به گزارش روز شنبه ایرنا، توافق بر سر اجرای موثر و متقابل پیمان آتش بس در مرزهای کشمیر، برگزاری مسالمت آمیز نشست بررسی اختلافات حقابه به میزبانی دهلینو پس از ۲ سال توقف، پیام بهبودی و سلامتی برای نخست وزیر پاکستان از سوی همتای هندی وی و نامه نخست وزیر هند به عمرانخان به مناسبت روز ملی پاکستان از جمله تحولات بی سابقه میان دو رقیب سرسخت جنوب آسیا در روزها و هفته های اخیر بود که امید بهبودی روابط بین اسلام آباد و دهلی نو را تقویت کرده است.
نشست اخیر هیاتهای کمیسیون آبی پاکستان و هند در دهلینو حکایت از ظرفیت موجود میان دو کشور برای برداشتن موانع در مسیر عادی سازی روابط دارد درحالی که وزارت امور خارجه پاکستان نیز روز گذشته با صدور بیانیهای ضمن موثر دانستن برگزاری این مذاکرات ۲ روزه، از آمادگی متقابل اسلامآباد برای میزبانی ادامه این مذاکرات با طرف هندی خبر داد.
رهبران سیاسی و نظامی پاکستان نیز جدای از وضعیت شکننده در روابط با هند که اوج آن از اسفندماه ۹۷ آغاز شد، همواره بر آمادگی برای ترمیم روابط با کشور همسایه شرقی خود تاکید داشته و ضمن تاکید بر لزوم حل مساله کشمیر برای بهبود روابط دوجانبه، اعلام کردند که پاکستان در صورت مشاهده یک قدم هند به سمت عادی سازی، آماده برداشتن چند قدم بیشتر در این مسیر است.
در عین حال بحث همکاریهای فراتر از چارچوب دوجانبهای و میزان آمادگی پاکستان و هند برای پذیرفتن جایگاه یکدیگر برای قرار گرفتن در یک مجمع منطقهای مانند سازمان همکاری شانگهای که هر دو کشور عضو دائم این نهاد اقتصادی و ضدتروریسم در منطقه هستند، موضوع دیگری است که سایه اختلافات دیرینه دو کشور روی این همکاریها سنگینی میکند.
گفته میشود ارتش پاکستان اواخر امسال میزبان رزمایش نظامی ضدتروریسم کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای (SCO) است، اما تصمیمی برای دعوت از هند گرفته نشده است.
یک مقام نظامی پاکستان به شرط فاش نشدن نامش به رسانههای این کشور گفت: اواخر امسال میزبانی رزمایش نظامی ضد تروریسم سازمان شانگهای با پاکستان خواهدبود، اما اسلامآباد هنوز تصمیمی برای دعوت از نیروهای هندی نگرفته است.
منابع خبری پاکستان امروز نوشتند: رزمایش آتی سازمان همکاری شانگهای موسوم به "پابی-ضدتروریسم ۲۰۲۱" (Pabbi-Antiterror-2021) احتمالاً بین ماههای سپتامبر-اکتبر سال جاری در مرکز ملی مبارزه با تروریسم (NCTC) در منطقه "پابی" واقع در ایالت خیبرپختونخوا در شمال غرب پاکستان برگزار میشود.
سازمان همکاری شانگهای، یک نهاد میان دولتی است که برای همکاریهای چندجانبه امنیتی، اقتصادی و فرهنگی تشکیل شدهاست. این سازمان در سال ۲۰۰۱ توسط رهبران چین، روسیه، قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان و ازبکستان پایهگذاری شد. نقش اصلی و تعیین کننده را، در سازمان شانگهای، دو کشور چین و روسیه ایفا میکنند.
پذیرش چهار کشور جمهوری اسلامی ایران، پاکستان، مغولستان و هند در سال ۲۰۰۴ به عنوان اعضای ناظر از جمله اقدامات مهم این سازمان بود.
پاکستان به همراه هند و پس از یک دهه انتظار در جریان هفدهمین اجلاس سران کشورهای عضو دائم و ناظر سازمان همکاری شانگهای در نوزدهم خردادماه ۱۳۹۶ در 'آستانه' پایتخت قزاقستان به عضویت این سازمان مهم درآمد.
اسلامآباد همچنین حامی عضویت دائم تهران در سازمان شانگهای است.
«محمدجواد ظریف» وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران ۲۱ آبان سال گذشته در جریان یازدهمین سفر رسمی خود به پاکستان در دیدار با نخست وزیر این کشور، از حمایت اسلامآباد برای عضویت ایران در سازمان همکاری شانگهای تشکر کرد.
نظر شما