سیدعقیل مرتضوی روز پنجشنبه به خبرنگار ایرنا اظهار داشت: تعدیل برداشت از چاه های دارای پروانه در دشت ها متفاوت است و به طور میانگین قرار است میزان برداشت از چاه ها حدود ۲۰ درصد کاسته شود.
وی خاطرنشان کرد: اکنون تعدیل پروانه های چاه در چهار دشت از ۱۱ دشت استان در دست اقدام است و در راستای اجرای طرح احیا و تعادل بخشی منابع آب، بستن چاههای غیرمجاز، جلوگیری از اضافه برداشت از چاه های مجاز و تعدیل پروانه های چاه های آب مجاز در دستور کار شرکت آب منطقه ای از سنوات قبل قرار گرفته است.
به گفته مدیرعامل شرکت آب منطقه ای خراسان شمالی بیشترین چاه های غیرمجاز در دشت های شیروان، بجنورد و اسفراین گزارش شده است.
وی گفت: با اجرای تعدیل برداشت از آب چاه های دارای پروانه، میزان برداشت در پروانه ها در زمان تمدید اعمال می شود و بر این اساس برآورد می شود ۵۰ تا ۶۰ درصد از چاه ها که در دهه های پیش حفر شده و پروانه دریافت کرده اند، مشمول اعمال محدودیت در برداشت از منابع زیر زمینی شوند.
مرتضوی درباره جلوگیری از اضافه برداشت از چاه های مجاز گفت: شمارشگر هوشمند توسط این شرکت خریداری و در چاه های کشاورزی نصب شده و اکنون ۹۰ درصد از این چاه ها به این شمارشگر مجهز است.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای خراسان شمالی گفت: بدترین شرایط افت سطح منابع آب زیرزمینی در دشت شیروان-فاروج و نیز در دشت اسفراین است که این میزان افت سالانه به ترتیب ۶۸ و ۵۸ سانتی متر گزارش شده است.
به گزارش ایرنا، از ۱۱ دشت استان، چهار دشت ممنوعه بحرانی است که این دشت ها شامل دشت شیروان-فاروج، دشت اسفراین، دشت جاجرم و دشت صفی آباد است و چهار دشت استان نیز ممنوعه است که شامل دشت های بجنورد، سملقان، شوقان و رباط است و تنها سه دشت شامل دشت های غلامان، مانه و قوری میدان دشت آزاد و فاقد پتانسیل آبی هستند.
دشت ممنوعه بحرانی دشت هایی هستند که اثرات و تبعات کاهش آب زیر زمینی به صورت نشست زمین و یا تغییر کیفیت آب نمود پیدا کرده است و بر این اساس برداشت آب از منابع زیر زمینی این دشت ها بشدت محدود شده است.
نظر شما