محمدابراهیم یخکشی روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، شمار چاههای آب در مازندران را ۱۴۷ هزار حلقه اعلام کرد و اظهار داشت: از این تعداد ۸۷ هزار حلقه چاه مجاز دارای پروانه و ۴۵ هزار حلقه نیز فاقد تمدید پروانه بهرهبرداری هستند که با اقدامهای صورت گرفته برای ۱۲ هزار حلقه چاه در مازندران پروانه بهرهبرداری صادر شده است.
وی با بیان اینکه چاههای کشاورزی مجاز سالانه اجازه برداشت یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون مترمکعب آب از منابع و سفره آبهای زیرمینی را دارند، افزود: چاههای کشاورزی فاقد پروانه بهرهبرداری نیز سالانه ۱۸۰ میلیون متر مکعب از منابع آبهای زیرزمینی را برداشت میکنند.
وی گفت: بیشتر چاههای حفر شده در مازندران مصرف کشاورزی دارند به گونهای که از ۱۴۷ هزار حلقه چاه در این استان، ۱۴۲ هزار حلقه در بخش کشاورزی و بقیه در بخش آشامیدنی و صنعت کاربرد دارند.
وی با اشاره به مشکلات حفر چاههای غیرمجاز در دشتهای بهشهر، نکا و گلوگاه به عنوان دشت ممنوعه افزود: تراز آب در این مناطق در ۲ تا سه سال گذشته کاهش یافته بود که با اقدامهای صورت گرفته بخشی از این مشکل رفع شده است.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای مازندران توضیح داد که کسری مخازن آب در دشت ممنوعه بهشهر در چند سال گذشته به ۴۲ میلیون مترمکعب رسیده بود که با اقدامهای صورت گرفته، بارشهای مطلوب باران و اجرای طرحهای تعادل بخشی، این کسری به میزان ۱۶ میلیون مترمکعب جبران شد.
یخکشی میزان منابع آب تجدید شونده این استان را ۶ میلیارد مترمکعب توصیف کرد و گفت: از این میزان ۱.۵ میلیارد مترمکعب مربوط به آبهای زیرزمینی و ۴.۵ میلیارد مترمکعب نیز مربوط به آبهای سطحی است.
وی توسعه کشت دوم محصولات کشاورزی را از عمده مشکلات فراروی ذخایر آب های زیرزمینی استان ذکرکرد و گفت: در حالی که صدور پروانه بهرهبرداری آب از چاههای کشاورزی، برای یک فصل کشت صادر شده است، اما برخی بهرهبرداران بدون گرفتن مجوز نسبت به کشت دوم اقدام میکنند که این امر علاوه بر اضافه برداشت از سفره آبهای زیزمینی، کاهش دخایر منابع آبی را نیز به همراه دارد.
به گفته مدیرعامل شرکت آب منطقهای مازندران برخی بهرهبرداران کشاورز بدون گرفتن مجوز لازم برای تغییر کشت، نسبت به کشت محصولات پرآب طلب اقدام میکنند که این امر به سفره آبهای زیرزمینی آسیب جدی وارد میکند و در صورت مشاهده با اینگونه افراد برخورد قانونی میشود.
یخکشی ادامه داد: شرکت آب منطقهای مازندران علاوه بر برخورد با حفاران غیرمجاز، با تهیه و تدوین طرح جامعه، در حال تعیین تکلیف چاههای فاقد پروانه بهرهبرداری است
طبق آمار شرکت آب منطقه ای مازندران ، سالانه حدود ۳.۵ میلیون مترمکعب آب آشامیدنی در استان مصرف می شود. میزان مصرف آب بخش کشاورزی هم ۲.۳ میلیارد متر مکعب است که ٧٠درصد آن از آب بههنگام رودخانهها تامین می شود.
علاوه بر این، کشت برنج مازندران وابستگی زیادی به آب بههنگام رودخانه دارد و به همین خاطر هم هرگونه کاهش بارندگی و خشکسالی این استان را در تامین ، تقسیم و توزیع آب دچار مشکل می کند.
مازندران دارای ۸۵۰ قطعه آببندان، ۲ سد بزرگ و ۹ سد کوچک و ۱۲۰ شاخه روخانه به طول هفت هزار کیلومتر است.
نظر شما