رهبر معظم انقلاب اسلامی در پیامی بهمناسبت آغاز سال ۱۴۰۰ هجری شمسی، با تبریک عید نوروز به هم میهنان و با ابرازامیدواری به کسب برکات مادی و معنوی سال جدید را سال «تولید؛ پشتیبانیها، مانعزداییها» نامگذاری کردند. پیام نوروزی رهبری درخصوص ضرورت رفع موانع تولید و حمایت همه دستگاهها از ارکان تولید، سبب گفت و گویی با "اباذر براری" پژوهشگر اقتصادی–سیاسی شد که در ادامه می خوانید:
استفاده از ظرفیت ها و نیروهای داخلی
براری با اشاره به ظریفت های موجود در کشور برای جهش اقتصادی، اظهار داشت: مهمترین ابزاری که در جهت رونق تولید پویا و پشتیبانی در راستای تحقق جهش تولید و بهبود معیشتی مردم تاثیر بسزایی دارد، استفاده از ظرفیت ها و نیروهای داخلی، توان فکری و سرمایه داخلی است.
وی با بیان اینکه لازمه جهش تولید در کشور هم از باب کمی و هم از باب کیفی بیش از هر چیزی مستلزم خواست و اراده ملی است، تاکید کرد: برای اینکه موانع پیش روی تولید برداشته شود؛ باید به سمت هدف و شعار سال برای دستیابی به جایگاه واقعی خودمان با اتحاد و پشتکار حرکت کنیم.
این استاد دانشگاه و کارشناس مسایل اقتصادی، شناسایی موانع و چالش های پیش روی تولید را مهمترین اقدام دانست و در ادامه افزود: چند سالی است که سالها بر مبنای رونق اقتصادی نامگذاری می شود و تلاش کردیم به آن سمت حرکت کنیم اما دستها و چالشهایی مانع از رسیدن به وضعیت مطلوب شده اند.
موانع داخلی و خارجی بر سر راه اقتصاد کشور
وی با اشاره به اینکه دشمن خارجی تمام هم و غم خود را معطوف کرده که کشور را از لحاظ اقتصادی به چالش و بن بست برساند، تاکید کرد: حداقل در داخل انتظار داریم که مسولین و سیاستگذاران ما خواسته یا ناخواسته دست به دست دشمن خارجی نگذارند.
این پژوهشگر حوزه اقتصاد با اعتقاد به اینکه بسیاری از مشکلاتی که ما امروز در کشور با آن مواجه هستیم کاملاٌ ریشه در داخل دارد، بیان کرد: طبیعتاٌ برای رفع این مشکلات و موانع باید یک آسیب شناسی دقیق و جدی صورت بگیرد.
براری همچنین افزود: برای رفع چالش ها و موانع سد راه رونق اقتصادی کشور باید دید کدام آییننامه، دستورالعمل و یا قوانین مانع تولید بیشتر و متنوع تر است و تولیدکننده ما را بی انگیزه و یا کم انگیزه می کند و او را به سمت تولید با کیفیتتر و مطلوبتر سوق نمیدهد.
وی ضمن بیان اینکه بسیاری از محصولات و تولیدات داخلی بدون اینکه اقدامی بر روی آنها صورت بگیرد براحتی صادر میشوند، اظهار داشت: در حالی که اگر تلاش بیشتری بر روی آن ها معطوف بشود امکان اینکه ما ارزش افزوده بیشتری ایجاد کنیم زمینه اش در داخل کشور فراهم است و سبب تولید بیشتر وافزایش منابع ارزی و توسعه میزان صادرات غیرنفتی و در نهایت افزایش شاخص های رفاه اقتصادی و توسعه یافتگی بیشتر در عرصه اقتصادی ما می شود.
نیاز کشور به مدیران شجاع
این کارشناس اقتصاد با تاکید بر اینکه باید افرادی که به تولید کمک می کنند معرفی و تشویق شوند و افرادی که جلوی تولید را می گیرند شناسایی و با آنها برخورد شود، ادامه داد: باید مدیرانمان را از این حالت عدم تصمیمگیری و ترسو بودن نجات بدهیم و آنها را به سمت مدیران شجاع سوق دهیم.
براری، اقدامات مدیران و مسوولان را مشمول دو رویکرد «یکی منافع ملی و دیگری حمایت از تولید» دانست و خاطرنشان کرد: کشور ما ویژگیها و قابلیتهای مهمی دارد که تولیدات آن فقط در داخل بازار مصرف ندارد بسیاری از کشورهای منطقه چشم شان به تولیدات داخلی ما هست که اگر ما بتوانیم تولید کیفی و کمی مطلوب داشته باشیم حتماً بازارهای خودمان را در منطقه خواهیم داشت.
وی با اشاره به اینکه قاعدتاً آنچه که پاشنه آشیل کشور در سالهای اخیر بوده حمله به تولید و محصولات داخلی بوده است،اظهار داشت: دشمنان هم کار فرهنگی کردند و هم کار اجرایی که تولیدات داخلی را سرکوب کنند بنابراین باید رویکرد ما و حتی ابزارهای دیپلماسی ما به سمت اقتصاد و مسیر توسعه و اثربخشی کشور باشد.
این اقتصاددان با تاکید بر اینکه باید همه حالت های شعارگونه کنار گذاشته شود، افزود: در بخش اجرایی کشور قطعاٌ بعضی از تصمیم گیری ها خلق الساعه و برخی از مدیریت ها در ارکان مختلف ضعیف بوده است.
وی عدم برنامه ریزی و سیاست گذاری صحیح و مطلوب در بخش های کلان و اجرایی کشور را آسیب زا دانست و ادامه داد: به طوری که متاسفانه اواخر سال گذشته در برخی از اقلام مثل مرغ و روغن نباتی که همیشه جزء پتانسیل های تولیدی و مازاد ظرفیت ما بوده است با چالش و کمبود روبرو شدیم.
اگرمی خواهیم در سال۱۴۰۰ موانع و چالش ها را برطرف کنیم باید با برنامه ریزی صحیح و شناسایی و رفع عوامل تاثیرگذار در عدم رونق تولید و اقتصاد کشور گام های استوار برداشته شود و با همدلی و همراهی بر مشکلات و موانع غلبه کنیم .
نظر شما