طاهره نقییی روز جمعه در گفت و گو با خبرنگار سیاسی ایرنا افزود: همواره در همه نظامهای سیاسی، مشارکت حداکثری مردم در انتخابات به نوعی اعلام رضایت از سیاستگذاری داخلی و خارجی بوده است. طبق قانون اساسی، انتخابات ریاست جمهوری مهم ترین انتخابات کشور است که باید از از ۲ منظر به آن توجه کرد که نخستین منظر آن مشارکت حداکثری است.
وی یادآور شد: لازمه مشارکت حداکثری آن است که همه اقشار احساس کنند نماینده و نامزد پیگیر مطالبات آنها، میان گزینهها وجود دارد. بنابراین نهادها نباید مانع مشارکت حداکثری مردم شوند. ضروری است تمام سلایق فکری در چارچوب نظام بتوانند بهترین نامزدشان را معرفی کنند زیرا اگر داوطلب اصلح را رد صلاحیت کنند طرفداران او در صحنه انتخابات حاضر نمیشوند و مشارکت جدی به وجود نمیآید.
دبیرکل سازمان معلمان ایران، رویکرد دوم را کارآمدی دانست و خاطرنشان کرد: اگر بخواهیم موضوع کارآمدی را بهشکل جدی محقق کنیم شرط اصلی آن حضور جدی احزاب است تا پاسخگوی رای مردم باشند که متاسفانه ساز و کارهای موجود امکان چنین فرصتی را به احزاب نمیدهد. از طرفی ضروری است فضای گفتوگو، نقد و بررسی آزادانه عملکردها در رسانههای جمعی کشور ایجاد شود.
نقییی تصریح کرد: نامزدها باید برنامه داشته باشند و برنامه آنها در رسانههای عمومی نقد و بررسی شود به این ترتیب اگر مشارکت حداکثری و کارآمدی هر دو محقق شوند انتخابات خوبی خواهیم داشت.
وی با یادآوری این که اصولگرایان خود را در مقابل دولت مستقر میبینند، گفت: آنها با انتقاد از دولت میخواهند تفکر رقیب را زیر سوال ببرند و مشکلات موجود جامعه را بر گردن آنها بیندازند و برای خود اعتبار کسب کنند. از طرفی جمعبندی اصولگرایان بر اساس تجارب پیشین این است که هرگاه مشارکت بالا بوده باختهاند بنابراین برخی گروههای اصولگرا معتقدند بهتر است با مشارکت پایین انتخابات برگزار شود تا نامزد مورد نظر آنها برنده انتخابات شود.
این فعال سیاسی با بیان این که در عرصه بین المللی، مشارکت حداکثری میزان مقبولیت آن حکومت را تعیین می کند، خاطرنشان کرد: حضور حداکثری در انتخابات موجب میشود دولت برآمده از رای بالای مردم، در مجامع بین المللی و مذاکرات با پشتوانه قوی مردمی حاضر شود و از قدرت چانه زنی و امتیازیگیری بالایی برخوردار باشد.
وی ادامه داد: دولت حداکثری در عرصه جهانی و چالشهای آن قدرتمند حاضر میشود و مذاکراتش نتیجه مثبت در راستای منافع ملی خواهد داشت. تجربههای انتخابات گذشته ریاست جمهوری نشان میدهد هر وقت دولتی دارای پشتوانه مردمی بالا سرکار بیاید میتواند مشکلات جهانی و منطقه ای خود را حل و فصل کند.
نقییی اضافه کرد: وقتی دولتی پشتوانه قوی مردمی دارد مخالفان و دشمنانش در خارج به ویژه دولتهای مخالف از قدرت نرم این کشور و هماهنگی دولت و ملت واهمه داشته و سعی میکنند مسائلشان را با آنها حل و فصل کنند. میدانند اگر مشکلات فیمابین حل نشود با دولتی که پشتوانه قوی مردمی دارد نمیشود به سادگی مبارزه و دشمنی کرد.
وی یادآور شد: متولیان انتخابات میتوانند با لحاظ کردن حقوق شهروندی و ایجاد زمینههای انتخاباتی متعارف، مشارکت حداکثری را رقم بزنند. اگر تدابیری جدی و عملی اندیشیده شود و برای مردم باور اثرگذاری آرای آنها حاصل شود آن زمان مشارکت حداکثری اتفاق خواهد افتاد.
دبیرکل سازمان معلمان ایران تصریح کرد: دستگاههای نظارتی باید برخوردهای خود را قانونی و ضابطهمند کنند و دستگاههای اجرایی هم باید مقدمات مشارکت وسیع مردم را با توجه به شرایط کرونا فراهم کنند که یکی از مهمترین اقداماتی که باید انجام شود انتخابات الکترونیکی است. فعالان سیاسی و عقیدتی کشور باید از اختلاف برانگیزی پرهیز و تمام تلاش را مصروف دعوت و تشویق مردم به عرصه انتخابات برای تعیین سرنوشت کنند.
وی، رقابت احزاب و گروه های سیاسی و بالا رفتن مشارکت را دارای ارتباط مستقیم دانست و گفت: رقابت میان چند تفکر و گرایش سیاسی میتواند گروههای مختلف اجتماعی با تفکرهای مختلف را ترغیب به حضور و مشارکت حداکثری کند. نمیتوانیم بدون گروهها و احزاب رقابت را شکل دهیم و بدون رقابت آزاد و منصفانه نمیشود مشارکت را بالا برد. لازمه این کار دارا بودن داوطلبان مناسب و حداکثری برای نمایندگی همه سلایق سیاسی و اجتماعی کشور است.
نقییی اضافه کرد: همچنین ضروری است نامزدها مسائل اصلی کشور را بیان و برای حل و فصل آن راه حل ارائه تا مردم احساس کنند برای معضلات اساسی راهحلهایی وجود دارد تا امید به تغییر و حل و فصل مشکلات موجود افزایش و به تبع آن میل به مشارکت افزایش یابد. اما تنها رقابت روشها و تفکرات گروههای اجتماعی به تنهایی موجبات مشارکت را فراهم نمیکند بلکه «موثربودن انتخاب» عنصر بسیار مهم در مشارکت حداکثری خواهد بود.
وی افزود: اگر فرد بسیار مناسبی از هر لحاظ وجود داشته باشد و تمامی شرایط هم برای انتخابش مهیا باشد اما بعد از انتخاب با انواع موانع مواجه باشد یقینا آن انتخاب اثرگذار نخواهد بود و مردم این موارد را بجد در انتخابات لحاظ خواهند کرد و از جمله عوامل بسیار مهم کاهش مشارکت مردمی خواهد بود.
دبیرکل سازمان معلمان ایران همچنین گفت: با تامین این شرایط، نخبگان و گروههای مرجع کشور احساس میکنند میتوانند تاثیر جدی در سرنوشت سیاسی کشور داشته باشند و با تمام توان به صحنه خواهند آمد و مردم را تشویق به حضور و مشارکت در سرنوشت سیاسی خودشان خواهند کرد که در این حالت مشارکت جدیتر و رقابت بین جریانات مختلف سیاسی از جمله اصولگرایان و اصلاح طلبان شکل خواهد گرفت.
نظر شما