به گزارش ایرنا و بر پایه اسناد نهادهای بین المللی، ارتش آمریکا در جنگ با عراق با استفاده از جنگندههای نوع « A-۱۰ » دستکم ۱۱۶ بار اهداف آسان نظامی، مانند مقرها، خودروها و کامیونها را با تسلیحات حاوی اورانیوم ضعیف شده، هدف قرار داده بود. این درحالی است که گزارشهای نهادهای غیردولتی و پزشکی داخلی و بینالمللی از موارد ابتلا به سرطان نیز در برخی استانهای عراق ناشی از استفاده آمریکا از سلاحهای ممنوعه در جنگ علیه عراق سخن گفتهاند.
مواد خطرناک و آلوده به تشعشعات رادیو اکتیو در بصره از بقایای سلاح های ممنوعه از جمله بمب ها و موشک های آمریکا به عراق در دو حمله سال های ۱۹۹۱ و ۲۰۰۳ این کشور تشکیل شده است.
آمریکا در این سال ها به بهانه اشغال کویت از سوی رژیم بعث صدام و وجود سلاح کشتار جمعی در عراق دو بار به این کشور حمله و بسیاری از زیرساخت های عراق را نابود کرد.
مدیر اداره محیط زیست بصره در اظهاراتی به پایگاه خبری «بغداد الیوم» گفت که تاکنون ۱۱ منطقه آلوده به اورانیوم غنی شده در این استان پاکسازی شده است.
«ولید الموسوی» افزود: این ۱۱ منطقه به طور کامل و ۱۰۰درصدی پاکسازی شده است و میتوان در آن ها طرح های تولیدی و سرمایهگذاری اجرا کرد.
این مقام عراقی ادامه داد که اکنون ۶ منطقه دیگر استان در حال پاکسازی است.
الموسوی اظهار کرد که مواد آلودهکننده درون بشکههای مخصوص جاسازی شده و به زودی به مرکز جمعآوری موقت آلایندهها در منطقه «الابرق» انتقال داده خواهد شد.
مدیر اداره محیط زیست بصره گفت که این ۶ منطقه آخرین مناطق آلوده در این استان است و به زودی پاکسازی و خالی بودن بصره از هر گونه مواد رادیو اکتیو و اورانیوم غنی شده اعلام خواهد شد.
«سعاد ناجی العزاوی»، دانش آموخته مهندسی جغرافیا در دانشگاهی در "کلرادو» در پژوهشی درباره «خطر استفاده از اورانیوم در عراق» فاش کرد که آمریکا در جنگ ۱۹۹۱ بیش از یک میلیون پرتابه آلوده به اورانیوم ضعیف شده در بصره خالی کرده که وزن مجموع اورانیوم آنها ۳۲۰-۵۰۰ تُن بوده است.
در جنگ ۲۰۰۳ نیز ۹۰۰ تُن راکت آلوده به اورانیوم ضعیف شده در عراق خالی شده که ۲۰۰ تُن آن در بصره بوده و همچنین ۲۶ نقطه بصره آلوده به تشعشعات اتمی شناخته شده است.
در همین پیوند، مشاور کمیسیون روابط خارجی مجلس عراق از تصمیم خود برای شکایت قضایی علیه آمریکا به خاطر نقض حاکمیت کشورش و استفاده از سلاحهای حاوی اورانیوم ضعیف شده علیه ملت عراق خبر داد.
«هاتف الرکابی» مشاور کمیسیون روابط خارجی مجلس عراق آذر ۹۹ در گفت وگو با پایگاه خبری «المعلومه» عراق تصریح کرده بود که شکایتی قضایی را در دادگاههای سوئد و آلمان علیه آمریکا به خاطر جنایتهای بزرگش در عراق از جمله استفاده از اورانیوم ضعیف شده، مطرح خواهد کرد.
وی افزود: اقامه شکایت قضایی در دادگاههای سوئیس یا آلمان بازخواست بینالمللی آمریکا و عدم تعلل و تاخیر در پرونده را تضمین خواهد کرد.
الرکابی گفت: صدها مورد ابتلا به سرطان در تنها یک ماه گواه روشنی از میزان خسارتها و آسیبهایی است که نیروهای اشغالگر آمریکایی به ملت عراق وارد کردهاند.
برپایه این گزارش، وی از وزارت بهداشت عراق نیز خواست تا جزئیات این امر و جزئیات موارد ابتلا به سرطان در میان مردم این کشور ناشی از بمباران آمریکا را فاش کند.
با گذشت نزدیک به دو دهه از جنگ آمریکا علیه عراق، هر از گاهی گوشههایی از آثار و پیامدهای مخرب ناشی از این جنگ و کشتار خاموش و تدریجی شهروندان عراقی توسط نظامیان آمریکایی نمایان میشود.
چندی پیش بود که منابع پزشکی عراق بار دیگر از مرگ و میر کودکان این کشور به دلیل بکارگیری سلاحهای ممنوعه در طول جنگ آمریکا علیه کشورشان خبر دادند.
«احمد مخلف حماد» مدیر اطلاع رسانی بیمارستان شهر «فلوجه» مرکز استان الانبار در غرب عراق گفته بود که با وجود گذشت سال ها از جنگ، هرساله بیش از یک هزار کودک عراقی در شهر فلوجه - به خاطر استفاده آمریکا از سلاحهای ممنوعه در این جنگ - ناقص و با معلولیت به دنیا میآیند.
وی افزود که «فسفر سفید» و دیگر سلاحهای کشندهای که ارتش آمریکا در جنگ علیه عراق به کار برد، همچنان آثار و پیامدهای مخرب خود را بر مردم ما برجای میگذارند.
حماد تصریح کرد که ناهنجاریهای مادرزادی و ژنتیکی در سطح بالا، ۵ سال پس از جنگ در شهر فلوجه نمایان شد و هر سال دستکم هزار کودک عراقی به خاطر استفاده از اورانیوم ضعیف شده و فسفر سفید در جریان جنگ آمریکا علیه این شهر در سالهای ۲۰۰۴ و ۲۰۰۵ میلادی، ناقص و با معلولیت به دنیا میآیند.
موسسهای موسوم به «شبکه اطلاعات فراگیر منطقهای» مستقر در نایروبی پایتخت کنیا، آن زمان اسناد جدیدی از تخلفات آمریکا از قوانین بینالمللی به دست آورد که پیشتر منتشر نشده بود.
این اسناد حاصل گزارشها و تجزیه و تحلیل نمونههایی بود که در اختیار دانشگاه «جورج واشنگتن» در سال ۲۰۰۳ قرار داشت، اما نتایج آن محرمانه مانده بود.
در این اسناد ذکر شده که ارتش آمریکا در جنگ با استفاده از جنگندههای نوع « A-۱۰ » دستکم ۱۱۶ بار اهداف آسان نظامی، مانند مقرها، خودروها و کامیونها را با تسلیحات حاوی اورانیوم ضعیف شده، هدف قرار داده بود. این درحالی است که گزارشهای نهادهای غیردولتی و پزشکی داخلی و بینالمللی از موارد ابتلا به سرطان نیز در برخی استانهای عراق ناشی از استفاده آمریکا از سلاحهای ممنوعه در جنگ علیه عراق سخن گفتهاند.
بصره در آستانه پاکسازی کامل اورانیوم ناشی از حمله آمریکا به عراق
۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۰، ۹:۳۸
کد خبر:
84316602
تهران - ایرنا - منابع عراقی اعلام کرده اند که به زودی کار پاکسازی کامل استان بصره از اورانیوم به جا مانده از حمله نظامی آمریکا در جنگ های اول و دوم خلیج فارس به پایان می رسد.
نظر شما