جهش تولید در کدام استان‌ها پیشتاز بود؟

استان‌ها- ایرنا- چرخ‌های جهش تولید با تدبیر دولتمردان همچنان پرقدرت می‌چرخد و هر روز شاهد پیشرفت در بخش های مختلف اقتصادی، عمران و آبادانی و محرومیت‌زدایی هستیم، دستاوردهایی که روزنه امیدی برای تداوم توسعه و رسیدن به اهداف والاتر را رقم خواهد زد.

مروری بر تلاش های دولت یازدهم و دوازدهم نشان می‌دهد آنچه در پیشتازی جهش تولید همواره مدنظر بوده ، زدودن چهره محرومیت و فقر امکانات در نقاط محروم و کم برخوردار است به گونه ای که از گازرسانی به روستاهای آذربایجان غربی و خراسان جنوبی، آب‌رسانی به روستاهای خراسان جنوبی و آبادانی در شرق هرمزگان گرفته تا توسعه صنعت برق در آذربایجان شرقی، ساخت قطار ملی در تهران، رفع مشکلات صنعت زغال سنگ در کرمان، رونق اشتغال در بخش صنعت و معدن سمنان و توسعه کشت گلخانه ای در استان های یزد و مرکزی، نتیجه سال ها تلاشی است که اکنون به بار نشسته است.

خبرنگاران ایرنا در استان های مختلف پیرو انتشار سلسله گزارش هایی از اقدامات دولت تدبیر و امید در راستای جهش تولید در بازه زمانی ۲۰ تا ۳۰ دی ماه تلاش کردند تا با تشریح جزئیات موفقیت های ایران در عرصه های مختلف، توانمندی ها و دستاوردهای کشورمان را که در سایه تکیه بر امکانات موجود و پشت سرگذاشتن تحریم ها به دست آمده، در معرض دید و قضاوت همگان قرار دهند که در ادامه به برخی از مهمترین آنها اشاره می شود:

آذربایجان غربی

مرز تمرچین پیرانشهر تنها مرز رسمی ایران با شمال عراق در آذربایجان غربی ظرفیتی کم نظیر برای توسعه تجارت بین المللی این استان محسوب می شود که خبرنگار ایرنا در ارومیه در گزارشی با عنوان مرز تمرچین؛ ظرفیت میلیارد دلاری تجارت بین‌المللی در آذربایجان‌غربی به بررسی میزان صادرات از این مرز پرداخته است.

در بخشی از این مطلب می خوانیم: آذربایجان غربی که ۹۶۷ کیلومتر مرز مشترک با سه کشور ترکیه، جمهوری آذربایجان از طریق جمهوری خودمختار نخجوان و شمال عراق دارد، یکی از استان های مهم در حوزه توسعه تجارت بین المللی در کشور به شمار می‌رود.

در کنار توجه به پلدشت به عنوان مرز ایران با نخجوان و البته منطقه قفقاز و همچنین سه مرز ایران با ترکیه در سرو ارومیه، رازی خوی و بازرگان ماکو، مرز تمرچین نیز ظرفیت ویژه ای در مرز شمال عراق به شمار می‌رود که یکی از موثرترین مرزها به ویژه از لحاظ صادرات محسوب می‌شود.

این مرز که از اوایل سال ۱۳۸۷ به عنوان مرز رسمی ایران با شمال عراق فعالیت خود را آغاز کرده و از حدود ۶ سال پیش، این فعالیت شبانه روزی شده، در طول حدود ۱۳ سال گذشته، با وجود فرازو نشیب های زیاد، به فعالیت خود ادامه داده و در حال حاضر یکی از مرزهای فعال تجاری کشور بوده که هم در صادرات و هم در واردات، رتبه های خوبی دارد.

تمرچین که در فاصله ۱۳۳ کیلومتری و یک و نیم ساعته از ارومیه، مرکز آذربایجان غربی قرار دارد، در سال های اخیر امتحان خود را به خوبی پس داده و در برخی مواقع میزان صادرات از این مرز حتی به ۶۰۰ میلیون دلار در سال نیز رسیده که رقم بسیار خوبی در این بخش به شمار می رود.

در نیمه نخست امسال نیز شاهد صادرات قابل توجه از این مرز بودیم به طوری که با وجود شیوع کرونا، میزان صادرات از این مرز به رقم خوبی ۴۱۲ میلیون دلار رسید که در صورت تداوم همین روند، در پایان سال، حدود ۸۰۰ میلیون دلار صادرات را از این مرز تجربه خواهیم کرد.

شعله گاز در یک قدمی محرومیت‌زدایی از جنوب آذربایجان‌غربی عنوان گزارش دیگری از این مرکز است که درباره طرح‌های گازرسانی به شهرستان های جنوب آذربایجان غربی از جمله شاهین‌دژ و تکاب به عنوان یکی از محروم ترین مناطق استان نوشته است.

در مقدمه این گزارش می خوانیم: شهرستان های شاهین دژ و تکاب در جنوب آذربایجان غربی از مناطق سردسیر کشور هستند که در راستای توجه دولت و مسوولان به محرومیت زدایی و توسعه متوازن و عادلانه رفاه و امکانات به نقاط مختلف کشور به ویژه مناطق محروم مورد توجه تلاش گران عرصه های مختلف خدمت رسانی به ویژه گازرسانی قرار گرفته است.

بیش از ۱۵ هزار کیلومتر شبکه گذاری و بیش از یک میلیون مشترک با ضریب نفوذ ۷۲ درصدی گاز روستایی، خود گواهی بر عزم راسخ برای گازرساتی به مناطق دور افتاده و محروم در استان آذربایجان غربی است که مناطق شاهین دژ و تکاب نیز از آن جدا نیستند.

هرچند در این میان، موانع مختلفی در مسیر گازرسانی به روستاییان شهرستان های شاهین دژ و تکاب قرار دارد که علاوه بر سخت کردن عملیات گازرسانی، هزینه ها را نیز افزایش می دهد.

تا قبل از سال ۱۳۹۲، میزان بهره‌مندی خانوار روستایی آذربایجان‌غربی از گاز طبیعی، ۲۸ درصد و شامل ۳۰۳ روستا بود، افزود: بهره‌مندی خانوار روستایی از گاز در سال ۱۳۹۶ در این استان به ۴۲ درصد رسید که با تلاش گازرسانان ، این میزان هم اکنون ۷۲ درصد شامل یکهزار و ۲۲۴ روستا است و با اتمام طرح‌های در دست اجرا، به ۸۵ درصد خواهد رسید و از ۴۶ شهر استان تنها ۴ شهر باقی مانده است که گاز سه شهر از این تعداد تا هفته دولت سال ۱۴۰۰ مورد بهره‌برداری قرار می‌گیرد.

آذربایجان شرقی

خبرنگار ایرنا در تبریز در گزارشی با عنوان گذر تراکتورسازی از سد تحریم با صادرات ۵۰۰ میلیارد تومانی در گفت و گو با مسوولان به تشریح فعالیت های تراکتورسازی ایران به عنوان یکی از قدیمی ترین صنایع سنگین و مادر کشور با بیش از ۵۰ سال قدمت پرداخته و در بخشی از مطلب خود آورده است: این شرکت موفق شده است در ۹ ماهه امسال ۵۰۰ میلیارد تومان صادرات داشته باشد.

تراکتورسازی ایران تنها تامین کننده تراکتور بخش کشاورزی کشور است که سالانه حدود ۱۸ هزار دستگاه تراکتور در ۱۴ نوع مختلف تولید می کند و محصولات آن نقش مهمی در رونق کشاورزی ایران زمین دارد؛ پویایی تراکتورسازی ایران علاوه بر رفع نیازهای حوزه راهبردی کشاورزی، تجلی توانمندی صنعتگران کشورمان در رقابت با شرکت های معتبر تراکتورسازی جهان از قبیل «مسی فرگوسن» انگلیس است.

گروه صنعتی تراکتورسازی ایران که سال گذشته حدود ۱۷ هزار دستگاه تراکتور تولید کرده،  با هدف گذاری ۱۰ تا ۱۵ درصدی صادرات در سال جهش تولید، قرار است امسال ۲۵ هزار دستگاه تراکتور روانه بازارهای داخلی و خارجی کند تا ظرفیت های بخش صنعت کشور را در شکستن سد تحریم های غیرقانونی در محدوده های مرزهای ملی و فراتر از آن به نمایش بگذارد.

فعالیت گروه صنعتی تراکتورسازی ایران در تبریز همچنین اشتغالزایی مستقیم پنج هزار نفر را به دنبال دارد، ضمن اینکه چرخش چرخ های این مجموعه زمینه ساز حیات ۵۰۰ کارگاه کوچک و بزرگ از طریق قطعه سازی است.

این گزارش آمار و اطلاعات کاملی درباره تراکتورسازی، میزان تولید و صادرات این محصول به کشورهای هدف دارد که خوانندگان می توانند برای مشاهده متن کامل آن به سایت خبرهای استانی مراجعه کنند.

افزایش تولید برق آذربایجان‌شرقی از یکهزار و ۷۰۰ مگاوات به ۲ هزار و ۲۰۰ مگاوات در دولت تدبیر و امید، از قرارگرفتن این حوزه راهبردی در مسیر رشد و بالندگی حکایت دارد، موضوعی که مرکز تبریز در گزارشی با عنوان صنعت برق آذربایجان‌شرقی در مسیر توسعه مورد بررسی قرار داده و نظر کارشناسان را در این رابطه جویا شده و در ابتدای مطلب خود آورده است: آذربایجان شرقی در دولت تدبیر و امید، گام های بزرگی را برای افزایش تولید انرژی برق برداشته که افتتاح فاز نخست نیروگاه یکهزار مگاواتی هریس، کلنگ زنی نیروگاه ۵۰۰ مگاواتی منطقه آزاد ارس و نیروگاه بادی ۵۰ مگاواتی میانه مصداق های عینی آن است.

نباید از این نکته نیز غافل شد که تشدید تحریم های غیرقانونی و یکجانبه آمریکا علیه کشورمان، شرایط سرمایه گذاری یا مشارکت، به ویژه از سوی خارجیان، در احداث نیروگاه های برق جدید آذربایجان شرقی را با دشواری مضاعف، مواجه و سرعت توسعه در این حوزه حیاتی را کند کرد؛ در تبیین این موضوع، اشاره به این نکته خالی از لطف نیست که در سال ۱۳۹۶ شمسی،  ۹ نیروگاه بادی در استان یا در مرحله شروع عملیات یا در حال احداث بود که از این تعداد ۸ نیروگاه با ۲۹۵ مگاوات توسط سرمایه گذار خارجی و یک نیروگاه با ۵۰ مگاوات ظرفیت از سوی سرمایه گذار داخلی اجرا می شد، ضمن اینکه در آن زمان برای سه نیروگاه به ارزش ۱۲۷ میلیون دلار سرمایه گذاری نیز مجوز صادر شده بود.

با همه این تفاسیر، طرح های توسعه صنعت برق آذربایجان شرقی تعطیل بردار نیست و متخصصان و مهندسان این صنعت در سال های گذشته با تلاش های شبانه روزی برای توسعه آن تلاش کردند که افتتاح فاز نخست نیروگاه هریس با ظرفیت تولید ۳۱۰ مگاوات و نیروگاه بادی ۵۰ مگاواتی «آق کند» شهرستان میانه، نمود بیرونی آن است.

از مرکز تبریز گزارش دیگری در راستای اقدامات انجام شده برای تحقق جهش تولید با عنوان پیشتازی آذربایجان‌شرقی در جهش تولید منتشر شده که ضمن اشاره به قدمت بالای صنعت آذربایجان شرقی و پیشرو بودن آن در پایه‌گذاری بسیاری از صنایع مادر و سنگین، کسب مقام اول کشورتوسط آذربایجان شرقی در جهش تولید و وجود صنایع مادر و راهبردی همچون ایدم، چرخشگر، تراکتورسازی، ماشین سازی، پمپیران، لیفتراک سازی، پیستون سازی، ریختگری، قطعات خودرو، صنایع فولاد و معادن غنی مس، طلا و نفلین سنیت را از جمله ظرفیت های این خطه برای پیشرو بودن در تحقق سیاست جهش تولید برشمرده است.

در مقدمه این مطلب آمده است: وجود چهار هزار واحد صنعتی فعال در آذربایجان شرقی با اشتغال مستقیم ۱۲۰ هزار نفر که از لحاظ تعداد رتبه پنجم و از لحاظ حجم سرمایه گذاری رتبه هشت کشور را دارا است، ظرفیت عظیم این استان را برای حرکت قطار توسعه و جهش تولید به شکل ملموس نشان می دهد. 

تکمیل ذوب مس و نفلین سینیت در دولت دوازدهم، تبریز، قطب صنایع سنگین کشورصادرات آذربایجان شرقی ۲۸درصد افزایش یافت، صادرات ۵۰۰ میلیون دلاری صنعت لوازم خانگی و تولید شیرینی و شکلات آذربایجان شرقی، ۷۰ واحد صنعتی آذربایجان شرقی به چرخه تولید بازگشت، راه اندازی ۱۷۰واحد جدید تولیدی با سرمایه گذاری بیش از یکهزار و ۷۶۰ میلیارد تومان و وجود یکهزار و ۹۰۰ طرح صنعتی در دست اجرا  با سرمایه گذاری ۲۰ هزار میلیارد تومان، برخی از مهمترین مطالب این گزارش است.

اصفهان

احداث ۳۷۰ واحد مسکونی در سمیرم کارنامه ماندگار خدمت به محرومان عنوان گزارشی است از مرکز اصفهان که در ابتدا به مراحل اجرای طرح بزرگ مسکن محرومان اشاره کرده و در ادامه دستاوردهای دولت برای خانه دار شدن مردم سمیرم پرداخته است.

گزارش یاد شده با این مقدمه آغاز شده است: طرح بزرگ مسکن محرومان از ابتدای سال ۹۸ آغاز شد و سقف این تسهیلات در سال جاری بر اساس مصوبه دولت به ۵۰ میلیون تومان رسید تا با اجرای این طرح خانواده‌هایی که امیدی به احداث مسکن نداشتند، صاحب خانه شوند.

سهم استان اصفهان در اجرای طرح مسکن محرومان سه هزار واحد است که برای شهرستان سمیرم ۳۷۰ واحد در نظر گرفته شده است.

بر این اساس و طبق اعلام بنیاد مسکن اصفهان در سال‌های گذشته چهار هزار و ۶۰۰ واحد مسکونی در اختیار متقاضیان بویژه اقشار آسیب‌پذیر و کم‌درآمد قرار گرفته و طرح مسکن محرومان در ادامه سایر طرح‌های حمایتی، بصورتی ویژه‌تر دنبال می‌شود.

در طول فعالیت دولت دکتر حسن روحانی در کنار فعالیت‌های انجام شده در اصفهان به همت بنیاد مسکن این استان، ۱۵۰ واحد ساخته شد و در اختیار ایتام قرار گرفت و حدود ۶۰۰ واحد نیز برای خانواده دارای بیش از ۲ معلول اختصاص یافت، اما بی شک باید عملیات اجرایی طرح احداث سه هزار واحد مسکن محرومان استان اصفهان با مشارکت بنیاد مسکن و یکهزار واحد برای مددجویان کمیته امداد را نقطه عطفی در محرومیت‌زدایی در استان اصفهان از حیث تامین و ساخت مسکن قلمداد کرد.

تهران

پیشرفت توسعه خطوط و ناوگان مترو در سال های اخیر به دلیل تحریم ها با مشکلات بسیاری از جمله کمبود قطار مواجه شد از این رو صنعتگران و جامعه دانشگاهی کشور دست به ابتکاری خلاقانه زدند و تولید قطار ملی را تعریف و اجرایی کردند تا بتوانند با این روش حمل و نقل ریلی را در پایتخت و سایر کلانشهرهای کشور رونق دهند.

این عزم و اراده ملی قرار است بهمن ماه به ثمر بنشیند به همین خاطر خبرنگار ایرنا در گزارشی با عنوان سوت قطار ملی در مترو تهران به صدا در می‌آید به جزئیات ساخت و آماده سازی این قطار ملی پرداخته و در بخشی از مطلب خود آورده است: ناوگان مترو تهران در سال‌های اخیر با کمبود واگن مواجه بوده‌ که با کلید خوردن طرح تولید قطار ملی توسط متخصصان داخلی در سال جهش تولید، امیدها برای رونق حمل و نقل ریلی ایجاد شده‌ است.

در ادامه این مطلب می خوانیم: ناوگان مترو تهران در حالی که با هفت خط و ۱۲۸ ایستگاه فعالیت دارد اما فرسودگی و اورهال کردن واگن های قطار بسیار مهم و ضروری است و ورود قطارهای ملی می تواند مرحمی بر دردهای این ناوگان باشد.

با راه اندازی و تولید انبوه قطارهای ملی امید است که دیگر نیازی به واردات واگن های قطار نباشد و با ورود این قطارها بار دیگر تلاش متخصصان ایرانی در شرایط تحریم به رخ جهان کشیده شود.

خراسان جنوبی

خبرنگار ایرنا در بیرجند نیز در گزارشی با عنوان توزیع نفت سفید همگام با نهضت گازرسانی در خراسان جنوبی به مراحل مختلف رسیدن گاز به روستاهای مختلف خراسان جنوبی و اقدامات دولت برای گازرسانی به نقاط مختلف این استان اشاره کرده و نوشته است: اگرچه فاز نخست گازرسانی به خراسان جنوبی در آبان سال ۸۶ به بهره‌برداری رسید اما این تازه شروع کار برای رساندن گاز به انبوه ساختمان‌ها در مناطق شهری و روستایی این استان پهناور بود و تا ابتدای دولت یازدهم فقط ۵۸ روستای استان و تا پایان سال ۹۶ نیز ۴۶ درصد روستاها گازرسانی شد.

ابتدای دولت دوازدهم ۲۱۵ روستای استان از گاز برخوردار بودند و اکنون بعد از سه سال و نیم با گازرسانی به ۷۳۶ روستا، این تعداد به بیش از ۹۵۶ روستا رسیده است.

علاوه بر گازرسانی به شهرها و روستاهای اطراف، رساندن این نعمت خدادادی به روستاهای مرزی نیز مقوله‌ای است که مورد توجه بوده به طوری که اکنون گازرسانی به ۲۲۲ روستای مرزی این استان از در دست اجرا است و تاکنون ۴۰۲ روستا با جمعیتی بالغ بر ۲۸ هزار و ۶۹۵ خانوار در شهرستان‌های مرزی نهبندان، سربیشه، درمیان و زیرکوه از گاز طبیعی برخوردار شده اند.

از خراسان جنوبی گزارش دیگری با عنوان آبرسانی پایدار به ۱۴۶ روستای خراسان جنوبی منتشر شده که بخش دیگری از اقدامات دولت در نقاط روستایی این استان را محور تهیه گزارش خود کرده است.

در این مطلب می خوانیم: آبرسانی پایدار به ۱۴۶ روستای خراسان جنوبی از سال ۹۲ تاکنون با اعتبار هزینه شده ۱۶۸ میلیارد تومان انجام شده‌ که علاوه بر تامین آب سالم و بهداشتی مورد نیاز روستاییان، نقش موثری در ماندگاری جمعیت و شکل‌گیری روند مهاجرت معکوس داشته است.

خشکسالی، افت شدید منابع آبی و نبود زیرساخت‌های لازم در روستاهای خراسان جنوبی سبب شد تا در سال‌های گذشته به ویژه در هشت سال اخیر با برنامه‌ریزی، همت و تلاش دولتمردان طرح‌های آبرسانی به شکل جدید پیگیری و در بیشتر مناطق استان اجرایی شود.

با اقدامات شاخص دولت در آبرسانی به روستاها و شهرهای خراسان جنوبی ضریب برخورداری از آب در روستاهای این استان از ۸۹.۴۷ به ۹۳.۴ درصد و در شهرها از ۹۹ به ۹۹.۸ درصد افزایش یافته است.

آمارهای موجود نشان می‌دهد دولت با وجود کمبود منابع مالی برای اجرای طرح‌های توسعه آب روستایی در قالب احداث و تکمیل مجتمع‌های بزرگ یا کوچک به صورت گسترده و بی‌وقفه در تلاش بوده و برنامه آبرسانی به ۲۰ روستای استان با جمعیت بالغ بر پنج هزار و ۸۰۰ نفر تا پایان سال جاری شاهد این مدعا است و براساس برنامه‌ریزی صورت گرفته تا پایان سال ۱۴۰۰ تمامی روستاهای پرجمعیت استان با اولویت مناطق مرزی و محروم از آب شرب سالم برخوردار خواهند شد.

سمنان

سمنان استانی غنی از ذخایر و مواد معدنی متنوع و یکی از قطب‌های معدنی کشور به شمار می‌رود و در شرایط اقتصادی کنونی در زمینه جهش تولید، ارزآوری برای کشور و اشتغالزایی برای پنج‌هزار نفر عملکرد درخشان داشته است.

خبرنگار ایرنا در سمنان در گزارشی با عنوان سهم ۳۴ درصدی بخش صنعت و معدن از اشتغال استان سمنان به فعالیت های معدنی این استان در شرایط تحریم اشاره کرده و نوشته است: منابع معدنی جزو سرمایه‌های ملی محسوب می شود که نقش اساسی در توسعه پایدار و شکوفایی اقتصاد دارد و استان سمنان نیز با برخورداری از این سرمایه ملی با همت دولت‌مردان و مسوولان و متخصصان به دنبال پویایی و توسعه اقتصادی است.

براساس آمار سازمان صنعت، معدن و تجارت استان سمنان، سرمایه‌گذاری ۷۶ هزار میلیارد ریالی صنعتگران در قالب یکهزار و ۸۰۰ پروانه بهره برداری در استان سمنان برای حدود ۶۸ هزار نفر اشتغال ایجاد و این استان را به قطب صنعت و معدن کشور تبدیل کرده است.

از جمله مزایای پرداختن و تمرکز به فعالیت‌های معدنی این است که در شرایط تحریم به خوبی فعالیت دارد و چون تامین کننده مواد اولیه واحدهای تولیدی بزرگ محسوب می‌شود تعطیلی بردار نیست و می‌تواند برای کشور در شرایط تحریم ارزآوری کند.

براساس گزارش‌ها، بخش صنعت و معدن ۳۴ درصد از اشتغال استان سمنان و ۲۲ درصد از تولید ناخالص این استان را به خود اختصاص داده است.

کرمان

گام‌های استوار دولت در رفع مشکلات صنعت زغال‌سنگ کرمان عنوان گزارشی است از مرکز کرمان که اقدامات و برنامه ریزی دولت دررفع مشکلات معادن زغال سنگ این خطه را برجسته کرده و در بخشی از مطلب خود آورده است: معادن و ذخایر گسترده زغال سنگ در سه شهرستان استان کرمان از جمله زرند، راور و کوهبنان این معادن را به ظرفیت عمده برای تپیدن قلب اقتصاد و اشتغال شهرستان های شمالی استان تبدیل کرده زیرا این معادن در حالت فعلی با تولید ۷۲۰ هزار تن تولید سالانه، برای بیش از سه هزار نفر فرصت شغلی ایجاد کرده‌اند.

طی دولت های یازدهم و دوازدهم با آغاز تحریم های ظالمانه علیه کشور، سیاست دولت از اقتصاد تک محصولی، به جهش تولید و صادرات با اتکا بر معادن تغییر یافت و در این راستا هدف گذاری تولید ۵۵ میلیون تن فولاد به عنوان یکی از محصولات استراتژیک کشور و احداث کارخانه‌های کک سازی کوره بلند با سوخت زغال سنگ، نیاز به تولید این محصول را دوچندان کرد.

ورود سرمایه به شرکت های زغالی استان کرمان با فروش این محصول با قیمت واقعی خود کلید خورد، که اکنون همین امر موجب جان گرفتن دوباره زغال سنگ استان کرمان و فعال سازی معادن راکد و همچنین اکتشاف و استخراج از هفت پهنه جدید معدنی شد که خود به منزله اشتغالزایی و جهش تولید بیشتر در صنعت زغال سنگ کشور به شمار می رود و اقدامات انجام شده در این حوزه دورنگار صنعت زغال با ذخایر ۲۰۰ ساله، را روشن تر از گذشته کرده است.

کردستان

سیرانبند بانه در تدارک تحولی بزرگ عنوان گزارشی است از مرکز سنندج که درباره روند به رسمیت شناختن بازارچه سیرانبند بانه به عنوان دومین و نزدیکترین مرز استان کردستان با اقلیم کردستان عراق توضیحاتی ارایه کرده و نوشته است: دولت ایران از سال‌ها قبل با رسمی شدن این مرز موافقت کرده اما دولت مرکزی عراق به دلایلی با رسمی شدن این مرز مخالف بود که با توافق مقامات کشوری این مشکل حل و با رسمی شدن مرز موافقت شد.

مرز سیرانبند بانه در نزدیکی روستای تخلیه شده سیرانبند و در ۲۵ کیلومتری غرب بانه واقع شده است و به لحاظ فعالیت‌های تجاری تاریخچه‌ای بیش از ۸۰ سال بویژه در بخش صادرات کالا دارد که با توجه به موقعیت جغرافیایی و شرایط ویژه، همیشه مورد توجه فعالان اقتصادی منطقه بوده و در همه شرایط زمانی فعالیت در این مرز برقرار بوده است.

این مرز در طول تاریخ فراز و نشیب‌های زیادی را تجربه کرده و دست خوش تغییر و تحولات سیاسی و اقتصادی شده است اما هیچگاه فعالیت در این مرز متوقف نشد و فعالان اقتصادی همیشه و در سخت‌ترین شرایط به فعالیت در مرز ادامه داده‌اند.

دهه ۷۰ اوج رونق فعالیت اقتصادی در مرز سیرانبند بانه بود. بیش از ۶۰۰ فعال اقتصادی و پیله‌ور در این مرز فعالیت تجاری و اقتصادی داشتند اما اکنون فعالیت بازرگانان به کمتر از ۱۰ نفر رسیده است و سیمان، شیشه، انواع مصنوعات پلاستیکی، پوکه و مصالح ساختمانی، انواع میوه و صیفی جات و آهن از عمده‌ترین کالاهایی است که از این مرز به اقلیم کردستان صادر می‌شود.

از سال ۷۴ زمزمه‌های رسمی شدن مرز سیرانبند بانه شروع شد و مصوبه آن در دولت نهم به تصویب رسید و در پی آن نشست‌های ۲ طرفه در سطح استاندار کردستان و مسوولان اقلیم کردستان عراق و نمایندگان آنها برگزار و چندی پیش مجددا بحث رسمی شدن این بازارچه از مقامات وزارت امور خارجه پیگیر شد و در نهایت هفته گذشته استاندار کردستان خبر رسمی شدن مرز سیرانبند بانه را از طرف دولت مرکزی عراق اعلام کرد و این خواسته دیرینه مرزنشینان محقق شد.

گیلان

سهم ۴۱ درصدی بخش کشاورزی در صادرات گیلان و جای خالی صنایع تبدیلی عنون گزارشی است از مرکز آستارا که به بررسی میزان تولید محصولات کشاورزی و صادرات گیلان در دولت تدبیر و امید پرداخته و در ادامه به مشکلات صنایع تبدیلی نیز پرداخته است.

در بخشی از این مطلب می خوانیم: سالانه نزدیک به سه میلیون تن محصول زراعی، باغی، دامی و شیلاتی در گیلان تولید می‌شود و سهم بخش کشاورزی در صادرات غیرنفتی این استان ۴۱ درصد است و توسعه صنایع تبدیلی، تکمیلی و بسته‌بندی این تولیدات برای گریز از خام‌فروشی و تحقق ارزآوری بیشتر و رونق اقتصادی ضروری است.

گیلان در حاشیه حاصلخیز دریای خزر افزون بر ۴۳۸ هزار هکتار زمین کشاورزی دارد که ۲۳۸ هزار هکتار آن زیر کشت برنج و ۳۵ درصد اراضی هم زیر کشت محصولات زراعی و باغی است.

رویکرد نظام جمهوری اسلامی در توسعه مناسبات اقتصادی، اجتماعی و سیاسی با کشورهای حوزه دریای خزر و همسایگان شمالی به ویژه رابطه تجاری دو سویه و رقابتی با اتحادیه اوراسیا، شرایط بهره مندی بیشتر تجار، بازرگانان و صادرکنندگان را از بازار مصرف این کشورها فراهم کرده و استان گیلان از این منظر در موقعیت جغرافیایی و مرزی ممتازی قرار گرفته است و استاندار گیلان برای تحقق ارزآوری و استفاده بیشتر از این ظرفیت اقتصادی و مرزی، ایجاد پایانه کشاورزی و بستر مناسب فعالیت دانش آموختگان رشته کشاورزی و راه اندازی صنایع تبدیلی را ضروری می داند.

در این خطه هر سال از تبدیل یک میلیون و ۲۰۰ هزار تن شلتوک حدود ۷۵۰ تا ۸۵۰ هزار تن برنج سفید به دست می آید و بر اساس آمارها میزان تولید سالانه محصولات باغی گیلان ۵۸۴ هزار و ۵۶۲ تن است که ۳۱۷ هزار بهره بردار معادل ۲۸ درصد جمعیت شاغل استان در بخش کشاورزی فعالیت دارند و این استان از مراکز مهم تولید برنج، چای، فندق، بادام زمینی، زیتون، پیله ابریشم، ماهیان استخوانی و  صنوبر در کشور است و شهرستان آستانه اشرفیه در کشت و عرضه بادام زمینی و شهرستان تالش در تولید کیوی به عنوان قطب این محصولات شناخته می شوند.

بیش از ۹۹ درصد محصولات کشاورزی صادراتی گیلان، تولیدات نباتی است و این استان در بخش تولیدات باغی در کشور از جایگاه خوبی برخوردار است و با داشتن کمتر از یک درصد مساحت کشور،  سالانه نزدیک به سه میلیون تن محصول زراعی، باغی ِ دامی و شیلاتی به ارزش بیش از ۱۷۲ هزار میلیارد ریال تولید می کند.

مازندران

گذشته از گام های بلندی که طی هفت سال اخیر در زمینه ایجاد راه‌های ترانزیتی برای تردد بین استانی در مازندران برداشته شده است ، یکی از اقدامات قابل توجه ساخت کنارگذر در بسیاری از شهرهای استان بود که یک‌هزار و ۷۵۰ میلیارد ریال هزینه در پی داشت.

با وسعت یافتن مناطق شهرنشینی و  افزایش خودرو و تردد بین شهرها بمنظور فراهم کردن ایمن سازی مسیر تردد خودروها و همچنین بازگشایی گره های ترافیکی در نقاط مختلف ایجاد کمربندی ها در دستور کار متولیان امور قرار گرفت تا مسیرهای تردد خودروها به خارج از شهرها هدایت شود.

خبرنگار ایرنا در ساری در گزارشی با عنوان ساخت کنارگذر و پایان کابوس ترافیک شهری در مازندران به جزئیات اجرای این طرح پرداخته و آورده است: طول پروژه ایجاد مسیر کنارگذر در استان مازندران در مسیر شهرهای رامسر، چالوس، نور، محمودآباد، آمل، بابل، ساری و بهشهر ۳۲۵ کیلومتر است که که در مسیر خود کنارگذرها در شهرهایی که نیاز به اجرای این طرح داشته اند آغاز و اجرایی شده است.

تا سال ۱۳۹۲ و روی کار آمدن دولت یازدهم ۲۶۰ کیلومتر از این مسیر با صرف اعتبار ۷۵۰ میلیارد ریالی به اجرا در آمد که پیشرفت فیزیکی ۷۵ درصد را به خود اختصاص داده بودند و پس از آن روند تکمیل برخی از این پروژه ها که قدمت حدود ۲ دهه ای دارند در سالهای اخیر به ثمر رسید.  

مرکزی

افزایش ۲۰ درصدی تولید سبزی و صیفی با توسعه گلخانه‌های خمین عنوان گزارشی است از مرکز خمین که ضمن تاکید بر روش کشت گلخانه ای در تامین و تولید فرآورده های کشاورزی، به اقدامات انجام شده دولت در استان مرکزی اشاره کردکه در بخشی از این مطلب می خوانیم: استان مرکزی علاوه بر اینکه یکی از قطب‌های مهم صنعت کشور است در حوزه کشاورزی نیز در زمره ۱۰ استان برتر محسوب می‌شود و ۹۰ هزار بهره بردار شامل ۲۰ درصد شاغلان استان در این حوزه فعال هستند و ۶۷۰ هزار هکتار اراضی باغی و کشاورزی در این استان وجود دارد که یک و ۲ دهم درصد تولیدات کشاورزی مازاد بر نیاز استان به سایر مناطق ارسال می‌شود.

راهبرد توسعه دوسالانه ۸۵ هکتاری در حوزه کشت گلخانه‌ای این استان هدفگذاری شده که در این راستا حمایت و برنامه‌های تخصصی متعددی  کلید خورده است و ۳۵ هکتار از عرصه‌های کشت گلخانه‌ای در سال زراعی جاری محقق شده و بقیه راهبردهای این بخش نیز سال زراعی آینده به اراضی گلخانه‌ای استان مرکزی افزوده می‌شود.

۱۱ هکتار عرصه‌های گلخانه‌ای از ابتدای سال‌جاری تاکنون به اراضی گلخانه‌ای استان مرکزی افزوده شده و پرونده ایجاد ۱۲ هکتار دیگر برای دریافت تسهیلات به بانک‌های عامل ارسال شده‌ است.

همدان 

صنعت فولاد ملایر پس از گذران سال‌ها و روزهای پُر افت و خیز، امروز به همت دولتمردان در مسیر رشد و توسعه قرار گرفته است به نحوی که بی‌تردید می‌توان این صنعت را یک رکن مهم توسعه‌ یافتگی در این شهرستان به شمار آورد.

خبرنگار ایرنا در همدان با این مقدمه گزارشی نوشته است از چگونگی طی کردن رشد و بالندگی صنعت فولاد در ملایر و برای این مطلب خود عنوان صنعت فولاد ملایر در مسیر توسعه را برگزیده است.

در بخشی از این گزارش همچنین می خوانیم: اوایل دهه ۸۰ بود که فعالیت نخستین کارخانه ذوب آهن آلیاژی و احداث شهرک فولاد جعفری در جنوبی ‌ترین شهر استان همدان آغاز و تولید سالانه ۱۰۰ هزار تُن شمش فولاد با اشتغالزایی بیش از ۴۰۰ نفر و همچنین شرکت نورد زاگرس با تولید سالانه ۲۰۰ هزار تُن انواع میلگرد کلاف با اشتغالزایی ۱۵۰ نفر برای صنعت فولاد ملایر هدف‌گذاری شد.

از آنجا که زحمات زیادی برای پا گرفتن این واحدهای بزرگ صنعتی توسط سرمایه‌گذار بخش خصوصی و مسوولان کشیده شده و به نوعی افتخاری بزرگ برای صنعت استان همدان و حتی غرب کشور به شمار می‌رفت، در راستای اجرای سیاست‌های دولت تدبیر و امید در بازگشایی و بازتولید واحدهای تعطیل شده، با تشکیل ستاد تسهیل و البته با پیگیری‌های مجدانه مسئولان محلی و استانی، شرکت ذوب آهن آلیاژی ملایر به عنوان یکی از واحدهای مشکل‌دار و راکد استان همدان در ستاد تسهیل استان و کشور مطرح و مشکلات آن برای بازگشت به چرخه تولید مورد بررسی و پیگیری قرار گرفت.

شاید احیای دوباره صنعت فولاد ملایر در شرایط سخت تحریم‌ها در حد یک معجزه بود، اما تدبیر دولت و همت بلند مدیران اجرایی استان، فرماندار و نمایندگان شهرستان بر آن شد تا بار دیگر تنور صنعت فولاد در ملایر گرم شود و در مسیر تولید قرار گیرد.

هرمزگان

از جنوب کشور و خبرنگاران ایرنا در این خطه نیز می توانید گزارش شرق هرمزگان یک گام به سمت توسعه را بخوانید که از اقدامات دولت تدبیر و امید در راستای تحقق شعار جهش تولید به منظور محرومیت زدایی و خدمت رسانی به مناطق محروم نوشته است.

در بخشی از این گزارش آمده است: هرچند که هنوز شهرستان‌های شرق هرمزگان به ویژه جاسک و بشاگرد را نماد محرومیت در کشور می‌دانند اما نباید این مساله را نادیده بگیریم، که این مناطق به برکت نظام مقدس جمهوری اسلامی، دولت تدبیر  وامید و جهادگران بسیجی قدم در راه توسعه گذاشته و دیگر مانند چند دهه قبل محروم نیستند و قطار عمران و آبادانی با سرعت هر چه تمام تر در این شهرستان ها در حال حرکت است.

با نگاهی به طرح ها و برنامه های در دست اجرا در این مناطق می توان دریافت که دولت تدبیر و امید توجه خاصی به ارائه خدمات و توسعه در دو شهرستان جاسک و بشاگرد دارد و در بخش‌های مختلف از جمله زیرساخت‌ها، عمران روستایی، آموزش، راه و آب و برق و در حال حاضر نیز اینترنت گام‌های ارزشمندی در این مناطق برداشته است.

بشاگرد در جنوب شرقی استان هرمزگان واقع شده و با شهرستان های میناب، سیریک، جاسک و همچنین استان سیستان و بلوچستان هم مرز است و حدود ۳۵ هزار و ۸۵ نفر جمعیت دارد.

پراکندگی جمعیت در شهرستان بشاگرد در هر کیلومتر مربع تقریبا ۳.۸ دهم نفر در یک کیلومتر مربع است و در واقع همین پراکندگی و سخت گذر بودن راه های مواصلاتی باعث شده است که فقر و محرومیت در آنجا نمود بیشتری داشته باشد و محرومیت زدایی در بشاگرد با مشکلات و موانع زیادی همراه شود اما مسوولان در سالهای اخیر به ویژه در دولت دوازدهم نگاه ویژه ای نسبت به رفع محرومیت از این منطقه داشتند و اقدامات مناسبی اکنون در این شهرستان در دست اجرا است.

یزد

توسعه کشت گلخانه‌ای با توجه به شرایط اقلیمی خشک و بیابانی یزد و بحران منابع آب در فلات مرکزی ایران یکی از راهکارهای مناسب تداوم کشاورزی است که دولت در سال‌های اخیر به این مهم توجه ویژه داشته و راه را برای سرمایه گذاران این بخش و کشت گل های زینتی هموار کرده است.

این موضوع به دلیل اهمیت آن خبرنگار ایرنا در یزد را بر آن داشت تا در گفت و گو با مسوولان کشاورزی استان یزد به اقدامات انجام شده و دستاوردها در این زمینه بپردازد.

خبرنگار ایرنا در این گزارش که عنوان باروری کشت گل‌های زینتی گلخانه‌ای با حمایت دولت در یزد را انتخاب کرده نوشته است: هم اکنون در مجموع ۲۷ واحد گلخانه‌ای پرورش گل‌های زینتی در  ۱۵ هکتار از اراضی‌ کشاورزی استان یزد در شهرستان‌های تفت، یزد، مهریز و اشکذر ایجاد شده است که علاوه بر ایجاد ۲۲۰ فرصت شغلی بیشتر به طور میانگین در هر متر مربع این گلخانه ها به طور متوسط  ۱۱۰ شاخه گل رز تولید می‌شود.

در دولت تدبیر و امید با حمایت‌ و پیگیری مسوولان کشاورزی سطح زیرکشت محصولات گلخانه‌ای استان با رشد ۷۵ درصدی از یک هزار و ۴۸ هکتار به یک هزار و ۹۵۰ هکتار رسیده که ۲۰ درصد سطح زیرکشت گلخانه‌های کشور مربوط به یزد است.

هم‌اکنون ۵۸۵ هزار تن محصولات مختلف گلخانه‌ای در استان تولید می‌شود و یک هزار و ۳۰۰ نفر در مجتمع‌های مختلف گلخانه‌ای استان مشغول به کار هستند و ایجاد هشت شهرک بزرگ گلخانه در استان در دست پیگیری است که بهره برداری از این طرح ها، افزایش ۱۵ هکتاری و رشد هشت درصدی این بخش را به دنبال دارد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha