فریده احمدی روز پنجشنبه در گفتوگو با ایرنا افزود: مهارت ساخت بایداق و آیینهای مربوط به آن، خرس بازی، کلاه بَرک و آیین شالبازی یا بندبازی از جمله میراث ناملموس چهارمحال و بختیاری است که مراحل ثبت آنها در آخرین نشست شورای ملی ثبت میراث فرهنگی ناملموس کشور بررسی و به تصویب رسیده است.
احمدی با بیان اینکه مهارت ساخت بایداق و آیینهای مربوط به آن در شهرستان بروجن به عنوان یکی از آیینهای ازدواج قوم قشقایی شناخته میشود، افزود: بایداق برگرفته از بیرق و علم است که در مراسم ازدواج بر بلندای چادر عروس و داماد نصبشده و داماد با نشانهروی کلهقند و یا سیب قرار داده شده بر روی آن، قدرت و شایستگی خود را به نمایش میگذارد.
احمدی، خرس بازی را نیز از جمله بازیهای مرسوم در مراسم ازدواج قوم قشقایی دانست و تصریح کرد: این رسم اجتماعی نیز به عنوان نمایشی طنزگونه همراه با نواختن موسیقی و پایکوبی به اجرا در میآید و بازیگران آن با حرکات و گفتار خود به نقد رفتارهای اجتماعی حاکم بر روابط ارباب و رعیت میپردازند.
کارشناس ثبت میراث ناملموس اداره کل میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری استان با بیان اینکه آیین شالبازی یا بندبازی نیز از هنرهای نمایشی است که در مراسمهای شادیبخش منطقه مشایخ شهرستان کیار و روستای ارمند شهرستان لردگان اجرا میشود، یادآور شد: بازی کلاه برک نیز به عنوان یکی دیگر از بازیهای بومی و محلی چهارمحال و بختیاری در فهرست آثار ملی کشور جای گرفت.
وی اظهار داشت: با ثبت این چهار اثر، مجموع میراث ناملموس چهارمحال و بختیاری به ۸۰ اثر افزایش یافت.
احمدی تهیه پرونده ثبتی انجیربافی، بازی محلی شاه و وزیر و نحوه پخت آش کاردین را از دیگر اقدامات در دست اجرای واحد ثبت میراث ناملموس استان اعلام کرد.
به گزارش ایرنا، میراث فرهنگی ناملموس به معنای رسوم، بازنماییها، تجلیات، دانشها، مهارتها و نیز ابزارها، اشیاء، دستساختهها و فضاهای فرهنگی مرتبط با آنها است که جوامع، گروهها و در بعضی از موارد، افراد بهعنوان بخشی از میراث فرهنگی خود میشناسند.
نظر شما