به گزارش ایرنا، در خصوص علت از سرگیری تحرکات داعش دیدگاه های مختلفی بیان شده اما آنچه بیش از هرچیز تعجب بر انگیز است اینکه فعالیت این گروه تروریستی در حومه دو پایگاه «التنف» در شرق سوریه و «عین الاسد» در غرب عراق که نیروهای آمریکایی در آنجا مستقر هستند، اتفاق افتاده و آمریکایی ها نسبت به این تحرکات تروریستی، هیچ گونه واکنشی نشان نداده اند.
این درحالیست که آمریکایی ها همواره در تبلیغات رسانه ای کذب خویش، فلسفه حضور غیر قانونی خود را در عراق و سوریه مبارزه با تروریسم اعلام کرده اند.
ارتش آمریکا از سال ۲۰۱۴ بدون کسب اجازه از دولت قانونی سوریه بخشی از خاک این کشور را اشغال و در مارس ۲۰۱۶ پایگاه غیر قانونی التنف را ایجاد کرد و در عراق نیز براساس قانون پارلمان این کشور مصوب پنجم ژانویه ۲۰۲۰ (۱۵ دیماه ۹۸) حضور نظامی آمریکا در خاک این کشور غیر قانونی عنوان شده است.
نیروهای اشغالگر آمریکایی نه تنها به وظایف خود در ادعای مبارزه با تروریسم عمل نکرده بلکه بالعکس نیروهای بومی مبارزه با تروریسم را در منطقه هدف قرار داده تا به شهادت بسیاری از صاحب نظران بین المللی و منطقه ای، زمینه بازآفرینی مجدد گروه تروریستی داعش را در سوریه و عراق فراهم کنند.
همکاری صهیونیستها برای بازآفرینی داعش
حملات هوایی رژیم صهیونیستی در ۱۳ ژانویه جاری به نیروهای مرزبانی سوریه در منطقه مرزی «البوکمال» در استان دیرالزور (شرق سوریه) به اعتقاد بسیاری بی ارتباط با تحرک بخشیدن مجدد به داعش نیست.
نیروهای رژیم صهیونیستی با پشتیبانی آمریکایی ها به این حملات دست زده و طبق گزارش ها یک سوری در این حمله شهید و ۱۴ تن دیگر زخمی شدند، البته منابع نزدیک به غربی ها تعداد تلفات این حمله را به مراتب بیشتر عنوان کرده اند.
برخی منابع خبری مانند تلویزیون «المیادین» با اشاره به زمانبندی نزدیک حمله با دیدار اخیر رییس موساد و «مایک پمپئو» وزیر امور خارجه آمریکا ، گفته اند که این حمله هوایی با هماهنگی کامل بین صهیونیست ها و آمریکایی ها صورت گرفته است.
پمپئو بعد از این دیدار بود که در کنفرانس خبری حاضر شد و ادعای طنز گونه وابستگی القاعده و داعش را به جمهوری اسلامی ایران مطرح کرد، ادعایی که روس ها آن را شبیه جوک خواندند.
پمپئو در این کنفرانس خبری، بدون اشاره به بازیافت گروه تروریستی داعش در زیر پوشش حمایتی آمریکا در شرق سوریه و غرب عراق، فقط علیه ایران عقده گشایی کرد.
این درحالی است که بسیاری از کشورهای جهان و سازمان های بین المللی از جمله سازمان ملل متحد با اشاره به تحرکات گسترده داعش در نوار مرزی عراق و سوریه به شدت از تصمیم مجدد آمریکا برای بازآفرینی داعش ابراز نگرانی کرده اند.
آنچه بیش از همه بر این نگرانی ها دامن زده اقدام اخیر آمریکا در الحاق رژیم صهیونیستی به فرماندهی نیروهای آمریکایی در منطقه خاورمیانه (سنتکام) است که همکاری بین آنها برای محدود کردن نیروهای بومی ضد تروریستی و در مقابل، تقویت احتمالی تروریسم را در منطقه بیشتر خواهد کرد.
«فلورانس پارلی» وزیر دفاع فرانسه در گفت وگو با تعدادی از رسانه های فرانسوی، هفته گذشته از احتمال ظهور مجدد گروه تروریستی داعش در عراق و سوریه ابراز نگرانی کرد.
وی گفته است که فرانسه اعتقاد دارد که داعش همچنان در عراق و سوریه وجود دارد و احتمالا قصد ظهور مجدد دارد.
پارلی ادامه داد که بعد از بازپس گیری آخرین پایگاه داعش در منطقه باغوز سوریه (در مارس ۲۰۱۹)، این گروه تروریستی فعالیت خود را اخیرا بازیافته است.
روس ها نیز به شدت با تلاش های صورت گرفته برای بازآفرینی مجدد گروه تروریستی داعش در سوریه اعلام مخالفت شدید کرده و گفته اند که در برابر این تلاش ها می ایستند.
در همین راستا «فلادیمیر فورنکوف» رییس دفتر مبارزه با تروریسم سازمان ملل در نشست اخیر شورای امنیت در ۱۲ ژانویه گذشته که به ریاست دوره ای تونس برگزار شد تاکید کرد که داعش همچنان در عراق و سوریه یک تهدید به شمار می رود و در حال دست زدن به تعرض ها و بازیافت توانمندی هایش است.
این اظهارات با واقعیت های منطقه در ماه های اخیر نیز همخوانی دارد، به طور مثال این گروه تروریستی در دوم ژانویه گذشته در یک اقدام تروریستی، ۴۰ تن از نیروهای نظامی سوریه را در منطقه دیرالزور به شهادت رساند.
این گروه تروریستی پیش از این نیز در آوریل ۲۰۲۰ در اقدام تروریستی دیگری ۲۷ نیروی نظامی سوریه را در منطقه بیابانی «السخنه» به شهادت رساند.
هسته های این گروه تروریستی در این مدت به طور منظم دست به تحرکات مختلف تروریستی در نوار مرزی عراق و سوریه زده اند؛ امری که باعث شده است که نیروهای مسلح عراق از جمله الحشد الشعبی در طول یکسال گذشته، چند عملیات امنیتی در غرب عراق اجرا کنند.
ولادیمیر فورنکوف رییس دفتر مبارزه با تروریسم سازمان ملل قبلا نیز در گزارشی در ۲۵ اوت ۲۰۲۰ در شورای امنیت سازمان ملل تاکید کرده بود که داعش توانسته است با جذب ۱۰ هزار جنگجو در سوریه، خود را بازسازی کند.
نگرانی از تکرار تجربه شرق سوریه علیه الحشد الشعبی
بعد از حمله هوایی رژیم صهیونیستی علیه نیروهای مرزبانی سوریه که با پشتیباتی آمریکایی ها صورت گرفت و فضا را برای تحرکات داعش در شرق سوریه فراهم کرد این نگرانی وجود دارد که صهیونیست ها و آمریکایی ها به حملات مشابه علیه نیروهای مسلح عراقی خصوصا الحشد الشعبی در غرب عراق دست بزنند.
خبرگزاری «المعلومه» بعد از بمباران اخیر رژیم صهیونیستی علیه مواضع نظامی سوریه در نوار مرزی شرق این کشور، به نقل از منابع امنیتی عراق گزارش کرده است که احتمالا حملات مشابه علیه نیروهای الحشد الشعبی در غرب عراق رخ دهد.
طبق گزارش این رسانه، این حملات باعث می شود که نوار مرزی از دو طرف شکسته و تضعیف شده و فضای مناسبی برای ورود تروریست ها به داخل عراق فراهم شود.
منابع امنیتی عراق به این خبرگزاری گفته اند که طبق گزارش های اطلاعاتی نیروهای آمریکایی با همکاری نیروهای قسد اخیرا توانسته اند ۱۲ هزار تن از عناصر داعشی که در بین آنها سرکرده های این گروه تروریستی هستند را از داخل اردوگاه «هول» در شرق سوریه با خود ببرند.
این منبع خبری عراقی تاکید کرده است که بردن عناصر داعش از داخل اردوگاه هول به معنی تلاش مجدد آمریکا برای بازآفرینی داعش در پهنه دو کشور عراق و سوریه است.
باز آفرینی داعش برای توجیه حضور نظامی آمریکا
همانند تجربه ۲۰۱۴ که داعش بهانه ای برای بازگشت مجدد نظامی آمریکا به عراق شد، این اعتقاد وجود دارد که آمریکایی ها به همین بهانه، این بار در صدد توجیه ادامه حضور نظامی خود هستند.
به اعتراف «دونالد ترامپ» رییس جمهوری آمریکا و «هیلاری کلینتون» وزیر امور خارجه وقت آمریکا در دولت «باراک اوباما»، واشنگتن گروه تروریستی داعش را در فاصله ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۴ پرورش و ساخت تا بازگشت نظامیان آمریکایی را به کشور عراق توجیه کند.
آمریکایی ها که از مذاکرات ۲۰۰۸ که منجر به توافقنامه راهبردی بین واشنگتن و بغداد شد نتوانسته بودند، عراقی ها را به ایجاد پایگاه نظامی و حضور دائمی نظامی خود در این کشور متقاعد کنند و ناچار شدند، ذلت بارانه در ۲۰۱۱ خاک عراق را ترک کنند، این بار، می کوشند که حضور بلندمدت خود را ولو در حد پایگاه های معدود و نیروهای محدود به تهدید وجودی داعش به عنوان یک تهدید ناتمام مرتبط کنند.
بر همین اساس، حفظ پایگاه «التنف» در سوریه و عین الاسد و «الحریر» در غرب و شمال عراق به عنوان دو راهبرد آمریکا برای حضور طولانی مدت در منطقه ترسیم شده است.
روی همین اصل است که صاحب نظران عراقی وجود حتی یک نظامی آمریکایی در خاک این کشور – بویژه بعد از جنایت ۱۳ دی ماه ۹۸ آمریکا در به شهادت رساندن سپهبد «حاج قاسم سلیمانی» و «حاج ابومهدی المهندس» فرماندهان عملیات پیروزی بر داعش- را تهدید بالفعل برای امنیت، استقلال و حاکمیت ملی عراق می دانند.
پایان داعش به پایان حضور نظامی آمریکا گره خورده است
به دنبال نگرانی های گسترده بین المللی و منطقه ای از بازآفرینی داعش، صداها در داخل عراق اخیرا برای پایان بخشیدن به حضور نظامی آمریکا در کشور بیشتر شده است.
این اعتقاد در عراق وجود دارد که پایان دادن به تحرکات تروریستی داعش به طور مستقیم با پایان بخشیدن به حضور نظامی آمریکا در عراق و سوریه گره خورده بر همین اساس، درخواست ها از بغداد برای اجرایی کردن قانون پارلمان عراق جهت اخراج نیروهای آمریکایی بیشتر شده است.
در این چارچوب رهبران سیاسی و صاحب نظران عراقی، اقدامات آمریکا در گنجاندن نام رییس و معاون رییس سازمان الحشد الشعبی در فهرست تحریم های آمریکایی را گامی برای بسترسازی بیشتر با هدف بازآفرینی داعش دانسته اند.
آمریکا در طول یکسال گذشته علاوه بر «فالح الفیاض» رییس و «ابوفدک المحمداوی» معاون رییس الحشد الشعبی، فرماندهان اصلی مبارزه با تروریسم از جمله «هادی العامری»، «قیس الخزعلی»، «اکرم الکعبی» و گروه های مقاومت اسلامی که هسته اصلی الحشد الشعبی در مبارزه با تروریسم هستند را در فهرست های تحریم خود جای داده است.
برخی از صاحب نظران و رهبران سیاسی عراق پیش بینی کرده اند که آمریکا با هدف بازآفرینی داعش، الحشد الشعبی را در فهرست تحریم ها بگنجاند تا بیش از پیش این نیروی نظامی را در مبارزه با تروریسم محدود کند.
برهمین اساس به دلیل این نگرانی های گسترده از بازآفرینی داعش، درخواست ها برای اخراج نظامیان آمریکایی درعراق نیز رو به تزاید گذاشته است.
نظر شما