پیش از شیوع کرونا سالانه حدود ۲۰ میلیون مسافر به قصد زیارت امام رضا (ع) از گلستان عبور می کردند که حجم بالای مسافران عبوری در کنار عده ای که این استان را برای مقصد گردشگری انتخاب کرده بودند، فرصت مناسبی برای توجه به ایجاد زیرساخت های گوناگون و مورد نیاز توسعه این بخش بود.
از جمله ابتدایی ترین نیازهای حضور و جذب گردشگر، فراهم بودن امکان اقامت شبانه است که این موضوع چالش و نیاز جدی گلستان در سال های گذشته بود.
به عنوان نمونه حسن صادقلو استاندار اسبق گلستان در سال ۹۳ گفته بود: این استان با داشتن ظرفیتهای فراوان گردشگری در بحث اسکان و پذیرش مسافر و گردشگر ضعیف است و هیچ هتل پنچ ستارهای ندارد.
قبل از شروع فعالیت دولت تدبیر و امید ظرفیت پذیرش مسافر در واحدهای اقامتی گلستان حدود ۱۸ هزار نفر روز بود که با بهره برداری از طرح های کوچک و بزرگ اقامتی شامل هتل و بومگردی ها، این رقم به حدود ۲۴ هزار و۶۰۰ نفر روز افزایش یافت.
علاوه بر توجه به فراهم کردن زیرساخت ها، تلاش برای مرمت آثار تاریخی و ثبت ملی و جهانی برخی از آن ها، برنامه مهم و اولویت دار میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گلستان برای حفظ این میراث بهجای مانده و استفاده حداکثری از آن ها برای کمک به رونق اقتصادی این استان است.
علی اصغر مونسان در سفر روز گذشته به گلستان، علاوه بر افتتاح چندین طرح شامل بازسازی بناهای تاریخی، شروع ساخت ۲ هتل و مجموعه اقامتی و گردشگری در گرگان و علی آباد را آغاز کرد.
آغاز نهضت بهرهبرداری از بناهای تاریخی
وی در اولین برنامه سفر به گلستان در دیدار با آیتالله سیدکاظم نورمفیدی نماینده ولیفقیه در استان گلستان و امامجمعه گرگان گفت: با اعتبارات دولتی امکان مرمت، حفظ و احیای بناهای تاریخی کشور وجود نداشت و از اینرو وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی حق بهرهبرداری از بناهای تاریخی کشور را تا جایی که امکان داشت به مردم و بخش خصوصی واگذار کرد و با این اقدام بناهای تاریخی مرمت و به فضاهای گردشگری شامل پذیرایی و اقامتی تبدیل شد.
وی بیان کرد: واگذاری حق بهرهبرداری از بناهای تاریخی نهضت بزرگی در کشور شکل داد و بناهای متعددی در کشور با کاربری گردشگری احیا شدند که در کنار ایجاد اشتغال و افزایش ظرفیتهای گردشگری کشور، ماموریتهای حفاظت از آثار تاریخی برای این وزارتخانه محقق شد.
وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی افزود: در دولت تدبیر و امید با تکیه بر اقتصاد مردمی، بهرغم تحریمهای حداکثری و کمبود منابع اعتباری دولتی، چندین رکورد در حوزه گردشگری به ثبت رسید و گردشگری قبل از شیوع ویروس کرونا نشاط و شادابی خوبی در کشور پیدا کرد.
مونسان ادامه داد: اقامتگاههای بومگردی چند ماموریت مهم نظام و کشور را توانست به انجام برساند که ایجاد اشتغال برای جوانان، جلوگیری از مهاجرت روستا به شهر و برگرداندن نشاط به روستاها از جمله آن است.
وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی گفت: بیش از ۴۸۰ هتل در دولت تدبیر و امید به بهرهبرداری رسیده است و از عدد ۲۶۹ هزار تخت اقامتی به عدد ۴۷۱ هزار تخت اقامتی رسیدهایم که حدود ۲ برابر افزایش پیدا کرده است.
مونسان ادامه داد: در بخش صنایعدستی هم ۹۹ رشته منسوخ شده در دولت تدبیر و امید توسط پژوهشگاه وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی احیا و به چرخه اقتصادی کشور برگردانده شد.
توسعه روابط منطقهای؛ راهبرد جمهوری اسلامی ایران
وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی سپس در آیین "شب فرهنگی ایران - قزاقستان" در گرگان شرکت کرد و در این مراسم گفت: توسعه روابط منطقهای جزو اصول راهبردی دولت جمهوری اسلامی ایران است و برگزاری برنامههای فرهنگی مانند شبهای فرهنگی میتواند بهویژه در سطح منطقهای به ارتباطات هر چه بیشتر کشورها کمک کند.
مونسان گردشگری را یکی از راه های نزدیکی بین کشورها دانست و اظهار داشت: گردشگری عامل تبادل پیام صلح و مودت بین ملت ها است و از طریق آن مردم ضمن آشنایی با جوامع و آداب و رسوم گوناگون، فرهنگ کشور خود را به نقاط دیگر دنیا منتقل می کنند.
وی توسعه روابط با کشورهای همسایه و منطقه را جزو اصول راهبردی ایران دانست و گفت: بر اساس این سیاست، وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی تلاش می کند زمینه رونق گردشگری با اولویت فرهنگی را فراهم کند.
وی کشاورزی، معدن و صنعت را شاخه های جدید گردشگری اعلام کرد و گفت: دولت تلاش کرد با توجه به فراهم بودن زیرساخت های کافی و جاذبه های متعدد، این بخش ها را توسعه داده و با معرفی ظرفیتهای موجود از آن برای رونق اقتصادی بیشتر مناطق گوناگون کشور استفاده کند.
استان گلستان با یک میلیون و ۸۶۹ هزار نفر جمعیت علاوه بر خواهرخواندگی با منگستائو و فعالیت سرکنسولگری قزاقستان در گرگان قرابتهای دیگری هم با این کشور دارد چرا که ۱۵۰۰ خانوار قزاق با جمعیتی قریب به شش تا هشت هزار نفر از گذشتههای دور در گرگان ساکن هستند.
بهرهبرداری از ۳۰۸ پروژه مرمت بناهای کشور
وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در برنامه دومین روز سفر به گلستان در مراسم بهرهبرداری از ۳۰۸ پروژه حفظ، احیا و مرمت بناهای تاریخی و مذهبی کشور از جمله ۱۲ طرح گلستان با حضور ویدئو کنفرانسی رییس جمهوری شرکت کرد.
برای آمادهسازی و مرمت پروژه حوزه میراث فرهنگی استان گلستان ۲۴۰ میلیارد و ۷۰۰ میلیون ریال از محل منابع مختلف هزینه شد.
مرمت بنای تاریخی عابدینیها، خانههای خلیلی، باقریها، رضاقلینژاد، شفیعی، سیدمحمدی، عباس کریمیفیضآبادی و بافت تاریخی روستای شاهکوه به همراه مغازههای چوبی محله سرچشمه و عمارت تابستاننشین خانه تقوی در گرگان، سقاخانه ولاغوز در کردکوی، چراغانی و تکمیل روشنایی پل تاریخی آققلا و محراب امامزاده یحیی بن زید گنبدکاووس از سوی رییس جمهوری افتتاح شد.
میزان سرمایهگذاری بخش دولتی از محل منابع ملی و استانی در مجموع این پروژهها ۳۳ میلیارد و ۲۵۰ میلیون ریال و بخش خصوصی ۲۰۷ میلیارد و ۴۵۰ میلیون ریال بود.
وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در این مراسم گفت: مقابله با تهاجم فرهنگی یکی از اهداف اصلی احیا و مرمت بناها و اماکن تاریخی و مذهبی کشور است.
مونسان اظهار داشت: ساختمان های تاریخی استان های کشور به دلیل جاذبه های فراوان اقتصادی و فرهنگی از سوی سرمایه گذاران بخش خصوصی در حال مرمت است و توانسته جایگاه مناسبی در بهبود وضعیت اقتصادی مناطق ایجاد کند.
وی افزود: تبدیل بناهای مرمت شده به فضاهای گردشگری و اقامتی با استقبال گردشگران داخلی و خارجی مواجه شده و رونق برخی از آن ها از هتلهای چند ستاره هم بیشتر است.
مونسان به ظرفیت فراوان گردشگری کشور اشاره کرد و گفت: به جز آثار تاریخی، طبیعی، بخش های دیگر مانند کشاورزی و صنعت هم از زمینه مناسبی برای گردشگری برخوردارند که تلاش برای استفاده از این ظرفیت ها در راستای توسعه گردشگری و رونق اقتصادی در حال انجام است.
وی گفت: به عنوان نمونه، مزرعه گردشگری کشاورزی در گرگان با مساحت پنج هکتار از ۲ سال قبل راه اندازی شد و در این مدت علاوه بر توسعه ۳.۵ هکتاری، چندین فرصت شغلی مستقیم ایجاد کرد و به مقصدی برای گردشگران تبدیل شد.
وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی به طرح های در دست ساخت گردشگری گلستان اشاره کرد و گفت: با تکمیل و بهره برداری از این طرح های در دست ساخت پنج هزار و ۸۰۰ تخت به مجموعه تختهای اقامتی این استان اضافه خواهد شد.
همچنین با حضور وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ۵۱ پروژه گردشگری و صنایع دستی دیگر گلستان افتتاح و یا عملیات ساخت آن آغاز شد.
سه هتل، یک هتل آپارتمان، سه مجتمع گردشگری، سه واحد پذیرایی سنتی، سه دفتر خدمات مسافرتی، ۱۶ اقامتگاه بومگردی، چهار مزرعه گردشگری و هفت خانه مسافر در گلستان با سرمایه گذاری ۲۱ میلیارد و ۲۱۱ میلیون ریالی بخش خصوصی و ایجاد ۵۹۱ فرصت شغلی با حضور وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی به بهره برداری رسید.
مرمت ۳۲۰ پروژه تاریخی و مذهبی کشور تا پایان دولت دوازدهم
مونسان در حاشیه مراسم افتتاح ۳۰۸ پروژه مرمت بناهای کشور با اشاره به تلاش برای بهرهبرداری حداکثری از ظرفیت بناهای تاریخی کشور به خبرنگاران گفت که تا پایان دولت دوازدهم مرمت و احیای ۳۲۰ پروژه تاریخی، فرهنگی و مذهبی کشور تکمیل و بخش عمده آنها به مکانهای اقامت گردشگران تبدیل خواهد شد.
علیاصغر مونسان اظهار داشت: با توجه به قول مساعد امروز رییس جمهوری برای تامین اعتبار این پروژهها، آمادگی کامل برای تسریع در روند تکمیل و بهرهبرداری از آن ها وجود دارد.
وی بیان کرد: این بناها پس از مرمت و احیا با جذب سرمایه بخش خصوصی به امکانات اقامتی تجهیز و در خدمت گردشگری قرار میگیرد.
وی ایجاد اشتغال با حمایت از سرمایهگذاری در پروژههای بزرگ (ساخت هتل) و کسب و کارهای کوچک (احداث بومگردی) با سرمایهگذاری اندک را از جمله دستاوردهای این وزارتخانه برای کمک به رونق کسب و کارهای مرتبط با گردشگری اعلام کرد و گفت: برای بهبود وضعیت فعالان کسب و کارهای کوچک مانند بومگردی سال گذشته ۱۰ هزار میلیارد ریال از محل منابع اشتغال روستایی و تسهیلات ارزان قیمت پرداخت شد.
آغاز ساخت ۲ مجتمع اقامتی در گرگان و علیآبادکتول
شرکت در مراسم آغاز ساخت ۲ مجتمع اقامتی، تفریحی، گردشگری و تجاری در گرگان و علیآباد کتول آخرین برنامه سفر وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در گلستان بود.
در این مراسم عملیات ساخت مجتمع اقامتی، گردشگری و تجاری ویستاتوس لوتوس با پیش بینی اعتبار هشت هزار میلیارد ریال و ایجاد هزار فرصت شغلی آغاز شد.
این مجتمع با زیربنای ۷۹ هزار و ۵۶۵ مترمربع ساخته خواهد شد و در بخش اقامتی صد اتاق با مجموع ۲۵۰ تخت دارد.
همچنین با دستور وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی عملیات ساخت یک هتل در علیآبادکتول با پنج هزار مترمربع زیربنا و سرمایهگذاری ۴۵۰ میلیارد ریال آغاز شد.
این هتل دارای ۳۰ اتاق با ۹۰ تخت است که زمینه اشتغال ۲۵ نفر را فراهم خواهد کرد.
گلستان ۴۵۲ واحد گردشگری شامل ۲۳ هتل، ۶ هتل آپارتمان، پنج مُتل، ۱۰۱ واحد اقامتی بومگردی، ۲۰۱ خانه مسافر، ۱۴ مهمانپذیر، پنج پانسیون، ۴۴ واحد پذیرایی، ۲۲ سفره خانه سنتی، ۷۵ دفتر خدمات مسافرتی، یک مجتمع تفریحی گردشگری، یک مزرعه گردشگری و چهار موسسه آموزش گردشگر دارد.
مجمموع تختهای واحدهای گردشگری گلستان هفت هزار و ۳۱۴ تخت در هزار و ۹۲۴ اتاق با ظرفیت پذیرش ۲۴ هزار و ۵۹۵ نفر روز و اشتغال ۲ هزار و ۳۶۰ نفر است.
گلستان با مناطق گردشگری، تفریحی، میراث فرهنگی و صنایع دستی گوناگون دارای افزون بر ۷۰۰ اثر ثبت ملی و ۲ اثر شامل برج آجری گنبدکاووس و بخشی از جنگلهای هیرکانی در فهرست آثار جهانی است.
نظر شما