محمدمهدی خطیب روز پنجشنبه در اولین نشست تدوین سند توسعه شهرستان بیرجند که در فرمانداری برگزار شد، گفت: سند آمایش سرزمین استان به عنوان سند بالادستی برای هر شهرستانی ماموریتی را تعیین کرده که در سازمان مدیریت و برنامهریزی ثبت شده است.
وی اظهار داشت: از این که اسنادی به صورت آکادمیک نوشته شود و کتابخانهای باشد، گریزانیم و ضرورت دارد تدوین اسناد به صورت اجرایی باشد.
مجری طرح آمایش سرزمین استان خراسان جنوبی افزود: سند توسعه شهرستان بیرجند از سه منبع اساسی گزارشهای دستگاههای اجرایی، تحلیل محتوای اسناد فرادستی و دیدگاه نخبگان تشکیل خواهد شد.
وی گفت: شناسایی چالشها و ظرفیتها، میزان اثرگزاری چالشها و ظرفیتها و شناخت برنامههای توسعهای از مهمترین نیازمندیها خواهد بود.
خطیب تاکید کرد: برای پیشبرد شهرستان باید ظرفیتهای دستگاهها مورد توجه قرار گیرد که دستگاه در تدوین این سند میتواند تعیین کننده باشد.
وی افزود: مدیران دستگاهها در زمینه شناسایی اقدامات اساسی میتوانند ایدههای خود را ابلاغ کنند تا توسعه شهرستان بیرجند در افق پنج ساله مورد بررسی قرار گیرد.
استاد زمین شناسی دانشگاه بیرجند گفت: برای نوشتن چشمانداز باید وضع موجود را شناسایی کرد و چشمانداز بر این اساس تدوین شود.
وی ابراز امیدواری کرد که سند توسعه شهرستان بیرجند با خرد جمعی نوشته شود و هم مبانی دانشگاهی و هم پیشنهادهای اجرایی در آن بگنجد.
فرماندار بیرجند هم در این نشست گفت: خلق دستورالعملهای غیرکارشناسی از مهمترین دلایل عقبافتادگی به لحاظ اجرایی است که با تفکر در تنظیم سند توسعه میتوان جلوی روندهای غیرکارشناسانه را گرفت.
علی ناصری افزود: سند بالادستی استان آمایش سرزمین است که تهیه و تصویب شده است و بر مبنای آن برای ۱۱ شهرستان استان اسناد توسعه در حال تدوین است که مبنای این اسناد ابتدا احساس وضعیت موجود و سپس آیندهپژوهی براساس نظر خبرگان است.
وی بیان کرد: به موازات اسناد در دستگاههای مختلف اقدامات مطالعاتی برای پروژههای شهرستان بیرجند صورت میگیرد اما راهکارها باید برای پروژههای مطلوب شهرستان مورد توجه قرار گیرد.
وی گفت: انتظار داریم سندی برای شهرستان بیرجند تدوین شود که برنامه زمانبندی مشخص برای رسیدن به برنامه مطلوب داشته باشد.
فرماندار بیرجند افزود: به پروژهها باید زمانبندی داد زیرا به طور همزمان نمیتوان همه پروژههای مورد درخواست را اجرا کرد.
وی گفت: هدف از تنظیم اسناد این است که شناخت جامع از وضعیت محدودهای که سند در آن نوشته میشود، داشته باشیم و پایههای سند با قوت میتواند نقشه راه باشد.
ناصری اظهار داشت: هدف دیگر این است که سند قابلیت عملیاتی داشته باشد برای مثال با رویکردی که دانشگاه بیرجند و سازمان مدیریت و برنامهریزی به سند آمایش به عنوان یک سند بالادستی داشتند، میتواند در این زمینه موثر واقع شود.
وی افزود: ماحصل تدوین سند توسعه شهرستان ذیل سند آمایش سرزمین باید نظر نخبگان و دستگاهها را به همراه داشته باشد مثلا در توسعه بخش کشاورزی باید براساس سند سازگاری با کمآبی استان عمل شود و این سند باید بگوید در بخش کشاورزی در چه مرحلهای هستیم و با این روند به کجا خواهیم رسید.
فرماندار بیرجند گفت: خراسان جنوبی در حوزه زرشک، عناب و زعفران در کشور حرف اول را میزند اما در حوزه فرآوری عقب هستیم و باید شناخت ظرفیتها در قالب سندهای شهرستانی انجام شود.
وی تصریح کرد: گروههای کاری بین مدیران مرتبط با روند تنظیم سند توسعه تشکیل شود تا در فواصل لازم جلسات برگزار و به جمعبندی موردنظر برسیم.
ناصری افزود: با توجه به اینکه سیاستهای موازی همچون ستاد توسعه خاوران وجود دارد، پروژههای تعریف شده باید همپوشانی داشته باشد.
وی گفت: انتظار داریم وقتی سند توسعه شهرستان نوشته میشود، کتابخانهای نباشد زیرا سندها با نظر علمی نوشته میشوند اما گاهی یکسری موارد اجازه نمیدهد که این سند اجرایی شود.
فرماندار بیرجند اظهار داشت: اسنادی که اجرا نمیشوند، ناظر و کنترل کننده ندارند و ضامن اجرایی شدن یک سند، دستگاهای نظارتی در حوزه برنامهریزی استان هستند و انتظار داریم در خروجی سند ناظران سند کاملا مشخص باشد.
وی گفت: اعتبارات باید برنامهریزی شده باشد تا در حوزه پیشگیری هزینه شود و این مهم در بخش کشاورزی نمود بیشتری پیدا میکند اما تنظیم سند در این بخش باید دارای برنامهریزی اجرایی باشد.
ناصری بیان کرد: نیازمندیها در حوزه اعتباری باید در این سند مورد توجه قرار گیرد تا مشکلات را به صورت ریشهای حل کند.
وی افزود: نقش رسانهها در تدوین سند ضروری است و از رسانهها در مورد شناسایی چالشها و ظرفیتهای اجتماعی میتوان استفاده کرد.
امروز اولین نشست ستاد توسعه شهرستان بیرجند ذیل ستاد استانی توسعه خاوران نیز در فرمانداری بیرجند برگزار شد.
نظر شما