به گزارش ایرنا ، اندیشکده استرالیایی "موسسه لوی" Lowy در گزارشی نوشت: درست در حالی که به نظر میرسد پیشرفت هایی هرچند آهسته در مذاکرات بین تهران و واشنگتن درباره پیوستن مجدد آمریکا به توافق هستهای در حال انجام است، چندین رویداد بین اسراییل و ایران بار دیگر این مساله را مورد تاکید قرار داد که دو کشور (ایران و رژیم صهیونیستی) چقدر فعال درگیر یک کارزار "جنگ منطقه خاکستری" هستند. ایران متهم چند حمله به کشتیهای تجاری تحت مالکیت اسراییل از جمله ماه گذشته در آبهای نزدیک عمان قلمداد شده است و نیروهای اسراییلی هم هفته گذشته به کشتی "ساویز" ایران در دریای سرخ حمله کردند. اسراییل همچنان مظنون است که مسئول انفجار روز شنبه است که ظاهرا به سیستم برق داخلی تاسیسات هستهای نطنز خسارت وارد کرده است.
زمان این حملات سوالاتی درباره هدف نهایی آنها ایجاد میکند. کشتی ساویز که از اواخر سال 2016 در دریای سرخ بوده و امکان حمله به آن در هر زمان دیگری وجود داشت. اینکه این حمله در همان روز شروع مذاکرات هستهای در وین انجام میشود نمیتواند تصادفی باشد. با توجه به اینکه نتانیاهو نخست وزیر اسراییل به شدت مخالف توافق هستهای با ایران است و روابط سردی با دولت بایدن دارد ، تخیل زیادی نیاز ندارد که تصور کنیم حمله به کشتی ساویز با این هدف بود که کار دولت بایدن در مذاکرات وین را دشوارتر کند.
خبرهای مربوط به این انفجار در حالی منتشر شد که "لوید استین" وزیر دفاع آمریکا در حال دیدار از اسراییل بود .
در این صورت اگر حمله نطنز توسط اسراییل انجام شده باشد شاید راهی برای ارسال این پیام بوده که اسراییل صرفنظر از آنکه آمریکا چه فکر میکند، حق اقدام یکجانبه علیه تاسیسات هستهای ایران را برای خود محفوظ میداند. یا شاید هم به این علت بوده که ایران بتازگی یک رشته از سانتریفیوژهای جدید را در این سایت رونمایی کرده بود. این استدلال وجود دارد که خرابکاری انجام شده موجب کاهش قدرت چانهزنی ایران در مذاکرات وین شده و مذاکرات را برای آمریکا آسانتر کرده است. آمریکا و اسراییل بنا به گزارش ها بطور حتم در گذشته برای خرابکاری در تاسیسات غنیسازی ایران همکاری کردهاند.
اما آمریکا خود را از این حمله مبرا دانسته و دشوار میتوان دانست که دولت بایدن در مذاکرات چگونه با این پیچیدگی برخورد خواهد کرد. خسارت وارد شده به سانتریفیوژهای ایران هم احتمالا موجب نوعی از عقبگرد در غنیسازی ایران همانند عقبگرد حاصل از متعهدشدن دوباره ایران به برجام نخواهد بود.
دیدار استین از اسراییل و اعلامیههای بعدی آن تاکیدی بر تعهد آمریکا به امنیت اسراییل بوده است. اما شکی نیست که توافق هستهای با ایران ، گرهای در روابط آمریکا با اسراییل بوده و خواهد بود. صرفنظر از اینکه کدام "بازی" در حال حاضر اجرا میشود ، محتمل است که روابط دولت بایدن و نتانیاهو به این زودی روابط نزدیکی نخواهد بود.
نظر شما