به گزارش ایرنا، اجرای طرح تغییر الگوی مصرف با نصب آبگرمکن های خورشیدی در مناطق صعب العبور برای روستاها و کوخ های مرزی بانه که از سال ۱۳۹۷ آغاز شده باعث تغییر الگوی مصرف سوخت و حفظ جنگل های مناطق مرزی بانه شده است.
پیش از اجرای این طرح ساکنان روستاهای مرزی که از نعمت گاز محروم هستند به ناچار برای استفاده از آب گرم درختان جنگل را قطع می کردند که این امر سبب از بین رفتن جنگل ها منطقه می شد که با نصب و راه اندازی آبگرمکن های خورشید در روستاهای مرزی علاوه بر اینکه جنگل های این منطقه نفس راحتی می کشند مردم نیز برای تهیه هیزم و تهیه آب گرم به زحمت نمی افتند.
جلوگیری از مهاجرت روستاییان به شهرها، حفاظت از جنگل ها، بوته ها و پوشش گیاهی، استفاده بهینه از انرژی رایگان . جلوگیری از قطع درختان جنگلی از مهمترین اهداف طرح تغییر الگوی مصرف سوخت در بانه است.
یکی از ساکنان روستای "گرماو" بانه که از آبگرم کن های خورشیدی استفاده می کند در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به مشکلات استفاده از سوخت مایع و چوب درختان گفت: در گذشته برای گرم کردن آب از انبار آب و چراغ علاالدین نفتی و هیزم استفاده می کردیم که مجبور بودیم چوب درختان جنگلی را قطع کنیم.
محمود اسماعیلی افزود: استفاده از چراغ و آتش برای گرم کردن آب کار بسیار سختی است و ساعت ها زمان نیاز دارد اما با نصب این آبگرمکن های خورشیدی دیگر نیازی به استفاده از این سوخت ها نداریم و همیشه آب گرم در دسترس داریم.
وی اظهار داشت: علاوه بر استفاده آسان این آبگرمکن ها از هزینه های اضافی که برای گرم کردن آب نیاز داشتم صرفه جویی می شود و مصرف نفت و چوب درختان به حداقل می رسد.
اسماعیلی ضمن تقدیر از شورای روستا و اداره منابع طبیعی وآبخیزداری بانه برای نصب این آبگرمکن ها گفت: در این روستا چهار خانوار زندگی می کنند که با هم برادر هستیم و یکی از برادرهایمان زمستان ها به دلیل مشکلات به شهر مهاجرت می کند.
وی ادامه داد: هر ساله برای تهیه هیزم و سوخت زمستانی با مشکلات زیادی مواجه می شویم که با نصب این آبگرمکن ها بسیاری از مشکلات ما در این زمینه حل می شود.
کارکرد آبگرمکن های خورشیدی
کارشناس منابع طبیعی و آبخیزداری بانه با اشاره به نحوه کارکرد آبگرمکن های خورشیدی گفت: آب از منبع به لوله های شیشه ای جریان پیدا می کند و دوباره به منبع بازمی گردد و آب به این شیوه گرم می شود و این لوله ها انرژی خورشیدی را جذب می کنند و با لوله کشی آب گرم به منزل انتقال می یابد.
زانا امینی با اشاره به اینکه منبع آبگرمکن ۲۰۰ لیتر ظرفیت دارد افزود: دستگاه آبگرمکن های خورشیدی با جذب انرژی خورشیدی آب مورد نیاز را گرم می کند که استفاده از این دستگاه به دلیل بهره گیری از انرژی خورشید از لحاظ اقتصادی بسیار مقرون به صرفه است.
وی با اشاره به اینکه آبگرمکن های خورشیدی از نرژی الکتریستیه هم بهره می گیرد و نیرو را ذخیره می کند اظهار داشت: این طرح در راستای کاهش وابستگی روستاییان و کوخ نشینان منطقه صفر مرزی به سوخت های فسیلی، کاهش مهاجرت و حفظ منابع طبیعی اجرا می شود که با همکاری صندوق توسعه ملی و همکاری سازمان جنگل ها و مراتع آبگرمکن های خورشیدی نصب و راه اندازی شد.
نصب ۶۲ آبگرمکن خورشیدی در روستاهای بانه
رییس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری بانه گفت: تاکنون ۶۲ دستگاه آبگرمکن خورشیدی در هفت روستا و کوخ نیروان، برویشکانی، دول ارزن، گرماو، کوله بوز، سوتو و کوخ وسوال در راستای اجرای پروژه مصرف سوخت نصب و راه اندازی شده است.
عثمان افتخاری ادامه داد: این آبگرمکن های خورشیدی در راستای تغییر الگوی مصرف روستاییان و کوخ نشینان و حفظ منابع طبیعی نصب را اندازی شده است.
وی اظهار داشت: هزینه هر آبگرمکن خورشید ۱۰۰ میلیون ریال است که اداره منابع طبیعی و آبخیزداری بانه به صورت رایگان در بین روستا نشینان و کوخ نشینان با هدف جلوگیری از قطع درختان جنگلی و احیا و توسعه منابع طبیعی توزیع کرده است.
رییس منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان بانه گفت: پروژه تغییر مصرف سوخت روستاها و کوخ های سخت گذر که امکان گاز کشی ندارند در راستای حفاظت، احیا و توسعه جنگل ها، جلوگیری از قطع درختان و بوته کنی اجرا شد.
وی ادامه داد: قرار داد امسال برای اجرای این طرح یک میلیارد و ۷۱۰ میلیون ریال است که تاکنون ۲۵ دستگاه آبگرمکن خورشیدی در روستاها و کوخ های شهرستان راه اندازی شده که این پروژه در سال آینده نیز اجرا می شود.
افتخاری با اشاره به اجرای طرح توسعه جنگل ها گفت: امسال ۱۳ هزار و ۵۰۰ اصله نهال در مناطق مختلف در راستای توسعه جنگل ها غرس شده که این نهال ها شامل، سرو نقره ای، کاج، آقاقیا، زبان گنجشک، افرا، زیتون تلخ، بادام تلخ و ارغوان است.
وی ادامه داد: نهالهای که در روستاها غرس شده توسط روستاییان نگهداری می شود و مابقی نیز توسط نیروهای منایع طبیعی سالانه در چند نوبت آبیاری می شود.
رییس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری بانه با بیان اینکه روستاهای که در حاشیه جنگل ها قرار دارند و راه دسترسی به آنها سخت و صعب العبور و از نعمت گاز طبیعی محروم باشند در اولویت اجرای طرح قرار دارند یاد آور شد: پیش از اجرای این طرح مردم این مناطق به ناچار برای تهیه سوخت از چوب درختان جنگلی استفاده می کردند.
از مساحت ۲ میلیون و ۹۳۷ هزار هکتاری استان کردستان، بیش از ۳۷۴ هزار هکتار آن را جنگل تشکیل می دهد، جنگل های این استان که جزو جنگل های زاگرس شمالی به حساب می آیند، در طول بیش از ۵۰ هزار سال گذشته تشکیل شده و به لحاظ محافظت از منابع آب و خاک، تولید محصولات فرعی، ذخایر ژنتیکی، مصارف درمانی، توانایی های اکوتوریستی و ارزش های زندگی، دارای اهمیت زیادی است.
جنگل های این استان که بخشی از جنگل های غرب کشور را تشکیل می دهد بیشتر اطراف شهرهای بانه و مریوان واقع شده و بعد از جنگل های شمال کشور در رتبه دوم اهمیت قرار دارند.
بانه ۸۴ هزار هکتار منابع طبیعی دارد که بیش از ۵۰ هزار هکتار را جنگل های بلوط تشکیل می دهند و این شهرستان مرزی با ۱۵۸ هزار نفر جمعیت در ۲۷۰ کیلومتری غرب سنندج مرکز استان واقع شده است.
نظر شما