۱۴ اسفند ۱۳۹۹، ۱۳:۰۵
کد خبرنگار: 1261
کد خبر: 84251961
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

تحولات شکلی و محتوایی در روند صلح افغانستان رخ خواهد داد

کابل - ایرنا - سفر تازه زلمی خلیل‌زاد و دیدارهای همه جانبه وی در کابل با مقامات بلند پایه دولتی، سیاستمداران و رهبران احزاب و بحث‌های آنها بیانگر آن است که روند آینده صلح این کشور با تحولات محتوایی و شکلی مواجه خواهد شد.

به گزارش ایرنا، رسانه‌های افغانستان و سیاستمداران این کشور از طرح جدید آمریکا برای روند صلح این کشور خبر می دهند که فرستاده ویژه آمریکا در سفر اخیر با خود به کابل آورده است.

محمدیونس قانونی معاون سابق ریاست جمهوری و رئیس سابق مجلس نمایندگان افغانستان گفت که با توجه به مذاکراتی که با زلمی خلیل‌زاد و دیگر سیاستمداران این کشور طی چند روز گذشته داشته، بر این باور رسیده که در روند صلح این کشور تحولاتی شکلی و محتوایی رخ خواهد داد.

وی که در بیست و ششمین سالگرد شهادت عبدالعلی مزاری رهبر حزب وحدت اسلامی افغانستان سخنرانی می کرد گفت که روند صلح این کشور شتاب بیشتر خواهد گرفت و تعریف جدیدی برای رسیدن به صلح احساس می شود.

قانونی گفت : جامعه جهانی صلح این کشور را دنبال می کند اما در این راستا اجماع منطقه‌ای جهانی و ملی ضروری است و در غیر این صورت صلح پایدار تحقق نخواهد یافت.

به گفته رئیس سابق مجلس افغانستان نقشه راه جدیدی که برای صلح این کشور مطرح است با خط و نشان روشن باید باشد و شکل کنونی صلح تغییر کند.

وی گفت که بدون حضور پر رنگ دولت صلح ممکن نیست و بدون طالبان هم صلح معنی نخواهد داشت زیرا آنها یکی از طرف‌های جنگ هستند اما طرف سوم مردم افغانستان می باشند که در روند کنونی صلح حضور ندارند و مردم این کشور از جمله زنان و نیروی سابق ضد طالبان در کجای صلح کنونی قرار دارند؟

وی پیشنها کرد که روند مصالحه باید از وضعیت دو ضلعی بیرون شده سه ضلعی شود که هم به نفع دولت و هم به نفع ملت  است.

قانونی تصریح کرد، روشی که ظرفیت انعکاس تنوع قومی، سیاسی و مذهبی را برای رسیدن به صلح نداشته باشد از نظر مردم افغانستان دوام ندارد و ما را به صلح نمی رساند.

معاون سابق ریاست جمهوری افغانستان گفت که عدالت اجتماعی با شعار تضمین نمی شود و ما باید از وضعیت نرم گفتاری به وضعیت عمل گرایی عبور کنیم تا ساختار در برابر مردم پاسخگو باشد و آنگاه صلحی عادلانه بوجود خواهد آمد.

رسانه‌های افغانستان نیز طی دو روز گذشته از طرح جدید خلیل زاد سخن گفته و نوشته اند که وی در سفر اخیر خود به کابل گفته است که شبیه نشست بن با حضور تمام طرف‌های افغانستانی و کشورهای منطقه و جامعه جهانی نشستی برگزار و در آن دولت مشارکتی تشکیل شود.

وی در دیدار با مقامات بلندپایه دولتی و احزاب سیاسی و رهبران سابق جهادی این کشور خواسته است که هرچه زودتر دیدگاه‌های خود را در این رابطه با وی شریک سازند.

«نیلوفر ابراهیمی» نماینده استان بدخشان در مجلس نیز در صفحه فیسبوک خود نوشته است، محتوای این دیدارها تا جایی که علنی شده، خبر از یک طرح تازه و نشست بزرگ‌ شبیه نشست بن می باشد که دولت همه شمول را در دستور کار دارد.

محمد محقق رهبر حزب وحدت اسلامی مردم افغانستان و مشاور ارشد سیاسی ریاست جمهوری نیز در نشست امروز از چالش‌ها و برخی خواسته‌ های طالبان پرده برداشت.

محقق گفت که گروه طالبان به هزاره‌ها سه پیشنهاد کرده که هیچ کدام آن قابل قبول نیست.

وی افزود که طالبان از آنها خواسته است که با این گروه بیعت کنند و یا سلاح بردارند در کنار آنها بر علیه دولت افغانستان بجنگند و راه سوم این است که آنها به مناطق هزارجات رفته و بیطرفی خود را حفظ کنند.

محقق گفت که هیچ یکی از این پیشنهادها قابل قبول نیست، زیرا در هر صورت آینده این مردم با خطر جدی مواجه می باشد و طالبان پس از رسیدن به حاکمیت باردیگر علیه این مردم اقدام خصمانه خواهند کرد.

وی گفت که طالبان برای هزاره این سه مسیر را انتخاب کرده است اما آنچه را به عبدالرب رسول سیاف رهبر سابق جهادی و از علمای برجسته اهل سنت افغانستان تنها پیشنهادی را که کرده است، بیعت با این گروه می باشد.

محقق گفت که این خواسته‌های طالبان نشان می دهد که آنها تنها به جنگ می اندیشند و برای صلح آمادگی ندارند.

مارشال عبدالرشید دوستم معاون سابق ریاست جمهوری و رهبر حزب جنبش ملی افغانستان هم در دیدار با خلیل زاد خواستار تسریع روند صلح شده و گفته است که در ضمن آن باید آمادگی برای جنگ نیز گرفته شود.

دوستم بارها تأکید کرده است که اگر طالبان به صلح تن ندهند باید از راه نظامی سرکوب شوند و وی آمادگی این کار را دارد.

برخی کارشناسان سیاسی و نظامی افغانستان بر این باورند که سال ۱۴۰۰ آخرین سال جنگ در این کشور است و پیش بینی کرده اند که جنگ‌های خونینی رخ خواهد داد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha