چگونه خراسان شمالی وارد شیب تند موج چهارم کووید ۱۹ شد ؟

بجنورد-ایرنا- استان خراسان شمالی در حالی این روزها در زمره یکی از ۱۲ استان با شیب تند کرونایی با رنگ بندی قرمز قرار دارد که با برگشت محدودیت های سفت و سخت کرونایی این سووال از سوی افکار عمومی مطرح می شود ، که چگونه این خطه شمال شرق کشور به موج چهارم و تند کرونایی رسید.

به گزارش خبرنگار ایرنا، اگرچه قرارگیری برخی استان های مسافرپذیر در تعطیلات نوروزی در زمره استان های با شیب تند بیماران کووید ۱۹ تا حد زیادی توجیه پذیر و به قولی می توان تمام مسوولیت این افزایش را بر شانه مسافران گذاشت، ولی در استان خراسان شمالی که بنا به گزارش میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری با وجود رفع محدودیت ها سفر در نوروز ۱۴۰۰حدود ۸۰ تا ۹۰ درصد از تخت های هتل و مهمانسراهای این استان خالی از مسافر بود و عمده افزایش تردد نیز مربوط به مسافران گذری است، رد پای خیز این ویروس را در موج چهارم باید در  رفتارهای عادی انگارانه مردم و بی توجهی به پروتکل های بهداشتی در داخل استان  یافت که طبق ارزیابی دانشگاه علوم پزشکی  خراسان شمالی  در ایام نوروز به کمتر از ۷۰ درصد رسید، جستجو کرد.
ردپای شیب تند کرونایی از خرید تا دید بازدیدهای نوروزی 
خیز آرام استان خراسان شمالی به سمت موج چهارم ویروس کرونا که بنا به اذعان دانشگاه علوم پزشکی این استان نسبت به سه موج قبلی از دامنه گسترده تری برخوردار است و سطح درگیری آن نیز نسبت به گذشته در این استان بیشتر است، از قبل از تعطیلات نوروزی و هفته آخر اسفندماه در خرید های نوروزی شروع شد و آرام آرام  این عادی انگاری خود را در روند صعودی بیماران  بستری در  بیمارستان های این خطه شمالشرق کشور نمایان شد.                                                                    

بی توجهی به هشدارهای درمانگران در خط مقدم مقابله با کرونا نسبت به خیز استان به سمت موج چهارم کرونا باعث شد تا رفتارهای عادی انگاری در دید و بازدیدهای نوروزی سال ۱۴۰۰ بیشتر از گذشته نمایان شود و مردم استان که نوروز ۹۹ را به دلیل قرارگیری در وضعیت قرمز و بحرانی از دید و بازدیدها محروم بودند، با قرارگیری در وضعیت زرد و آبی کرونایی دق و دل نوروز سال قبل را در سال جاری در آوردند و حتی این رفتارها را در برگزاری مهمانی ها بزرگ خانوادگی و حتی عروسی، جشن تولد و روز طبیعت همچنان ادامه دادند.
ادامه رفتارهای عادی انگارانه کرونایی در تعطیلات 15 روزه نوروز ،  در فردا پس از تعطیلات با ارزیابی سامانه ماسک وابسته به وزارت بهداشت و خارج شدن سه شهرستان بجنورد، شیروان و اسفراین که دو سوم جمعیت ۸۶۳ هزار نفری این استان را در خود جای دادند،  از رنگ بندی زرد و نارنجی به قرمز به صدا در آمد و آمار بیماران کرونایی بستری در بیمارستان های استان نیز سرعت بیشتری به خود گرفت.
دورهمی خانوادگی اوج خطر
پرس و جوی این روزهای درمانگران از بیمارانی که پایشان به بیمارستان های کرونایی در استان خراسان شمالی کشیده شد، نشان می دهد که دورهمی خانوادگی متهم ردیف اول برای اوج گیری آمار بیماران کرونایی در این خطه شمالشرق کشور است به طوری که در شرایط فعلی ۸۰ درصد از بیمارانی که در بیمارستان های کرونایی در این نقطه از کشور بستری هستند، در دورهمی خانوادگی از مهمانی های نوروزی تا جشن تولد خانوادگی و حتی مراسم عقد و عروسی با رفتارهای عادی انگارانه بدون توجه به رعایت پروتکل های بهداشتی به کرونا مبتلا شدند.
 این بررسی ها نشان می دهد که در برخی خانواده ها تمام اعضاء به صورت دست جمعی به این ویروس مبتلا شدند و حال که در فشار سخت بیماری قرار دارند، با یادآوری آن روزهای عادی انگارانه اظهار پشیمانی می کنند که شاید کمی برای رسیدن به این ندامت ها دیر هنگام باشد.
                                                                                        
 جانشین ستاد مقابله با کرونا در خراسان شمالی گفت: براساس بررسی از بیمارستان ها، ۸۰ درصد بیمارانی که در موج چهارم در این استان به کووید ۱۹ مبتلا شدند ،در دورهمی خانوادگی شرکت داشتند.
احمد برادران افزود: پدیده جدیدی که اخیرا در استان به وضوح دیده می شود، ابتلای خانوادگی به کروناست و به گونه ای که بارها مشاهده شده است که همه اعضای یک خانواده به این بیماری مبتلا شده اند و این امر این نشان از افزایش ارتباطات و دورهمی های خانوادگی در شرایط قرمز کرونایی استان دارد.

برگشت کارگران فصلی 
سیطره حدود دو دهه ای خشکسالی در استان خراسان شمالی به عنوان یکی از استان هایی که اقتصادش بر محور کشاورزی بنا نهاده شد و حداقل یک سوم جمعیت حدود ۹۰۰ هزار نفری آن  بر پایه کشاورزی زندگی و معیشت خود را پیش می برد، باعث شد تا با خشکسالی بخش زیادی از جوانان کسب و کارشان را از دست بدهند و به دلیل پایین بودن میزان سرمایه گذاری در سایر حوزه های اقتصادی و کمبود شغل به ناچار برای سیر کردن شکم خود و خانواه شان راهی دیار غربت به خصوص استان های شمالی کشور و تهران شوند به طوری که بررسی آماری نشان می دهد که دستکم ۲۰ هزار نیروی جوان و میانسال استان در استان های شمالی کشور و یا تهران مشغول به کارند.
رفع محدودیت های سفر در پی زرد و آبی شدن ۳۰ استان کشور به جز استان خوزستان ، در نوروز ۱۴۰۰ با تعطیلی کسب و کار و اشتغال، فرصتی را فراهم آورد تا این کارگران برای دید و بازدیدهای نوروزی و بعضا حضور در مراسم عقد و عروسی بستگان درجه یک و حتی دوستان و اقوام  راهی استان خوشان شدند و این کارگران که از استان های با سطح آلودگی بالای ویروس کرونا ( استان های شمالی و پایتخت) برگشتند، بنا به اذعان برخی مدیران مراکز بهداشتی و درمانی سطح آلودگی شهرهای خود را افزایش دادند و نه تنها خودشان که چندین نفر از بستگانشان را نیز به ویروس کرونا مبتلا کردند.

                              
رییس شبکه بهداشت و درمان راز و جرگلان گفت: بازگشت کارگران فصلی در آستانه سال نو به خانه هاشان وضعیت رنگ بندی کرونایی این شهرستان مرزی در استان خراسان شمالی را زرد تر کرد.
رضا علی یوسفی اظهار داشت: در آستانه سال نو افزون بر پنج هزار و ۴۰۰ کارگر فصلی  شهرستان راز و جرگلان به دلیل تعطیلی کسب و کارشان از استان های شمالی و پایتخت به خانه هاشان برگشتند و عدم رعایت پروتکل های بهداشتی باعث شد تا رنگ کرونایی این شهرستان پس از سه ماه قرارگیری در زمره وضعیت آبی به رنگ زرد تغییر کند و همچنان آمار بیماران کرونایی در این شهرستان روند افزایشی داشته باشد و با این روند احتمال قرارگیری در وضعیت قرمز و بحرانی نیز دور از انتظار نیست.
وی اضافه کرد: این کارگران از استان های با سطح آلودگی بالا به شهرستان راز و جرگلان سفر کردند و ابتلا برخی از این افراد به کرونا که پیش از این نیز نشانه های ظاهری بیماری در آنها وجود داشت، باعث شد تا خانواده های این کارگران نیز به کرونا مبتلا شوند.
رعایت شیوه نامه های بهداشتی راه گذر از پیک چهارم کرونا
کارشناس بهداشت محیط مرکز بهداشت شهرستان بجنورد نیز با بیان اینکه عدم حضور در اجتماعات لازمه گذر از پیک چهارم کرونا است، گفت:  استفاده از ماسک، رعایت فاصله گذاری فیزیکی، پرهیز از دورهمی و شرکت در اجتماعات به خصوص عروسی و عزا را تنها راهکار کنترل و مدیریت این بیماری دانست.

سیده طیبه حاتمی یادآور شد: برای خرید اقلام ضروری و مواد غذایی تنها یک نفر برای خرید به فروشگاه ها مراجعه کند و از حضور در مکان های شلوغ به ویژه سربسته پرهیز شود.
             

وی با بیان اینکه احتمال ابتلای بخشی از بیماران کووید ۱۹ به ویروس جهشی کرونای انگلیسی وجود دارد، افزود: عاملی که پیک چهارم کرونا را بحرانی تر کرد، شیوع کرونای انگلیسی بود چرا که از ویژگی های این ویروس، میزان سرایت بیشتر، انتقال سریع تر ویروس به افراد و ظهور علائم شدیدتر نسبت به کرونای معمولی است.
افزایش تست گیری کرونا
مدیر آزمایشگاه های معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی گفت: ۷۰هزار مورد تست کرونا از ابتدای شیوع ویروس کووید ۱۹ در استان با علائم افراد مشکوک گرفته شده است.

سیدجواد هاشمی اظهار داشت: هم اکنون ۲ آزمایشگاه بیمارستانی و یک آزمایشگاه بخش خصوصی برای آزمایش کووید ۱۹ در استان در نظر گرفته شده است و درحال حاضر محدودیتی از نظر تعداد کیت های آزمایشگاهی در استان نداریم.

وی با اشاره به فعال شدن سریع آزمایشگاه های دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی از ابتدای شیوع بیماری کووید ۱۹، افزود: این آزمایشگاه ها قابلیت انجام روزانه هزار تست کرونا را دارند و در حال حاضر روزانه ۷۰۰ تست بیماری کووید ۱۹ در استان انجام می شود.
هشدار نسبت به رفتارهای عادی انگاری کرونایی 
رییس دانشگاه علوم پزشکی استان خراسان شمالی عادی انگاری رفتارهای کرونایی و بی توجهی به هشدارهای درمانگران برای رعایت پروتکل ها و دستورالعمل های بهداشتی به خصوص استفاده از ماسک، فاصله گذاری فیزیکی، پرهیز دور همی و سفر های غیر ضرور و عدم حضور در اجتماعات را دلیل اصلی قرارگیری این استان درموچ چهارم کرونا دانست و گفت : در یک هفته اخیر سرعت انتقال ویروس در این استان به طور غیر منتظره ای افزایش یافت و وارد شیب تند این ویروس شد.
دکتر سید احمد هاشمی افزود : قرارگیری این استان در شیب تند ویروس کرونا در یک هفته اخیر باعث شد تا فقط در ۲۴ ساعت گذشته ۱۱۵ بیمار جدید در بیمارستان های استان بستری شوند و آمار بیماران بستری در بیمارستان های استان به ۴۸۰ نفر برسد و در همین مدت نیز سه نفر از هم استانی جان باختند.
وی اضافه کرد : روند افزایشی آمار بیماران کرونایی در استان خراسان شمالی باعث شد تا زنگ تکمیل تخت بیمارستانی به صدا در آید و اکثر بیمارستان های استان برای روزهای بحرانی تر کرونایی به حال آماده باش در آیند و حتی تعدادی از بیماران کرونایی نیز به بیمارستان تامین اجتماعی بجنورد بستری شوند و ادامه این روند باعث می شود تا سایر فعالیت های بیمارستانی تعطیل و صرفا کار به بستری و درمان بیماران کرونایی بکشد.
دکتر هاشمی اظهارداشت : با وجود روند صعودی آمار بیماران کرونایی در استان خراسان شمالی همچنان شاهد روند نزولی رعایت پروتکل های بهداشتی از سوی مردم هستیم به گونه ای که از لحاظ رنگ بندی کرونایی رعایت پروتکل های بهداشتی به کمترین حد خود یعنی زرد رسید و این عادی انگاری به معنای ادامه روند صعودی آمار بیماران کرونایی است و خطر را پیش از گذشته افزایش خواهد داد.
 آماده باش تمام بیمارستانها
جانشین ستاد استانی مقابله با کرونا استان خراسان شمالی گفت :  با توجه به افزایش موارد بستری به کووید ۱۹ در بیمارستان های تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی، خراسان شمالی، هماهنگی لازم برای اختصاص بخشی از مراکز درمانی تمام بیمارستان های استان برای پذیرش احتمالی بیماران کوچید ۱۹ انجام شد.

احمد برادران فزود: اگرچه تاکنون به جز بیمارستان تامین اجتماعی بجنورد به سایر بیمارستانها بیماران کووید۱۹ بستری نشدند،ولی آمادگی برای بستری فراهم شد و در صورت تحقق این برنامه بخش زیادی از فعالیت غیرکرونایی این بیمارستانها تعطیل می شود.
ویروس کرونا نخستین بار با شناسایی یک بیمار مشکوک به این ویروس در اسفندماه سال ۹۸ در استان خراسان شمالی شیوع یافت و این استان تا بهمن ماه سال ۹۹ پس از حدود یک سال سه موج از این ویروس را پشت سر گذاشت و از دهه سوم فروردین ماه سال جاری با روند صعودی آمار بیماران وارد موج چهارم کرونا شد به طوری که طبق آمار رسمی در همین مدت حدود ۱۰ روزه اوج گیری کرونایی در استان خراسان شمالی دستکم حدود یک هزار بیمار در بیمارستان های استان بستری و حدود نیمی از این بیماران پس از بهبود نسبی از بیمارستان مرخص و هم اکنون نیز ۴۸۰ بیمار در بیمارستان های استان خراسان شمالی بستری هستند.
آمارهای رسمی نشان می دهد که در حدود ۱۳ ماه اخیر که استان خراسان شمالی شیوع ویروس کرونا را پشت سر می گذارد بیش از یک هزار بیمار مبتلا به کووید ۱۹ در بیمارستان های این خطه شمالشرق کشور جان خود را از دست دادند که بیش از ۳۰ نفر از این افراد در فروردین ماه سال جاری جان باختند.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha