به گزارش روابط عمومی این اداره کل، علی مستوفیان روز یکشنبه اظهار داشت: نشست شورای ملی ثبت آثار منقول که با حضور اعضای شورا در سالن آمفیتئاتر وزارتخانه متبوع برگزار و پرونده این آثار منقول از استان ارائه شد و مورد تایید قرار گرفت.
وی عنوان کرد: این آثار شامل مهر سنگی چهارگوش با نقش متهای، مهر سنگی با نقش متهای، مهر تعویذ سنگی با نقش اسطورهای، مهر مفرغی مسطح با نقش ستارهای، مهر مشبک مفرغی و مهر مشبک مفرغی دندنقاب است.
معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان شمالی اظهار داشت: این آثار از کاوشهای باستانشناسی در محوطه چلو بهدست آمده است.
محوطه تاریخی چلو در چهار کیلومتری شهر سنخواست از توابع شهرستان جاجرم قرار دارد که در سال ۱۳۸۶ به شماره ۲۹۲۴۲ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
به گفته منابع محلی محوطه باستانی چلو برای نخستین بار از سوی کشاورزان هنگام کشت بر روی کشتزارهای این محدوده کشف شد که به دلیل وجود مولفه هایی همچون راه ابریشم، آب و خاک مناسب برای انجام فعالیتهای کشاورزی، معدن غنی و حضور جانوران متعدد برای شکار، تبدیل به شهر شده بود.
باستان شناسان می گویند که استقرار در این منطقه ۲ هزار سال طول کشیده و طی کاوشهای متعدد، آثار تاریخی با ارزشی کشف شده که شامل ظروف سفالی و سنگی، زیورآلات فلزی و سنگی و پیکره های پخته است.
بر اساس کاوشهای باستانشناسان در این محل، ساکنان این منطقه به لحاظ صنعتی در زمینه تراش سنگ، سفالگری و فلزکاری پیشرفت قابل توجهی داشتهاند.
محوطه باستانی چلو از توالی فرهنگی گستردهای برخوردار است. سکونت در این محوطه از اواخر دوره مس و سنگ (کلکلوتیک) آغاز میشود و تا ۱۷۰۰ پیش از میلاد (۳۷۰۰ سال قبل) ادامه داشته است.
باستانشناسان بر همین اساس شواهدی از تاثیر فرهنگ حوزههای بزرگ فرهنگی منطقه از جمله حوزه فرهنگی گرگان، ترکمنستان، خراسان بزرگ و فرهنگ حصار دامغان را در منطقه چلو شناسایی کردهاند.
این محوطه باستانی با گستره حدود ۶۰ هکتار در زمره بزرگترین استقرارگاههای پیش از تاریخ در شمال شرق کشور محسوب می شود.
استان خراسان شمالی با داشتن هزار و ۲۰۰ اثر و بنای تاریخی شناسایی شده در شمال شرق کشور قرار دارد.
نظر شما