۸ فروردین ۱۴۰۰، ۸:۴۳
کد خبرنگار: 2492
کد خبر: 84259091
T T
۳ نفر

برچسب‌ها

بی اشتهایی عصبی چیست؟

۸ فروردین ۱۴۰۰، ۸:۴۳
کد خبر: 84259091
بی اشتهایی عصبی چیست؟

تهران- ایرنا- بی‌اشتهایی عصبی یک اختلال عصبی و تغذیه‌ای خطرناک حتی مرگ آفرین است که به واسطه دشواری در تشخیص و درمان و از سوی دیگر قدرت گرفتن عامل تبلیغات و مد در شکل گیری آن، نیازمند توجه ویژه است.

محبوبه گودرزی متخصص بیماری های گوارشی روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: علائم فیزیکی بی اشتهایی عصبی اغلب مربوط به گرسنگی است. در واقع این بیماری شامل مشکلات رفتاری و احساسی است که به علت درک غیرواقعی از وزن بدن و ترس بی اندازه از چاقی و اضافه وزن به وجود می آید.

وی اظهار داشت: کاهش وزن شدید، ظاهری لاغر، سرگیجه یا غش کردن، شکنندگی انگشت ها، کم پشتی و ریزش موها، عقب افتادن قائدگی، یبوست و درد در ناحیه شکم، خشکی یا زردی پوست، ناتوانی در تحمل سرما، ضربان قلب نامنظم، فشار خون پایین، کمبود آب بدن، تورم بازوها یا پاها و فرسایش دندان ها از علایم بی اشتهایی عصبی است.

گودرزی ادامه داد: بی اشتهایی عصبی، سومین بیماری مزمن شایع در بین افراد است و این بیماری ۱۰ برابر در زنان شایع تر است و  هنگامی که فرد شروع به کاهش وزن کند، کمبود مواد مغذی ممکن است در تغییر مغز به روشی که باعث تقویت رفتارها و افکار وسواسی مربوط به بی اشتهایی عصبی می شود، کمک کند،  این تغییرات می تواند بخشی از مغز که اشتها را کنترل می کند مختل کند یا می تواند احساس اضطراب و گناه از غذا خوردن را افزایش دهد.

به گفته این پزشک، افراد مبتلا به بی اشتهایی عصبی ممکن است نسبت به افراد دیگر، بیشتر به عفونت های میکروبی روده ای مبتلا شوند و این امر می تواند به اضطراب، افسردگی و کاهش وزن بیشتر منجر شود. این بیماران به خاطر شرایطی که تجربه می‌کنند مستعد ابتلا به افسردگی و وسواس فکری عملی هستند و در واقع نشانه‌هایی از جمله خلق و خوی پایین و افسرده و همچنین مشغله فکری و درگیری‌های ذهنی به مرور باعث می‌شود این افراد با این اختلالات دست و پنجه نرم کنند.

گودرزی تصریح کرد: ژنتیک یا سابقه خانوادگی بی اشتهایی عصبی و تاثیرات هورمونی در این بیماری نقش دارند و استرس‌های روانی، دغدغه‌های خانوادگی و ترس بیمارگونه از اضافه وزن تاثیر مستقیم بر بی اشتهایی عصبی می گذارد و درنظرگرفتن لاغری به عنوان مد روز، ترس از چاقی با وجود لاغر بودن، تبلیغات گسترده در رسانه‌ها و تلقی شدن لاغری به عنوان یک ارزش بر بروز  این بیماری موثر هستند.

این استاد دانشگاه آزاد اسلامی خاطرنشان کرد: در کشور لاغری به یک مشکل تبدیل شده و افراد به ویژه زنان تمایل دارند که با نخوردن لاغر بمانند؛ در حالی که آنها در معرض ابتلا به پوکی استخوان، بیماری های قلبی، کلیوی، معده درد و غیره قرار می گیرند.

گودرزی اظهار داشت: این بیماری اگر به موقع تشخیص داده نشود و به صورت مزمن ادامه پیدا کند به قسمت‌های مختلف بدن صدمه می‌زند و سیستم گوارشی به دلیل کاهش سرعت عضلات دچار یبوست می‌شود و بیمار مبتلا به دردهای مقعدی خواهد شد، الکترولیت‌های بدن ممکن است کاهش پیدا کند و اگر آزمایش بدهند ممکن است کلسترول بالا داشته باشد همچنین ممکن است قند خون پایین گزارش شود و آنزیم‌های کبدی به دلیل اختلالات افزایش پیدا کند.

anorexia nervosa یا بی اشتهایی عصبی هم نوعی اختلال در خوردن است و هم یک وضعیت متابولیکی که منجر به کاهش وزن بیش از حد و لاغر شدن شدید ناشی از خود گرسنگی می شود.

بی‌اشتهایی می‌تواند عوارض زیادی به همراه داشته باشد و در حادترین شکل آن، می‌تواند منجر به مرگ شود. ممکن است مرگ به طور ناگهانی رخ دهد، حتی وقتی که فرد خیلی هم کاهش وزن نداشته باشد. گاهی مرگ ناشی از ضربان نامنظم و غیرطبیعی قلب (آریتمی) است یا به علت نبود تعادل در الکترولیت‌ها و املاح مثل سدیم، پتاسیم و کلسیم است که توازن مایعات بدن را حفظ می‌کنند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha