین بار در استان یزد گلخانه زعفران بافق با سرمایه گذاری ۱۰۰میلیون ریال به صورت پایلوت و آزمایشی در ۴ طبقه به مساحت ۲۰ مترمربع راه اندازی شد.
مرکز شهرستان ۵۰ هزار نفری بافق در فاصله ۱۱۰ کیلومتری جنوب شرق شهر یزد قرار دارد.
نظر شما