به گزارش ایرنا، در این بیانیه که یک نسخه آن در تارنمای وزارت امور خارجه انگلیس منتشر شد آمده است: وزرای امور خارجه فرانسه، آلمان، انگلیس و ایالات متحده آمریکا برای دومین بار پس از انتخاب آنتونی بلینکن (بهعنوان وزیر خارجه آمریکا) به صورت مجازی تشکیل جلسه دادند تا درباره ایران و سایر مسائل مهم رایزنی کنند.
این بیانیه میافزاید: تروئیکای اروپایی و آمریکا علاقهمندی خود را برای حفظ نظام عدم اشاعه تسلیحات هستهای و اطمینان از اینکه ایران هرگز به توسعه سلاح هستهای دست پیدا نکند ابراز کردند.
بر پایه این بیانیه، برجام دستاورد کلیدی دیپلماسی چند جانبه گرایی خوانده شد و تروئیکای اروپایی از تمایل آمریکا برای بازگشت به دیپلماسی با ایران و از سرگیری گفتوگوهای عمیق با سه کشور اروپایی استقبال کردند.
در ادامه بیانیه یادشده میخوانیم که وزرای امور خارجه تروئیکای اروپایی و آمریکا درباره بازگشت کامل ایران به برجام به عنوان یکی از اهداف مشترک گفتوگو کرده و در این زمینه «آنتونی بلینکن» وزیر امور خارجه آمریکا تاکید کرد که جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا گفته است که اگر ایران به اجرای تعهداتش در این توافق بازگردد، آمریکا نیز اقدام مشابهی را صورت خواهد داد و آمادگی دارد تا در این جهت با ایران تعامل کند.
تروئیکای اروپایی و ایالات متحده در این بیانیه از ایران خواستهاند تا از برداشتن گامهای بیشتر، به ویژه در خصوص «تعلیق پروتکل الحاقی و محدود کردن فعالیتهای راستی آزمایی آژانس در ایران» پرهیز کند. آنها همچنین نسبت به تصمیم ایران برای توقف اقدامات داوطلبانه تحت برجام هشدار داده و ادعا کردهاند این اقدام «فرصت برای دیپلماسی مجدد» را به محاق میبرد.
در بیانیه یادشده تروئیکای اروپایی و آمریکا همچنین نگرانی مشترک خود را نسبت به اقدامات اخیر ایران برای غنی سازی ۲۰ درصدی اورانیوم و تولید اورانیوم فلزی ابراز و ادعا کردند که این اقدامات نمی تواند توجیه غیر نظامی داشته باشد. آنها همچنین اراده خود را برای تقویت برجام مورد تاکید قرار داده تا در کنار طرف های منطقهای و جامعه جهانی به نگرانیهای مربوط به برنامه موشکی و فعالیتهای منطقهای ایران پرداخته شود.
در این بیانیه می خوانیم که تروئیکای اروپایی از دورنمای بازگشت ایران و آمریکا به برجام استقبال کردند.
نشست چهارجانبه وزرای امور خارجه تروئیکای اروپایی و آمریکا در حالی برگزار شد که جمهوری اسلامی ایران قصد دارد تا پنجم اسفند ماه اقدامات داوطلبانه تحت برجام را در چارچوب قانون لغو تحریمها متوقف کند. مجلس شورای اسلامی ۱۱ آذرماه گذشته با تصویب این قانون دولت را مکلف کرد که در صورت ادامه تحریمهای آمریکا، همکاری با آژانس را محدود کرده و گامهای بیشتری را در خصوص کاهش تعهداتش ذیل برجام بردارد.
بر اساس ماده ۶، «دولت جمهوری اسلامی ایران موظف است بر اساس بندهای ۳۶ و ۳۷ برجام، ظرف مدت ۲ ماه از تصویب این قانون، دسترسیهای نظارتی فراتر از پروتکل الحاقی بر اساس برجام را متوقف کند.»
کاظم غریب آبادی سفیر و نماینده ایران نزد سازمانهای بینالمللی در وین اعلام کرد که نامه توقف اجرای اقدامات داوطلبانه ایران دوشنبه تحویل مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی شده است. در همین پیوند قرار است مدیر کل آژانس روز شنبه برای گفت وگو و متقاعد کردن مقامهای ایران در خصوص آنچه تداوم بازرسی از فعالیتهای حیاتی هستهای حیاتی خوانده راهی تهران شود.
ایران همواره اعلام کرد که در صورت بازگشت آمریکا به برجام، لغو تحریمها و اجرای تعهدات برجامی از سوی دیگر طرفهای این توافق بینالمللی، گامهای برداشته شده در مسیر کاهش تعهدات برجامی از سوی تهران به سرعت برگشت پذیر خواهد بود.
نظر شما