به گزارش خبرنگار فرهنگی ایرنا، در این کتاب نگارنده پرونده زندگی ۱۶۰۰ نفر از افراد مشهور حوزه روزنامهنگاری ایران را ورق زده است. او پس از آوردن نام هر فرد به زادگاه و سال تولد وی اشاره کرده و نوشته این شخصیت چه فعالیتهای فرهنگی و اجتماعی در طول دوران حیاتش داشته است.
با ورق زدن کتاب به اسامی آشنایی برمیخوریم که هر یک در مقطعی سرنوشتشان به مطبوعات ورق خورده است.
ابراهیم یزدی (سردبیر نشریه پیام مجاهد)، پرویز شاپور (کاریکلماتورنویس)، احمد شاملو (سردبیر نشریه کتاب جمعه)، سیمین دانشور (مدیر نشریه نقش و نگار) و علی شریعتی (سردبیر نشریه نامه پارسی)، اکبر هاشمی رفسنجانی (مدیر نشریه های مکتب تشیع)، صادق هدایت (عضور شورای سردبیری نشریه موسیقی) و امیرعباس هویدا (مدیر نشریه کاوش) از جمله این افراد هستند.
برخی افراد که نامشان در کتاب آمده جزو چهرههای تاثیرگذاری هستند که در چند سال اخیر درگذشتهاند. افرادی مثل کاظم معتمدنژاد (نویسنده کتاب حقوق مطبوعات)، علی معلم (سردبیر دنیای تصویر) و مسعود مهرابی (مدیر نشریه فیلم) که مخاطبان امروزی کتاب احتمالا مقالات و آثارشان را خواندهاند.
سید فرید قاسمی در مقدمه کتاب نوشته است: زیر پوست این پژوهش یک پیام نهفته است. بیشتر بزرگان ایران معاصر یک دوره روزنامه نگاری و نشریه ورزی در کارنامه دارند.
به گفته وی کتاب شناسنامه ۱۶۰۰ روزنامه نگار و کارگزار مطبوعاتی چکیده یک پژوهش است که قرار بود در سال ۱۳۸۰ منتشر شود.
قاسمی درباره محتوای کتاب یاد شده در این مقدمه یادآوری کرده است: در گام نخست زندگینامه ها را در دو رده درگذشته ها و زنده ها، به تفکیک رساندم و به خلاصه نویسی سرگذشت درگذشتگان نشستم. دریغا پیوسته بر شمار رفتگان افزوده می شد و برگه هایی را از گروه دو به دسته یک می بُردم.
آنچه در این مجموعه خواهید خواند چکیده زندگینامه ۱۶۰۰ روزنامه نگار و کارگزار مطبوعاتی: مؤسس، حامی، ناشر، مدیر (مسؤول، اجرایی، داخلی، و...) سردبیر، ویراستار، دبیر تحریریه و سرویس/ گروه، پژوهشگر/ نشریه پژوه، حروفچین، مصحح/ نمونه خوان، طراح، صفحه آرا، نقاش، کاریکاتوریست، حروف آفرین، عکاس، ناظر چاپ، لیتوگراف، چاپکار، صحاف، پخشگر/ موزع، روزنامه فروش تا مدیرهای سازمان های ناظر و مرتبط، حتی سانسورچی ها و به طور کلی افرادی است که به هر شکل، فراتر از جهان روزنامه نگاری با پهنه مطبوعات ایران مرتبط بوده اند.
این کتاب در شمارگان ۵۰۰ نسخه در ۷۰۴ صفحه به چاپ رسیده است.
نظر شما